Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρία: Η φυματίωση εξακολουθεί να απειλεί τη δημόσια υγεία
Φυματίωση: Κίνδυνος περαιτέρω όξυνσής της τα επόμενα χρόνια - Κίνδυνος περαιτέρω όξυνσής της τα επόμενα χρόνια - Αποτελεί νόσημα που πλήττει περισσότερο τις ευπαθέστερες ομάδες πληθυσμού
Η φυματίωση δεν μας ξεχνά, είναι εδώ. Πρόκειται για μείζον πρόβλημα που εξακολουθεί να απειλεί τη δημόσια υγεία με ορατό κίνδυνο περαιτέρω όξυνσής του τα επόμενα χρόνια, ανέφεραν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας (ΕΠΕ), με αφορμή το 28οΠανελλήνιο Πνευμονολογικό Συνέδριο, 12-15 Δεκεμβρίου, στην Αθήνα.
Κυριότερο
Ο κ. Μόσχος ανέφερε, ότι στην Ελλάδα, ο προσυμπτωματικός έλεγχος για φυματίωση ευάλωτων ομάδων είναι, στην καλύτερη περίπτωση, «αποσπασματικός, ανεπαρκής και ελλιπώς σχεδιασμένος. Το αποτέλεσμα είναι οι περισσότεροι ασθενείς να διαγιγνώσκονται με σημαντική καθυστέρηση, με εκτεταμένη φυματίωση και έχοντας ήδη διασπείρει τη νόσο σε βαθμό που ο περιορισμός της να μην είναι εφικτός, ενώ άγνωστος αριθμός ασθενών να παραμένει χωρίς διάγνωση και θεραπεία».
Πρόσθεσε ότι «με την επιδείνωση του μεταναστευτικού προβλήματος και τη συνεχή αύξηση των μεταναστευτικών ροών, η ΕΠΕ, σε συνεργασία με μέλη της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων για τη Φυματίωση του ΕΟΔΥ, ενημέρωσε επανειλημμένα τους αρμόδιους για τους κινδύνους που προκύπτουν από τον ελλιπέστατο έλεγχο και κατέθεσε ολοκληρωμένες προτάσεις για τον έλεγχο των προσφύγων και μεταναστών στα σημεία εισόδου (point of entry), είτε με την ανάπτυξη υποδομών, τοπικά στα σημεία υποδοχής, είτε με την ανάπτυξη ειδικών κινητών μονάδων-εργαστηρίων που θα αναλάβουν τον έλεγχο των υπαρχόντων δομών φιλοξενίας». Ο κ. Μόσχος ξεκαθάρισε ότι «πρόβλημα δεν είναι οι πρόσφυγες ή οι μετανάστες, αλλά η νόσος» και πρότεινε την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισης της φυματίωσης στους πληθυσμούς αυτούς.
Στην Ελλάδα, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα του ΕΟΔΥ, το 2018 δηλώθηκαν 432 νέες περιπτώσεις φυματίωσης. «Δυστυχώς, στη χώρα μας παρατηρείται διαχρονικά σοβαρή υποδήλωση του νοσήματος. Με βάση τα αποτελέσματα επιστημονικών μελετών, η πραγματική επίπτωση της φυματίωσης στην Ελλάδα υπολογίζεται τουλάχιστον τριπλάσια έως πενταπλάσια της δηλούμενης. Ταυτόχρονα, παρατηρείται μια μικρή διαχρονική αύξηση των περιστατικών πολυανθεκτικής φυματίωσης», ανέφεραν οι εκπρόσωποι της ΕΠΕ. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, σημαντικό πρόβλημα στην αντιμετώπιση και τον έλεγχο της φυματίωσης στη χώρα μας αποτελεί επίσης η απουσία κατάλληλων συνθηκών νοσηλείας, οι σοβαρές ελλείψεις και καθυστερήσεις στην προμήθεια των αντιφυματικών φαρμάκων, ιδίως των νεότερων, με αποτέλεσμα επικίνδυνες καθυστερήσεις στην έναρξη και διακοπές της αντιφυματικής θεραπείας, που θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο ασθενείς και προσωπικό. Επίσης, σημαντικός αριθμός ασθενών με ενεργό φυματίωση που ξεκινούν αντιφυματική αγωγή διακόπτουν από μόνοι τους τη θεραπεία και χάνονται από την παρακολούθηση, με κίνδυνο δημιουργίας και διασποράς ανθεκτικών στελεχών στην κοινότητα, ενώ απουσιάζουν πλήρως προγράμματα άμεσα εποπτευόμενης θεραπείας (DOT), με στόχο τη βελτίωση της συμμόρφωσης ευάλωτων ομάδων ασθενών στην αντιφυματική θεραπεία.
Παγκοσμίως υπολογίζεται ότι περίπου 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού, έχουν σε κάποια στιγμή της ζωής τους μολυνθεί από το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης. Παρότι η συντριπτική πλειονότητα, -το 90%- αυτών δεν πρόκειται ποτέ να αναπτύξει ενεργό νόσο, αποτελούν «δεξαμενή» νέων περιστατικών ενεργού φυματίωσης. Μόνο το 2018, υπολογίζεται ότι σημειώθηκαν 10 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις και 1,5 εκατομμύριο θάνατοι από φυματίωση. Η συχνότητα της νόσου ποικίλει τρομακτικά στις διάφορες περιοχές της γης. Έτσι, ενώ στις περισσότερες αναπτυγμένες χώρες και στην Ευρώπη αναφέρονται λιγότερα από 10 νέα περιστατικά ανά 100.000 πληθυσμού ετησίως, σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες ο ετήσιος αριθμός νέων περιστατικών είναι 20 έως και 50 φορές μεγαλύτερος. 'Αλλωστε, τo 87% των περιστατικών παγκοσμίως σημειώνονται σε μόλις 30 χώρες και τα 2/3 σε 8 χώρες της Αφρικής και της Ασίας.
