Δημοσθένης Σαρηγιάννης: Το δεύτερο κύμα κορονοϊού θα έρθει Σεπτέμβριο ή τρίτη εβδομάδα του Αυγούστου

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, μιλά στο iEidiseis για την πανδημία και την προβλεπτική ικανότητα των μοντέλων. Αναφέρει ότι το δεύτερο κύμα κορονοϊού θα έρθει Σεπτέμβριο ή τρίτη εβδομάδα του Αυγούστου.

Καθηλωτικός είναι ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής στο ΑΠΘ και πανεπιστήμιο της Ιταλίας, χημικός μηχανικός, Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας αποκλειστικά στο iEidiseis

και ερωτηθείς για την πορεία της πανδημίας στην χώρα μας και τι μέλλει γενέσθαι το καλοκαίρι...

Όπως σημειώνει, το μοντέλο που έχει αναπτύξει με τους συνεργάτες του στο ΑΠΘ, έδειχνε από νωρίς ότι δεν θα βλέπαμε αλλαγές στις 14 ημέρες από την άρση του lockdown αλλά σε ένα μήνα. Όπερ και εγένετο.

Στην ερώτησή μας αν έχει γίνει κάποιο λάθος, ο κ Σαρηγιάννης απαντά ότι «θα μπορούσαμε να έχουμε κάνει την άρση λίγο αργότερα (σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση) και να είμαστε πιο σοβαροί στην εφαρμογή των μέτρων απόστασης και καθαριότητας (σε ό,τι αφορά τους πολίτες)».

Και τώρα, τί μπορούμε να κάνουμε για να μην έχουμε αρνητικές εξελίξεις, τον ρωτάμε για να πάρουμε μια πολύ …συγκεκριμένη απάντηση:

«Αν δεν ελέγξουμε το ρεύμα των ασυμπτωματικών τουριστών, που είναι σίγουρο ότι θα τους συναντήσουμε καθώς όταν άρουμε τους ελέγχους στα σύνορα, είναι εύκολο να υπάρξουν αρκετοί, το μοντέλο δείχνει ότι αν έχουμε περί τους 300 ασυμπτωματικούς - φορείς μέσα στο καλοκαίρι στη χώρα, θα έχουμε ένα δεύτερο κύμα προς το τέλος Σεπτεμβρίου. Αν πάλι έχουμε 700 ασυμπτωματικούς- φορείς στη χώρα όλο το καλοκαίρι, τότε το δεύτερο κύμα μπορεί να έρθει την τρίτη εβδομάδα του Αυγούστου»!

Κάτι που γίνεται τώρα από την κυβέρνηση και θεωρεί ο καθηγητής του ΑΠΘ ότι είναι πολύ σωστό και σημαντικό να συνεχιστεί, είναι οι γενικευμένοι έλεγχοι στον πληθυσμό. «Από την ώρα που το κάνουμε, εμφανίζεται άλλη, διάσπαρτη εικόνα των κρουσμάτων. Μέχρι τώρα είχαμε πιο στοχευμένη εικόνα στις μεγάλες πόλεις. Αυτό που κάνει η κυβέρνηση τώρα είναι πιο σωστό καθώς θα έχουμε πιο γρήγορα το «σήμα» για μια περιοχή για να μην φτάσουμε στο συνολικό lockdown», προσθέτει.

Ο καθηγητής επίσης τονίζει ότι καλό θα είναι να υπάρχει προβλεπτική ικανότητα μοντέλων όχι όπως λανθασμένα λέγανε στις 14 ημέρες, αλλά στο μήνα από την άρση οποιουδήποτε περιοριστικού μέτρου. «Διότι υπάρχει κοινωνική δυναμική του ιού. Η υστέρηση στο χρόνο να έρθουμε σε επαφή, οδηγεί στο να μην βλέπουμε την αλλαγή όχι στις 14 ημέρες αλλά στο μήνα», καταλήγει!

 

Keywords
Τυχαία Θέματα