Εμβόλια: Ξεχωριστό κονδύλι για να καλυφθούν οι ανάγκες της χώρας

Οι ελληνικές παραγγελίες για τα εμβόλια οριστικοποιούνται μέσα στις επόμενες ημέρες.

Οι παραγγελίες για τα εμβόλια τόσο από την Ελλάδα όσο και από τα υπόλοιπα κράτη, οριστικοποιούνται τις επόμενες ημέρες. Μάλιστα, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης έχει δηλώσει σχετικά με τον αντιγριπικό εμβολιασμό, ότι την περίοδο της εποχικής γρίπης που τελειώνει τώρα,

εμβολιάστηκε 1.000.000 παραπάνω πληθυσμός στη χώρα μας σε σχέση με πέρυσι. Παρόλο που αρχικά είχαν έρθει 2,6 εκατ. δόσεις εμβολίων από 2,1 εκατ. που ήταν πρόπερσι, έφτασαν τα 3,1 εκατομμύρια δόσεις. Εμβολιάστηκαν δηλαδή περίπου 1 εκατ. παραπάνω άνθρωποι. Ακόμη, στο σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΦ, προβλέπονται επιπλέον δόσεις εμβολίων για το διάστημα 2020-2021.

Επίσης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), για την περίοδο 2020-2021 θα χρειαστεί 30%-50% επιπρόσθετος όγκος εμβολίων σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο. Η συνολική δαπάνη για τον εμβολιασμό την περσινή περίοδο έφτασε περίπου τα 150 εκατ. ευρώ και αναμένεται να υπερβεί τα 200 εκατ. ευρώ για την τρέχουσα περίοδο.

Παρόλα αυτά, προκύπτει το ζήτημα, αν η Πολιτεία θα καταφέρει να εγγυηθεί την κάλυψη των αυξημένων αναγκών. Η παγκόσμια ζήτηση είναι μεγάλη και υπάρχει κίνδυνος οι ξένες εταιρείες-παραγωγοί των εμβολίων να μην παράσχουν πολύ αυξημένες ποσότητες στην Ελλάδα, όπου η χρηματοδότηση για τα εμβόλια είναι ενταγμένη στη φαρμακευτική δαπάνη με συνέπεια να επιβαρύνονται με clawback.

Το υπουργείο Υγείας διαβεβαιώνει ότι θα μεριμνήσει ώστε να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση. Χωρίς όμως, τη δημιουργία ανεξάρτητου κονδυλίου για τη χρηματοδότηση των εμβολιασμών, δεν μπορεί να υπάρξει αποτελεσματική στρατηγική για την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας, ίσως ούτε να εξασφαλιστεί έγκαιρα επάρκεια σε εμβόλια λόγω της παγκόσμιας ζήτησης. Το Ταμείο της κοινωνικής Πρόνοιας μπορεί να καλύψει τη χρηματοδότηση ενός ξεχωριστού κονδυλίου για τους εμβολιασμούς, όπως γίνεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Επιπλέον, η Ελλάδα συνεχίζει να αποτελεί εξαίρεση, ακόμα και σε περίοδο έκτακτης υγειονομικής ανάγκης. Αντί να εντάσσει το κόστος των εμβολίων στην πρόληψη και τη δημόσια υγεία, όπως κάνουν οι άλλες χώρες και συστήνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ο ΟΟΣΑ, επιμένει λανθασμένα να συμπεριλαμβάνει τα εμβόλια στη φαρμακευτική δαπάνη, τη στιγμή που αποφέρουν σημαντικές εξοικονομήσεις για το σύστημα υγείας. Άμεση συνέπεια της επιλογής αυτής είναι να διογκώνεται το clawback της ήδη ανεπαρκούς φαρμακευτικής δαπάνης, το οποίο για το 2019 έφτασε τα 800 εκατ. ευρώ.

Μέσα στις προεκλογικές δεσμεύσεις της ΝΔ, ήταν ακριβώς η απεμπλοκή των εμβολίων από το clawback και τη φαρμακευτική δαπάνη. Τώρα ως κυβέρνηση η οποία διαχειρίζεται κρίση δημόσιας υγείας με επιτυχία μέχρι σήμερα, δεν μπορεί να ολιγωρεί αλλά πρέπει να εξασφαλίσει το καλύτερο δυνατό για τους πολίτες της χώρας.

Όλες οι ειδήσεις για τον κορονοϊό στο iEidiseis.gr

Διαβάστε ακόμη:

Πότε τελειώνει το SMS στο 13033 για μετακινήσεις, οι κωδικοί σήμερα και η έξοδος

Κορονοϊός: Τα νέα συμπτώματα - Ποιοι και πότε μπορεί να μεταδώσουν τον ιό

Το νέο ωράριο των σούπερ μάρκετ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Εμβόλια, Ξεχωριστό,emvolia, xechoristo