Απαραίτητα μέτρα πρόληψης και ελέγχου της φυματίωσης, με βάση τις κατευθυντήριες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), αποτελούν η ενεργητική αναζήτηση και η έγκαιρη διάγνωση περιστατικών ενεργού φυματίωσης μεταξύ των ευάλωτων πληθυσμών, η χορήγηση και ολοκλήρωση κατάλληλης αντιφυματικής θεραπείας με εξασφάλιση της συμμόρφωσης των ασθενών σε αυτή και η αναπνευστική απομόνωση των ασθενών μέχρις ότου αυτοί καταστούν μη μεταδοτικοί. Τέλος, θα πρέπει να γίνεται αναζήτηση ατόμων που έχουν μολυνθεί από το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης, αλλά δεν νοσούν ακόμα (λανθάνουσα φυματίωση), και διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εξέλιξης σε ενεργό νόσο, ώστε να λάβουν «προληπτική» αγωγή για λανθάνουσα φυματίωση, να μη νοσήσουν και να διακοπεί έτσι η αλυσίδα μετάδοσης.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Καταγγελία σοκ από Καλεντερίδη: «Βγάζουμε τα μάτια μας με το ελευθέρας στον εναέριο χώρο μας μεταξύ Τουρκίας και Τρίπολης» (ηχητικό)
- Χάρης Βαρθακούρης: Το πρόβλημα υγείας του τραγουδιστή και η ανάρτηση στο Instagram (pics)
- Αγνώριστος ο Πάνος Καμμένος (Photos)
- Άστραψε και βρόντηξε η δήμαρχος Τήλου για το «Φιλόδημος»
- Σύνταγμα: Φωταγωγήθηκε το χριστουγεννιάτικο δέντρο
- Οι πνευμονολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το άτμισμα
- Νέα τουρκική πρόκληση: Παράνομη νηοψία σε ελληνόκτητο πλοίο
- Απόδραση στον Κηφισό: Αλβανός έκοψε το «βραχιολάκι» και εξαφανίστηκε
- Εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ: Έσπευσε στην περιοχή ιταλικό πολεμικό πλοίο
- Συγχαρητήρια στην Τροχαία που του έκοψε κλήση έδωσε ο δήμαρχος Σερρών
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις iEidiseis
- ΕΕ: Άκυρη η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης
- Μετρό: Ξύλο και αίματα για μία θέση (video)
- Οικονομικά εγκλήματα: «Τέλος» στο απόρρητο τηλεπικοινωνιών στις έρευνες
- Τσίπρας: Η κυβέρνηση να ζητήσει επιβολή και επέκταση κυρώσεων κατά της Τουρκίας
- Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρία: Η φυματίωση εξακολουθεί να απειλεί τη δημόσια υγεία
- Ιταλική φρεγάτα στην Κυπριακή ΑΟΖ: Θα πάρει μέρος σε ασκήσεις
- Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν-Ερντογάν για τη Λιβύη
- Φωτιά στο ξενοδοχείο της Λεωφόρου Συγγρού: Νέα βίντεο με εγκλωβισμένη γυναίκα
- Δημόσια νοσοκομεία: Στάση εργασίας αύριο γιατρών-εργαζομένων
- Τελευταία Νέα iEidiseis
- Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρία: Η φυματίωση εξακολουθεί να απειλεί τη δημόσια υγεία
- Φωτιά στο ξενοδοχείο της Λεωφόρου Συγγρού: Νέα βίντεο με εγκλωβισμένη γυναίκα
- Μετρό: Ξύλο και αίματα για μία θέση (video)
- Δημόσια νοσοκομεία: Στάση εργασίας αύριο γιατρών-εργαζομένων
- Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν-Ερντογάν για τη Λιβύη
- Τσίπρας: Η κυβέρνηση να ζητήσει επιβολή και επέκταση κυρώσεων κατά της Τουρκίας
- ΕΕ: Άκυρη η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης
- Οικονομικά εγκλήματα: «Τέλος» στο απόρρητο τηλεπικοινωνιών στις έρευνες
- Ιταλική φρεγάτα στην Κυπριακή ΑΟΖ: Θα πάρει μέρος σε ασκήσεις
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- ΗΠΑ: Συναγερμός για πυροβολισμούς στο Νιου Τζέρσεϊ
- Champions League: Κρίνεται η πρόκριση σε Μιλάνο και Άμστερνταμ
- Μερομήνια- Επόμενοι Μήνες: Τι καιρό θα κάνει στην Ελλάδα;
- Novartis: Ο "οικογενειάρχης" Φρουζής και η κατάθεση Μαραγγέλη
- Χριστουγεννιάτικα δέντρα στην πλατεία Συντάγματος: Τι έχουμε δει τα τελευταία 25 χρόνια
- Στον Γενικό Εισαγγελέα οδεύει ο φάκελος της Ελ.Υπηρεσίας για σκάνδαλο ΑΠΕ
- Επίδομα παιδιού - Πότε πληρώνεται η έκτη δόση στους δικαιούχους
- Ραντεβού με την Επικαιρότητα 10.12.2019
- Μυτιλήνη: Νεκρό βρέφος πέντε μηνών από μηνιγγίτιδα (vid)
- Roxette: Αυτά είναι τα δύο τραγούδια που έσπασαν τα κοντέρ στο YouΤube [βίντεο]