Επίδομα παιδιού: Οι ανατροπές του 2020, οι απουσίες στο σχολείο και οι νέες αιτήσεις

Αλλαγές για το επίδομα παιδιού πέρασε στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή. Δείτε τι αλλάζει από το 2020. Ποια είναι τα νέα κριτήρια και ποιοι θα χάσουν το επίδομα.

Αλλαγές στο επίδομα

παιδιού έφερε νομοσχέδιο που πέρασε από τη Βουλή. Οι βασικές αλλαγές έχουν να κάνουν με τα παιδιά που πηγαίνουν στο σχολείο, αλλά και για τους μετανάστες.

Για τους νέους δικαιούχους του επιδόματος, μετανάστες - πολίτες τρίτων χωρών οι οποίοι δεν είναι ομογενείς, δεν είναι πολίτες κρατών μελών της Ε.Ε., δεν έχουν αναγνωριστεί ως πρόσφυγες με βάση το νέο νόμο του 2019 και δεν έχουν ούτε το καθεστώς παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους, το επίδομα θα χορηγείται μόνο σε όσους διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα τα τελευταία 12 έτη πριν την υποβολή της αίτησης.

Απαραίτητη προϋπόθεση επίσης είναι τα εξαρτώμενα τέκνα τους να βρίσκονται στην Ελλάδα. Το μόνιμο και νόμιμο της διαμονής επί 12ετία στη χώρα αποδεικνύεται από την υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος καθ’ έκαστο φορολογικό έτος. Ως υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος νοείται η υποβολή δήλωσης για κάθε έτος ανελλιπώς και εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας υποβολή της. Για τις υπόλοιπες κατηγορίες συμπεριλαμβανομένων των ελλήνων πολιτών παραμένει η 5ετία μόνιμης και νόμιμης διαμονής ως προυπόθεση.

Για τα ανήλικα παιδιά, για τα οποία συντρέχουν οι προϋποθέσεις φοίτησής του στην υποχρεωτική εκπαίδευση, το επίδομα χορηγείται υπό την προϋπόθεση αφενός της εγγραφής τους σε σχολείο αφετέρου της πραγματικής φοίτησής τους, η οποία θεωρείται ότι συντρέχει όταν το εξαρτώμενο τέκνο δεν υποχρεούται να επαναλάβει την ίδια τάξη λόγω του αριθμού των απουσιών του. Η ρήτρα αυτή εφαρμόζεται από το σχολικό έτος 2020-2021.

Στο νομοσχέδιο υπάρχει και μεταβατική διάταξη για τους μετανάστες που λαμβάνουν ήδη από το 2018 το Επίδομα Παιδιού, ώστε να μην το χάσουν από το 2020 αλλά να συνεχίσουν να το λαμβάνουν με την προϋπόθεση της 5ετίας. Αναφέρεται λοιπόν πως «πολίτες τρίτων χωρών, στους οποίους έχει χορηγηθεί επίδομα παιδιού εξακολουθούν να λαμβάνουν το επίδομα παιδιού υπό τις ίδιες προϋποθέσεις, βάσει των οποίων το επίδομα τους χορηγήθηκε και δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της τροποποιητικής ρύθμισης».

Επίδομα παιδιού: Πότε θα γίνουν οι νέες αιτήσεις

Πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί αναφέρουν ότι περίπου στα μέσα Φεβρουαρίου 2020 αναμένεται να ανοίξει ξανά η πλατφόρμα των αιτήσεων για το επίδομα παιδιού Α21 από τον ΟΠΕΚΑ. 

Το επίδομα παιδιού του ΟΠΕΚΑ θα συνδέεται από φέτος για πρώτη φορά με την επαρκή φοίτηση του παιδιού στο σχολείου, ενώ η απαιτούμενη διάρκεια παραμονής ως προϋπόθεση χορήγησης των επιδομάτων, ορίζεται στα δώδεκα χρόνια για τους πολίτες τρίτων χωρών από τα πέντε που ήταν ως τώρα.

Ο ΟΠΕΚΑ θα διασταυρώνει ηλεκτρονικά τα δηλωθέντα στοιχεία από τους αιτούντες του επιδόματος παιδιού με τις διαθέσιμες ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), του πληροφοριακού συστήματος «Μητρώο Πολιτών» του Υπουργείου Εσωτερικών, των Μητρώων του Εθνικού Συστήματος Πληρωμών Συντάξεων, των πληροφοριακών συστημάτων της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε. (ΗΔΙΚΑ), του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), της Ελληνικής Αστυνομίας, των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), καθώς και κάθε άλλης δημόσιας αρχής.

Η πλατφόρμα αιτήσεων Α21 για το επίδομα παιδιού, είναι και φέτος προσβάσιμη όπως και πέρυσι μέσω της ιστοσελίδας του ΟΠΕΚΑ (www.opeka.gr) και της ΗΔΙΚΑ (www.idika.gr).

Η είσοδος γίνεται με χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης του δικαιούχου στο TAXISnet.

Η πρώτη διμηνιαία δόση του 2020 (για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο) θα καταβληθεί την Τρίτη 31 Μαρτίου 2020 σε όλους όσοι θα έχουν υποβάλλει νέα αίτηση για το επίδομα παιδιού 2020 μέχρι τέλη Φεβρουαρίου.

Το 2020 το επίδομα παιδιού Α21, το επίδομα στέγασης (ενοικίου), το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), τα προνοιακά αναπηρικά και διατροφικά επιδόματα και το επίδομα στεγαστικής συνδρομής και ομογενών θα καταβάλλονται την ίδια ημέρα, την τελευταία εργάσιμη κάθε μήνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα