Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας: Το «όπλο» κατά του κορονοϊού είναι ανενεργό

Τουλάχιστον αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α) δεν συμμετέχει στην μάχη κατά του κορονοϊού. Θα μπορούσε να ελέγχει 1300 δείγματα την ημέρα.

Την ώρα που στην Νότια Κορέα και σε άλλες χώρες, που ήρθαν και παραμένουν αντιμέτωπες με την πανδημία του κορονοϊού, τα κέντρα αιμοδοσίας έχουν μπει στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κορονοϊού ώστε να προστατευθεί ο γενικός πληθυσμός, στην Ελλάδα φαίνεται

πως κάποιες κρίσιμες αποφάσεις αργούν να παρθούν.

Τρανό παράδειγμα η υπόθεση του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, το οποίο έχει μείνει εκτός των διαγνωστικών ελέγχων για τον νέο κορονοϊό SARS-CoV-2, όταν καθημερινά θα μπορούσε να ελέγχει εργαστηριακά 1000 με 1300 δείγματα κορονοϊού.

Και πως θα μπορούσε να γίνει αυτό; Όπως γνωρίζουμε το Ε.ΚΕ.Α ελέγχει το αίμα για AIDS, Σύφιλη, Ηπατίτιδα B και C καθώς και για τον ιό HTLV και θα μπορούσε με την πολιτική βούληση και τα ανάλογα εργαστήρια (αντιδραστήρια) να ελέγχει και τον SARS-CoV-2. Η εμπειρία των στελεχών του Ε.ΚΕ.Α. είναι γνωστή, πιστοποιημένη στις μοριακές τεχνικές (real time PCR), με στόχο τη μέγιστη δυνατή διενέργεια αξιόπιστων εξετάσεων μέσα από το δημόσιο σύστημα.

Διαθέτει επίσης τον εξοπλισμό και την τεχνολογία συγκεντρωτικού μοριακού ελέγχου του αίματος για ιούς με μεγάλη δυναμικότητα και μπορεί ταχύτατα και μαζικά να αποτελέσει την ομπρέλα προστασίας της κοινωνία από τον κορονοϊό.

Ωστόσο, για την ώρα μένει εκτός… συστήματος. «Το Ε.ΚΕ.Α. θα μπορούσε καθημερινά να ελέγχει 1300 δείγματα για κορονοϊό, με την ανάλογη προετοιμασία, τόσο σε προσλήψεις προσωπικού, ώστε να υπάρχουν 3 βάρδιες όσο και σε αντιδραστήρια» σημειώνει στο iEidiseis η Χαρά Ματσούκα η οποία ήταν μέχρι προ ολίγων ημερών πρόεδρος στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας.

Η ίδια και ενώ η θητεία της έληγε σε λίγους μήνες «ξηλώθηκε» αιφνιδιαστικά από την θέση της εν μέσω πολέμου με έναν αόρατο εχθρό, όπως τον έχει αποκαλέσει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Η ίδια, πάντως, ζητά ακόμη και σήμερα να ενταχθεί το Ε.ΚΕ.Α στον αγώνα κατά του κορονοϊού. «Για το φαρυγγικό επίχρισμα θες μια άλλη τεχνική και επιπλέον αντιδραστήρια. Αν όλα αυτά γίνουν γρήγορα και έγκαιρα το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας θα μπορούσε σε 10 μέρες να μπει στην μάχη κατά του κορονοϊού» συμπληρώνει.

Παράλληλα, σύμφωνα με την Χαρά Ματσούκα ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να λειτουργεί συμπληρωματικά στον δημόσιο και πρέπει όσες εξετάσεις πραγματοποιηθούν σε ιδιωτικά εργαστήρια να «υπάρχει διατίμηση και τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν να χρησιμοποιηθούν για προσλήψεις» τόνισε στο iEidiseis, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει με κάθε τρόπο να αποφευχθεί η αισχροκέρδεια. «Το Ε.ΚΕ.Α πρέπει να επιστρατευθεί, ώστε να υπάρχει μαζική έκδοση αποτελεσμάτων» καταλήγει επαναλαμβάνοντας την σημασία των προσλήψεων με κίνητρα ώστε να ανταπεξέλθει και να μείνει όρθια η δημόσια υγεία.

Όλες οι ειδήσεις για τον κορονοϊό στο iEidiseis.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Κορονοϊός: Αυτά είναι τα συμπτώματα

Κορονοϊός: Πώς ψωνίζουμε στα super market

Κορονοϊός: Έχω συμπτώματα, τι πρέπει να κάνω

Κορονοϊός: Τι πρέπει να ξέρετε για τα χαρτονομίσματα

Κορονοϊός: Κινητό και καθαρισμός, πόσες ώρες ζει ο ιός

Κορονοϊός: Ο πρώτος live χάρτης με τα κρούσματα στην Ελλάδα

Keywords
Τυχαία Θέματα