Γεραπετρίτης: «Η Ελλάδα έχει αναβαθμίσει τη διεθνή της παρουσία»

Η Ελλάδα έχει αναβαθμίσει τη διεθνή της παρουσία, τονίζει ο Γιώργος Γεραπετρίτης σε συνέντευξή του λέγοντας ότι η πιθανή παρέμβαση της Αμερικής είναι σημαντική. 

Ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής» αφού επισημαίνει ότι «στους πέντε μήνες της νέας διακυβέρνησης η Ελλάδα έχει σημαντικά αναβαθμίσει τη διεθνή παρουσία της και τα ερείσματά της στη διεθνή διπλωματία» και με δεδομένη την επισημοποίηση της συνάντησης

Μητσοτάκη-Τραμπ, υπογραμμίζει ότι«η παρέμβαση των ΗΠΑ ασφαλώς μπορεί να είναι κρίσιμη».

Υπενθυμίζει την δήλωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών σε σχέση με το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης, όπου «αν και επί της αρχής η κυβέρνηση δεν παίρνει θέση σε διαφωνίες για θαλάσσια σύνορα άλλων κρατών υπήρξε σύσταση για αποχή από ενέργειες που ενέχουν κίνδυνο αύξησης των εντάσεων σε μια ευαίσθητη χρονικά στιγμή στην Αν. Μεσόγειο».

«Είναι διπλωματικά κρίσιμο να αναπτύσσεται σήμερα εξαιτίας της κλιμάκωσης της τουρκικής επιθετικότητας ευρεία διεθνής κατανόηση για τον πραγματικό ρόλο και τις προθέσεις της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή» τονίζει.

Σε μια πρώτη αποτίμηση των συναντήσεων του πρωθυπουργού με τον Ντ. Τραμπ και τον Ρ.Τ. Ερντογάν κατά την διάσκεψη του ΝΑΤΟ, είπε οτι «για τον πρόεδρο των ΗΠΑ προέκυψε η κοινή κατανόηση για τη θέση της χώρας μας στο διεθνές στερέωμα».

«Για τον πρόεδρο της Τουρκίας τέθηκαν με έμφαση όλα τα ζητήματα που αφορούν την επιθετική και παράνομη στάση της» πρόσθεσε.

Ο υπουργός Επικρατείας τόνισε ότι «η ελληνική διπλωματία θα συνεχίσει την προσπάθεια να τηρηθεί η διεθνής νομιμότητα στην περιοχή μας και δεν πρόκειται να ανεχθεί την παραμικρή παραχώρηση σε θέματα εθνικής κυριαρχίας».

Σε ότι αφορά το μεταναστευτικό-προσφυγικό, αναφέρθηκε λεπτομερώς στις ενέργειες της κυβέρνησης, εκφράζοντας την βεβαιότητά του ότι «στο αμέσως προσεχές διάστημα θα καταστούν ορατά τα θετικά αποτελέσματα αυτής της πολιτικής».

Ως προς το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο υπουργός Επικρατείας, σημειώνει ότι η επιλογή του προσώπου που θα προταθεί από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία «πρέπει να εδράζεται στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων του τόπου και της κοινωνίας και να συμβολίζει την ενότητα του έθνους».

Αναφορικά με τις επιλογές της κυβέρνησης στη δημόσια διοίκηση και τον «θόρυβο που έχει προκληθεί για τις επιλογές της» ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι η επιλογή των προσώπων γίνεται στη μεγάλη πλειονότητα με διαδικασίες που εγγυώνται την τοποθέτηση ικανών στελεχών, ενώ σε ό,τι αφορά «μεμονωμένες αστοχίες θα πρέπει να επιδεικνύονται όσο το δυνατόν ταχύτερα αντανακλαστικά, έτσι ώστε να αποκαθίσταται η κατ' αξίαν επιλογή».

Σημειώνοντας ότι η στελέχωση του Δημοσίου δεν είναι μόνο η επιλογή των προσώπων αλλά και η διαρκής αξιολόγησή τους, ο υπουργός Επικρατείας τονίζει ότι «κάθε επιλογή κρίνεται από το ωφέλιμο αποτέλεσμα που παράγει για το κράτος και την κοινωνία, η δε κυβέρνηση κρίνεται από την ακεραιότητα της αξιολόγησης, που εξικνείται έως την αντικατάσταση όσων στελεχών δεν απέδωσαν τα προσδοκώμενα».

Keywords
Τυχαία Θέματα