Εκτός τόπου το ΥΠ.ΟΙΚ. για τον ΟΟΣΑ: Είμαστε στον πάτο, αλλά... βελτιωνόμαστε

Στις τελευταίες θέσεις η Ελλάδα σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ. «Διαβάζει» αλλιώς την έκθεση το υπ. Οικονομικών. 

Ουραγός είναι η Ελλάδα στους περισσότερους δείκτες ευημερίας, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ. Μεταξύ άλλων, ενδεικτικό της κατάστασης που βιώνουν οι Έλληνες πολίτες είναι πως μαζί με το Μεξικό

και την Κολομβία, βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις στο μισθολογικό.

Πάντως το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του ισχυρίζεται πως υπάρχει «μεγάλη βελτίωση», αλλά το πρόβλημα είναι πως η Ελλάδα «ξεκινάει από πολύ χαμηλή θέση εξαιτίας της μακροχρόνιας κρίσης».

Τα στοιχεία του ΟΟΣΑ

Σε συνολικά 35 χώρες, οι Έλληνες, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ, κατατάσσονται μεταξύ αυτών με τις μεγαλύτερες οικονομικές δυσκολίες, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται και στις χώρες με τη μεγαλύτερη κοινωνική ανισότητα αλλά και την υψηλότερη έλλειψη εμπιστοσύνης έναντι της κυβέρνησης.

Μάλιστα στην κατηγορία για τις δυσκολίες των νοικοκυριών, η Ελλάδα βρίσκεται στη χειρότερη θέση με σχεδόν 7 στους 10 να δηλώνουν πως δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα.

Ο «τροχός της ευημερίας» του ΟΑΣΑ καταδεικνύει το χαμηλό επίπεδο της χώρας με βάση τους 11 παράγοντες που αξιολογούνται στο πλαίσιο της έρευνας: Εισόδημα και πλούτος, στέγαση, εργασία και ποιότητα απασχόλησης, υγεία, γνώση και δεξιότητες, ποιότητα περιβάλλοντος, υποκειμενική ευημερία, ασφάλεια, ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, κοινωνικές σχέσεις και συμμετοχή στα κοινά.

Στην Ελλάδα καταγράφεται και ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά ικανοποίηση πολιτών από τη ζωή τους. Και το 2023 η Ελλάδα παραμένει 4η από το τέλος στον σχετικό δείκτη. Το χάσμα μεταξύ φτωχών και πλούσιων είναι επίσης ένα από τα μεγαλύτερα στις χώρες της έρευνας του ΟΟΣΑ, κατατάσσοντας την Ελλάδα στην πέμπτη χειρότερη θέση παγκοσμίως.

Οι 7 στους 10 δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση

Η Ελλάδα έχει και ένα από τα υψηλότερα ποσοστά καχυποψίας έναντι της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα 7 στους 10 πολίτες στην Ελλάδα δηλώνουν πως δεν την εμπιστεύονται όταν ο μέσος όρος είναι στο 48%. Πρόκειται για την 6η χειρότερη επίδοση στη σχετική λίστα.

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρη την έκθεση του ΟΟΣΑ

«Αστειότητες» λέει το υπουργείο Οικονομικών

Σχολιάζοντας την έκθεση του ΟΟΣΑ και απαντώντας στα δημοσιεύματα που παρουσιάζουν τα αρνητικά στοιχεία για την Ελλάδα, το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει πως οι δείκτες βελτιώνονται ωστόσο η χώρα παραμένει ακόμη χαμηλά γιατί «ξεκίνησε από πολύ χαμηλή βάση λόγως της δεκαετούς κρίσης και έχει πολύ δρόμο να διανύσει». Ως εκ τούτου, το υπουργείο Οικονομικών ισχυριζεται πως «η προσπάθεια να εμφανιστεί η Ελλάδα ως η χειρότερη χώρα κόσμου κινείται πλέον στη σφαίρα του κωμικού».

«Με αφορμή την Έκθεση του ΟΟΣΑ για την ευζωία στις 38 χώρες-μέλη του Οργανισμού, απομόνωσαν τον δείκτη που συγκρίνει εισοδήματα μόνο της περιόδου 2019-2022 – δηλαδή μέχρι την περίοδο του covid και την ενεργειακή κρίση – για να στηρίξουν τη μηδενιστική κριτική τους. Όμως, τα νεότερα στοιχεία – διότι πλέον βρισκόμαστε στο 2024 – δείχνουν ότι στο διάστημα μεταξύ 2019 και α’ τριμήνου 2024 η Ελλάδα σημειώνει μία από τις μεγαλύτερες αυξήσεις εισοδημάτων μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ», υποστηρίζει το υπουργείο Οικονομικών και προσθέτει: «Επιπλέον στην Ελλάδα το 2019 ο βασικός μισθός ήταν 650 ευρώ, σήμερα είναι 830 ευρώ και θα φτάσει στα 950 ευρώ το 2027. Ασφαλώς το πρόβλημα της χώρας μας είναι ότι ξεκινάει από πολύ χαμηλή βάση λόγω της δεκαετούς οικονομικής κρίσης και έχει πολύ δρόμο να διανύσει».

Καταλήγοντας το υπουργείο Οικονομικών στην ανακοίνωσή του αναφέρει: «Δεν πανηγυρίζουμε, λοιπόν, ούτε παραγνωρίζουμε τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες πολίτες. Σε όσους όμως προσπαθούν με “δημιουργική στατιστική” και κοπτοραπτική να μηδενίσουν την προσπάθεια που γίνεται η ίδια η πραγματικότητα θα τους δίνει την απάντηση. Διότι, όπως αναγνωρίζουν και όλοι οι διεθνείς οργανισμοί και τα εγκυρότερα διεθνή μέσα ενημέρωσης η Ελληνική οικονομία έχει κάνει σημαντικά βήματα και οι προβλέψεις για τα επόμενα χρόνια είναι εξίσου ή περισσότερο θετικές.

Αποδεικνύεται από την αύξηση των επενδύσεων κατά 53% κατά την περίοδο 2019-2023, το διπλασιασμό περίπου των εξαγωγών ως ποσοστό του ΑΕΠ την ίδια περίοδο, αλλά και τη δημιουργία μισού εκατομμυρίου νέων θέσεων εργασίας. Η Ελλάδα αντιμετώπισε μια άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση, και οι συνέπειες είναι ακόμα εδώ. Ας μην παριστάνουν λοιπόν ότι ορισμένοι ανακαλύπτουν μέσω ΟΟΣΑ αυτό που όλοι τόσα χρόνια γνωρίζουμε. Είναι όμως εξίσου γνωστό ότι η οικονομία μας προχωρεί δυναμικά μπροστά και κάθε μέρα καλύπτει το χαμένο έδαφός».

Keywords
Τυχαία Θέματα