Πυρκαγιά στα Βίλια: Μαίνονται 4 μεγάλα μέτωπα - Μάχη να μην περάσει σε Μέγαρα, Αλεποχώρι

Όλες οι δυνάμεις έχουν επικεντρωθεί στο νότιο μέτωπο, έχοντας έναν και μόνο στόχο: Να αποτραπεί η επέκταση της πυρκαγιάς στον κάμπο των Μεγάρων και το Αλεποχώρι.Δεκάδες χιλιάδες στρέμματα παρθένου δάσους έχουν γίνει στάχτη, ενώ η πυρκαγιά συνεχίζει επί πέμπτη συνεχή ημέρα το ολέθριο έργο της στα Βίλια, απειλώντας κατοικίες και άλλες περιουσίες. Αυτήν τη στιγμή…

Οι επικεφαλής των δυνάμεων αισιοδοξούν πως θα κατορθώσουν να ελέγξουν την πυρκαγιά, καθώς οι πολύ ασθενείς άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, κατευθύνουν τις φλόγες σε βραχώδη και δίχως βλάστηση έκταση, όπου είναι ευκολότερο

να αντιμετωπιστεί.

Σε όλη την υπόλοιπη περιοχή όπου αναπτύχθηκε η πυρκαγιά, υπάρχουν ενεργές καύσεις, σε κομμάτια που υπάρχει μόνο δάσος -μακριά από κατοικημένη περιοχή- και αντιμετωπίζονται από επίγειες δυνάμεις προτού λάβουν ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις.

«Ανύπαρκτο σχέδιο»

Την ίδια στιγμή που εστίες αναζωπυρώνονται και φλόγες προελαύνουν, οι κάτοικοι κάνουν λόγο περί ανύπαρκτου σχεδίου:

«Ανίκανοι»

Σε ιδιαιτέρως έντονο και αιχμηρό τόνο, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Δασοφυλάκων, Γιώργος Παπαδιάς, εξαπολύει μύδρους ενάντια στις αρμόδιες αρχές για τη διαχείριση των πυρκαγιών.

Η ανάρτησή του:

Πλέον επιχειρούν 461 πυροσβέστες, συμπεριλαμβανομένων εννέα ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 166 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ, καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, αλλά και από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα.

Ο δήμαρχος Μεγαρέων, Γρηγόρης Σταμούλης, μίλησε για την πυρκαγιά που κινείται προς τα Μέγαρα, αλλά και τον αγώνα που γίνεται ώστε να μη μεταπηδήσει στους εκεί οικισμούς:

Στην περιοχή έχει ενεργοποιηθεί και ομάδα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας (ήτοι, τηλεκατευθυνόμενα Drone), τα οποία δίδουν εικόνα της πυρκαγιάς από τον ουρανό, ενώ για συνδρομή στον συντονισμό των δυνάμεων έχει διατεθεί το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.

Ταυτοχρόνως, συνδρομή παρέχουν: ο Ελληνικός Στρατός με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και μηχανήματα έργου, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας Αττικής και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Οικισμοί στο έλεος της πύρινης λαίλαπας

Πάρα πολύ μεγάλες είναι οι ζημιές που προκάλεσαν οι μανιασμένες φλόγες. Δεκάδες χιλιάδες στρέμματα παρθένου δάσους στην ευρύτερη περιοχή των Βιλίων, αλλά και σπίτια/αγροικίες ή οχήματα, είτε έχουν μετατραπεί σε απανθρακωμένες μάζες, είτε έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές.

Η απέραντη καμμένη γη, είναι σα να ξεπήδησε από ένα αποκαλυπτικό σενάριο. Ο μυρωδιά από τ’ αποκαΐδια πλανάται παντού και ο καπνός είναι αποπνικτικός. Κτήρια έγιναν στάχτη, ενώ η περιβαλλοντική ζημιά που έχει υποστεί (και) ο εν λόγω τόπος της πατρίδας μας, είναι ανυπολόγιστη. Το συνολικό τμήμα της χλωρίδας και της πανίδας που κυριολεκτικά εξαϋλώθηκε, είναι πραγματικά τεράστιο.

Ο έως τώρα απολογισμός, είναι τω όντι τραγικός. Ακόμη ένας πνεύμονας οξυγόνου, αποτελεί παρελθόν για τη χώρας μας. Οδοιπορικό του ALPHA αποκαλύπτει ένα πάρα πολύ μικρό δείγμα από το ολετήριο περάσματος της πυρκαγιάς:

Τριγύρω στέκουν καπνισμένα ερείπια... κόποι μιας ζωής. Το τοπίο είναι τρομακτικό και συνάμα θλιβερό. Στα μέτωπα, ζώα τρέχουν να σωθούν. Ξωπίσω τους, εθελοντές αγωνίζονται να τα μαζέψουν με σκοπό να τα πάνε σ’ έναν καλύτερο μέρος.

Παραπέρα, ακόμη μια συστάδα δέντρων γίνεται παρανάλωμα του πυρός. Η μαυρίλα και η ερημιά έχουν επικρατήσει· το ίδιο και η νεκρική σιγή. Η Ελλάδα δοκιμάζεται ξανά, η νύχτα είναι και πάλι δύσκολη. Εικόνες από τις ολοσχερώς διαλυμένες περιουσίες, μετέδωσε και ο ΑΝΤ1:

Εν τω μεταξύ, τον γύρο του διαδικτύου κάνουν πλάνα που δείχνουν έναν κορμό δένδρου να υψώνεται στον αέρα από έναν πύρινο στρόβιλο και να εκτοξεύεται δεκάδες μέτρα μακριά:

{https://www.facebook.com/Forecastweather.Greece/videos/2952149758357241/}

Keywords
Τυχαία Θέματα