Ευάγγελος Μεϊμαράκης: Ο επαναπροσδιορισμός των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας είναι μονόδρομος

«Η Ευρώπη πρέπει έμπρακτα να αποδείξει ότι δεν απειλείται», διαμηνύει ο αντιπρόεδρος της ΚΟ του ΕΛΚ και επικεφαλής της ΚΟ της ΝΔ στο iEidiseis.gr. «Η ισχύς της Ρωσίας και της Τουρκίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου οφείλεται σε ένα κενό πρωτοβουλιών από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης», αναφέρει

 

«Ο επαναπροσδιορισμός των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία αποτελεί πλέον μονόδρομο,

αφού ο Ερντογάν έχει ξεπεράσει κάθε όριο, ενώ η τακτική του αποδεικνύει την αλλαγή της στάσης του όσον αφορά στην ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση», τονίζει ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, με συνέντευξή του στο iEidiseis.gr, στο πλαίσιο του αφιερώματος για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

«Η ισχύς της Ρωσίας και της Τουρκίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου οφείλεται σε ένα κενό πρωτοβουλιών από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης», επισημαίνει ο αντιπρόεδρος της ΚΟ του ΕΛΚ και επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ, ενώ προσθέτει πως «η Ευρώπη πρέπει έμπρακτα να αποδείξει ότι δεν απειλείται».

Φαντάζομαι ότι κανείς δεν συζητάει πλέον για συμμετοχή της Τουρκίας στην ΕΕ. Τι πρέπει να υπάρχει; Ειδική σχέση; Νέα τελωνειακή ένωση; Ποια είναι η γνώμη σας;

Η Τουρκία, με την προκλητική συμπεριφορά της και τη συνεχή απαξίωση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και των Ευρωπαϊκών αρχών και αξιών έθεσε εαυτόν εκτός Ευρωπαϊκής ενταξιακής πορείας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί παράδειγμα διεθνούς νομιμότητας με κουλτούρα και σεβασμό προς τις θεσμικές της δομές και οφείλουν όλοι όσοι κάθονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων να σέβονται το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Ο επαναπροσδιορισμός λοιπόν των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία αποτελεί πλέον μονόδρομο, αφού ο Ερντογάν έχει ξεπεράσει κάθε όριο, ενώ η τακτική του αποδεικνύει την αλλαγή της στάσης του όσον αφορά στην ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με την προσφυγική συμφωνία τί πρέπει να γίνει;

Ο Ερντογάν εργαλειοποιεί την προσφυγική κρίση προσπαθώντας να διαπραγματευτεί στις πλάτες απελπισμένων ανθρώπων. Υπονομεύει τη συμφωνία για το προσφυγικό και απειλεί μέσω των προσφυγικών ροών με σκοπό το οικονομικό του όφελος. Η Ελλάδα, η οποία αποτελεί πύλη εισόδου προς την Ευρώπη και δέχεται πρώτη τις επιπτώσεις της μη εφαρμογής των κανόνων της συμφωνίας , έχει καταστήσει σαφές ότι το πρόβλημα δεν είναι διμερές, αλλά μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεδομένου ότι τα σύνορα της χώρας μας είναι σύνορα της Ευρώπης, κάτι που αποδέχονται όλα τα κράτη μέλη. Κι εδώ έγκειται η επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης, να ακυρώνει επανειλημμένα κάθε επιδίωξη του Ερντογάν για διμερείς συνεννοήσεις και να τον φέρνει αντιμέτωπο με σύσσωμη την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως έγινε πρόσφατα στον Έβρο. Η Ευρώπη πρέπει έμπρακτα να αποδείξει ότι δεν απειλείται.

Τυχόν ένταση στο Αιγαίο και τυχόν θερμό επεισόδιο πώς θα επηρεάσει τη σχέση Βρυξελλών-Άγκυρας;

Ο εκνευρισμός του Ερντογάν, ο οποίος αυξήθηκε μετά την υπογραφή της ιστορικής συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ Ελλάδος-Ιταλίας, ανησυχεί την Ευρώπη η οποία βρίσκεται σε έντονες διεργασίες προκειμένου να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα, από κοινού με τις ΗΠΑ, σε οποιαδήποτε πρόκληση της Τουρκίας. Άλλωστε, η πρόσφατη παρουσία Ευρωπαίων αξιωματούχων στον Έβρο μαζί με τον Έλληνα Πρωθυπουργό ήταν μια σαφής απάντηση προς τον Τούρκο Πρόεδρο, ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη να δράσει ενιαία, συντονισμένα και άμεσα.

Υπήρξατε ο πρώτος που είχατε αναδείξει την τοποθέτηση Μπορέλ ότι Ρωσία και Τουρκία είναι οι κυρίαρχες δυνάμεις στη Μεσόγειο. Πιστεύετε ότι τα όσα έγιναν με την επιχείρηση IRINI σας δικαίωσαν;

Όπως είχα επισημάνει σε παρέμβαση μου στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η ισχύς της Ρωσίας και της Τουρκίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου οφείλεται σε ένα κενό πρωτοβουλιών από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σκοπός της Επιχείρησης IRINI είναι να καλύψει ακριβώς αυτό το κενό. Προς αυτή τη κατεύθυνση λοιπόν, η επιχείρηση αποδεικνύει έμπρακτα τη βούληση της Ευρώπης να ενδυναμώσει το ρόλο της στην περιοχή και αποτελεί ένα πρώτο βήμα το οποίο όμως θα πρέπει να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο.

Keywords
Τυχαία Θέματα