Ελβετική εκκλησία εγκατέστησε «Ιησού» τεχνητής νοημοσύνης - Τι λένε όσοι μίλησαν μαζί του

«Εξομολόγηση» στο… άβαταρ του Ιησού. Ο ιερέας στον θάλαμο εξομολόγησης αντικαταστάθηκε με… υπολογιστή.

Μία μικρή, λιτή εκκλησία κατατάσσεται εδώ και καιρό ως η παλαιότερη στην ελβετική πόλη της Λουκέρνης. Αλλά το παρεκκλήσι του Πέτρου έχει γίνει συνώνυμο με ό,τι καινοτόμο υπάρχει, αφού εγκατέστησε έναν… Ιησού με τεχνητή νοημοσύνη, ικανό να συνομιλεί σε 100 διαφορετικές γλώσσες.

«Εξομολόγηση» στο… άβαταρ του Ιησού

«Ήταν πραγματικά ένα πείραμα», δήλωσε ο Marco Schmid, θεολόγος της εκκλησίας. «Θέλαμε να δούμε και

να καταλάβουμε πώς αντιδρούν οι άνθρωποι σε έναν Ιησού τεχνητής νοημοσύνης. Για ποιο θέμα θα μιλούσαν μαζί του; Θα υπήρχε ενδιαφέρον να του μιλήσουν; Είμαστε μάλλον πρωτοπόροι σε αυτό», ανέφερε.

Η εγκατάσταση, γνωστή ως «Deus in Machina», ξεκίνησε τον Αύγουστο ως η πιο πρόσφατη πρωτοβουλία μιας πολυετούς συνεργασίας με ένα τοπικό πανεπιστημιακό ερευνητικό εργαστήριο, όπως μεταδίδει η βρετανική εφημερίδα «The Guardian».

Μετά από έργα που είχαν πειραματιστεί με την εικονική και την επαυξημένη πραγματικότητα, η εκκλησία αποφάσισε ότι το επόμενο βήμα ήταν να εγκαταστήσει ένα άβαταρ.

«Είχαμε μια συζήτηση σχετικά με το τι είδους άβαταρ θα ήταν - ένας θεολόγος, ένα πρόσωπο ή ένας άγιος; Αλλά στη συνέχεια συνειδητοποιήσαμε ότι η καλύτερη φιγούρα θα ήταν ο ίδιος ο Ιησούς», σημείωσε ο Schmid.

{https://x.com/CathoFr/status/1859579800588845325}

Ο ιερέας στον θάλαμο εξομολόγησης αντικαταστάθηκε με… υπολογιστή και καλώδια

Λόγω έλλειψης χώρου και αναζητώντας ένα μέρος όπου οι άνθρωποι θα μπορούσαν να έχουν ιδιωτικές συνομιλίες με το άβαταρ, η εκκλησία αντικατέστησε τον ιερέα της για να εγκαταστήσει έναν υπολογιστή και καλώδια στον θάλαμο εξομολόγησης. Αφού εκπαίδευσαν το πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης σε θεολογικά κείμενα, οι επισκέπτες κλήθηκαν στη συνέχεια να υποβάλουν ερωτήσεις σε μια εικόνα του μακρυμάλλη Ιησού σε μία οθόνη με πλέγμα. Εκείνος απαντούσε σε πραγματικό χρόνο, προσφέροντας απαντήσεις που παρήχθησαν μέσω της τεχνητής νοημοσύνης.

Οι χρήστες συμβουλεύτηκαν να μην αποκαλύψουν καμία προσωπική πληροφορία και να επιβεβαιώσουν ότι γνώριζαν ότι επικοινωνούσαν με το άβαταρ με δική τους ευθύνη. «Δεν πρόκειται για ομολογία», δήλωσε ο Schmid. «Δεν σκοπεύουμε να μιμηθούμε μια εξομολόγηση».

Κατά τη διάρκεια της δίμηνης περιόδου του πειράματος, περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι -μεταξύ των οποίων μουσουλμάνοι και επισκέπτες τουρίστες από την Κίνα και το Βιετνάμ- εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία να αλληλοεπιδράσουν με το άβαταρ.

{https://x.com/filonewsOK/status/1859370716124135642}

Τι λένε όσοι μίλησαν με τον «Ιησού»

Ενώ τα στοιχεία για την εγκατάσταση θα παρουσιαστούν την επόμενη εβδομάδα, τα σχόλια από περισσότερους από 230 χρήστες έδειξαν ότι τα 2/3 από αυτούς το βρήκαν ως «πνευματική εμπειρία», δήλωσε ο Schmid. «Μπορούμε λοιπόν να πούμε ότι είχαν μια θρησκευτικά θετική στιγμή με αυτόν τον Ιησού της τεχνητής νοημοσύνης. Για μένα, αυτό ήταν εκπληκτικό».

Άλλοι ήταν πιο αρνητικοί, με ορισμένους να λένε στην εκκλησία ότι τους ήταν αδύνατο να μιλήσουν σε ένα μηχάνημα. Ένας τοπικός δημοσιογράφος που δοκίμασε τη συσκευή περιέγραψε τις απαντήσεις ως, μερικές φορές, «τετριμμένες, επαναλαμβανόμενες και αποπνέουσες μια σοφία που θυμίζει ημερολογιακά κλισέ».

Τα σχόλια έδειξαν ότι υπήρξε μεγάλη ανομοιογένεια στις απαντήσεις του άβαταρ, δήλωσε ο Schmid. «Έχω την εντύπωση ότι μερικές φορές ήταν πραγματικά πολύ καλός και οι άνθρωποι ήταν απίστευτα χαρούμενοι και έκπληκτοι και εμπνευσμένοι», είπε. «Και στη συνέχεια υπήρχαν επίσης στιγμές όπου δεν ήταν κατά κάποιο τρόπο τόσο καλός, ίσως πιο επιφανειακός».

Το πείραμα αντιμετώπισε επίσης επικρίσεις από ορισμένους εντός της εκκλησιαστικής κοινότητας, δήλωσε ο Schmid, με καθολικούς να διαμαρτύρονται για τη χρήση του εξομολογητηρίου, ενώ οι προτεστάντες φάνηκε να δυσανασχετούν με τη χρήση εικόνων από την εγκατάσταση με αυτόν τον τρόπο.

Αυτό που είχε εντυπωσιάσει περισσότερο τον Schmid, ωστόσο, ήταν το ρίσκο που είχε αναλάβει η εκκλησία εμπιστευόμενη ότι η τεχνητή νοημοσύνη δεν θα έδινε απαντήσεις που θα ήταν παράνομες, ρητές ή θα προσέφεραν ερμηνείες ή πνευματικές συμβουλές που θα έρχονταν σε σύγκρουση με την εκκλησιαστική διδασκαλία.

Με την ελπίδα να μετριάσει αυτόν τον κίνδυνο, η εκκλησία είχε πραγματοποιήσει δοκιμές με 30 άτομα πριν από την εγκατάσταση του άβαταρ. Μετά την έναρξη λειτουργίας, εξασφάλισε ότι η υποστήριξη ήταν πάντα κοντά στους χρήστες.

«Ποτέ δεν είχαμε την εντύπωση ότι έλεγε περίεργα πράγματα», δήλωσε ο Schmid. «Αλλά φυσικά δεν μπορούσαμε ποτέ να εγγυηθούμε ότι δεν θα έλεγε τίποτα περίεργο».

Τελικά, αυτή η αβεβαιότητα ήταν που τον οδήγησε στην απόφαση ότι το άβαταρ ήταν καλύτερο να παραμείνει ως πείραμα. «Το να βάλω έναν τέτοιο Ιησού μόνιμα, δεν θα το έκανα. Γιατί η ευθύνη θα ήταν πολύ μεγάλη».

Έσπευσε, ωστόσο, να αναφερθεί στις ευρύτερες δυνατότητες της ιδέας. «Είναι ένα πραγματικά εύκολο, προσιτό εργαλείο όπου μπορείς να μιλήσεις για τη θρησκεία, για τον χριστιανισμό, για τη χριστιανική πίστη», είπε, σκεπτόμενος ότι θα μπορούσε να αναδιαμορφωθεί σε ένα είδος πολύγλωσσου πνευματικού οδηγού που θα μπορούσε να απαντά σε θρησκευτικά ερωτήματα.

Για τον ίδιο, το πείραμα -και το έντονο ενδιαφέρον που προκάλεσε- του έδειξε ότι οι άνθρωποι αναζητούσαν να προχωρήσουν πέρα από τη Βίβλο, τα μυστήρια και τις τελετουργίες.

«Νομίζω ότι υπάρχει μια δίψα να μιλήσει κανείς με τον Ιησού. Οι άνθρωποι θέλουν να έχουν μια απάντηση: θέλουν λόγια και να ακούσουν τι λέει. Νομίζω ότι αυτό είναι ένα στοιχείο του. Έπειτα, φυσικά, υπάρχει και η περιέργεια. Θέλουν να δουν τι είναι αυτό», είπε ο Schmid.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ελβετική, Ιησού,elvetiki, iisou