Γιάσερ Αραφάτ: 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τον Παλαιστίνιο ηγέτη

Σαν σήμερα το 1964 ιδρύει στην Ιερουσαλήμ την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, ο ιστορικός ηγέτης των Παλαιστινίων Γιάσερ Αραφάτ.

Με αφορμή την ίδρυση στην Ιερουσαλήμ της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης από τον Γιάσερ Αραφάτ, παρουσιάζονται πέντε άγνωστες και σημαντικές πτυχές της ζωής του.

Εξάλλου, ο Γιάσερ Αραφάτ υπήρξε ο ιστορικότερος ηγέτης της Παλαιστίνης.

1. Εκφραστής της Παλαιστίνης

Σημεία σταθμοί στη ζωή του Γιάσερ Αραφάτ υπήρξαν τα έτη 1964 και 1969.

Καταρχάς,

το έτος 1964 ο Αραφάτ ίδρυσε στην Ιερουσαλήμ την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης γνωστή διεθνώς ως PLO (Palestine Liberation Organization). Μάλιστα, ο στόχος της οργάνωσης ήταν να ενώσει τις διάφορες παλαιστινιακές ομάδες αντίστασης ενάντια στην ισραηλινή κατοχή τής αραβικής Παλαιστίνης.

Επιπλέον, το 1969 και συγκεκριμένα από την 1η ως τις 5 Φεβρουαρίου διεξήχθη στο Κάιρο η σύνοδος του Παλαιστινιακού Εθνικού Συμβουλίου, το οποίο οι παλαιστινιακές οργανώσεις αναγνώρισαν ως εξόριστη κυβέρνηση του μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους. Τότε, σκοπός της συνόδου, στην οποία συμμετείχαν 105 εκπρόσωποι των περισσοτέρων παλαιστινιακών οργανώσεων, ήταν η εκλογή της νέας ηγεσίας της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.

Έτσι, η σύνοδος εξελίχθηκε σε πραγματικό θρίαμβο της Αλ Φατάχ, της μεγαλύτερης από τις ένοπλες ομάδες και του ηγέτη της, του Γιάσερ Αραφάτ, ο οποίος ανέλαβε ουσιαστικά τον πλήρη έλεγχο της ΟΑΠ.

Μάλιστα, στο τελικό ανακοινωθέν της διάσκεψης, στην οποία καθορίστηκε και η περαιτέρω δράση του παλαιστινιακού κινήματος, έγινε μνεία στον απώτερο στόχο της ειρηνικής συμβίωσης των λαών της περιοχής, αλλά ταυτόχρονα απορρίφθηκε κατηγορηματικά κάθε ειρηνική λύση του προβλήματος η οποία θα αντιβαίνει τα δίκαια των Παλαιστινίων.

Λίγες ημέρες αργότερα η ΟΑΠ άνοιξε δικά της γραφεία στις πρωτεύουσες των αραβικών κρατών και απέστειλε εκπρόσωπό της στην τετραμερή διάσκεψη ΗΠΑ, ΕΣΣΔ, Γαλλίας και Μεγάλης Βρετανίας, η οποία διεξήχθη στη Νέα Υόρκη με στόχο την εξεύρεση λύσης για το μεσανατολικό. Οι κινήσεις αυτές δεν ήταν τυχαίες.

Έδειχναν καθαρά την πρόθεση της ΟΑΠ να αποτελέσει η ίδια τον πυρήνα ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους και κυρίως να απογαλακτίσει το παλαιστινιακό κίνημα από την κηδεμονία των αραβικών καθεστώτων που το χρησιμοποιούσαν κυρίως ως υπομόχλιο των δικών τους, συχνά αντικρουόμενων, φιλοδοξιών.

2. 27 χρόνια εξόριστος

Ο Γιάσερ Αραφάτ υπήρξε 27 χρόνια εξόριστος από την Παλαιστίνη και επέστρεψε στη Γάζα την 1η Ιουλίου του 1994. Παρόλα αυτά, είχε προηγηθεί στις 12 Οκτωβρίου 1993 συμφωνία ειρήνης ανάμεσα στο Ισραήλ και στην Εκτελεστική Επιτροπή της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.

Ύστερα, στις 18 Μαΐου 1994 τα ισραηλινά στρατεύματα αποχώρησαν από τη Γάζα και την Ιεριχώ και παρέδωσαν την εξουσία στην Παλαιστινιακή Αρχή.

Με αυτά τα γεγονότα να έχουν προηγηθεί λοιπόν, ο Γιάσερ Αραφάτ επέστρεψε στη Παλαιστίνη, με τους κατοίκους να του επιφυλάσουν θερμή υποδοχή. Μάλιστα, τότε συγκάλεσε την πρώτη σύνοδο της κυβέρνησής του στην οποία κατείχε το αξίωμα του υπουργού Εσωτερικών.

Επιπλέον, στις 20 Ιανουαρίου 1996 εξελέγη πρόεδρος με 88,1% των ψήφων, στις πρώτες παλαιστινιακές εκλογές που διεξήχθησαν στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας.

Παράλληλα, την επόμενη χρονιά και συγκεκριμένα στις 15 Ιανουαρίου 1997 σύναψε συμφωνία με τον ισραηλινό πρωθυπουργό, που προέβλεπε την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τα 4/5 της πόλης της Χεβρώνας στη Δυτική Όχθη.

3. Επίσκεψη στην Αθήνα και Νόμπελ Ειρήνης

Ο Γιάσερ Αραφάτ μαζί με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Γιτζάκ Ράμπιν και τον υπουργό Εξωτερικών Σιμόν Πέρες, κέρδισαν από κοινού το Νόμπελ Ειρήνης στις 14 Οκτωβρίου 1994.

Παράλληλα, επισκέφτηκε την Αθήνα στις 11 Οκτωβρίου 2001 και παρέστει στο 6ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, τότε του απονεμήθηκε το χρυσό κλειδί της πόλης των Αθηνών.

4. Κλονισμένη υγεία

Το Ισραήλ αποφάσισε στις 13 Δεκεμβρίου 2001 να κόψει κάθε επαφή με τον Γιάσερ Αραφάτ, ενώ του απαγόρευσε την έξοδο από τη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, όπου βρισκόταν το αρχηγείο του. Έτσι, στις 11 Σεπτεμβρίου 2003 το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ αποφάσισε την εκδίωξη του από τα παλαιστινιακά εδάφη, ενώ μόλις στις 5 Οκτωβρίου 2003 κήρυξε τα παλαιστινιακά εδάφη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Παρόλα αυτά, ο Γιάσερ Αραφάτ Αραφάτ παρέμεινε αποκλεισμένος στο αρχηγείο του στη Ραμάα και κυκλωμένος από ισραηλινά στρατεύματα, από το Δεκέμβριο του 2001. Παρόλα αυτά, έπειτα από αμερικανικές πιέσεις, απελευθερώθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου του 2002.

Η υγεία του όμως είχε αρχίσει να κλονίζεται από τότε και στις 25 Οκτωβρίου 2004, νόσησε βαριά. Οι γιατροί που τον εξέτασαν δήλωσαν επίσημα πως νοσούσε από γρίπη, αλλά η υγεία του γρήγορα επιδεινώθηκε. Επιπλέον, τον εξέτασαν γιατροί από πολλές αραβικές χώρες, όπως η Αίγυπτος, η Τυνησία και η Ιορδανία και κατάφεραν να πείσουν το Ισραήλ να του δώσει το δικαίωμα να ταξιδέψει στο εξωτερικό, ώστε να του παρέχουν οι γιατροί την αντίστοιχη θεραπεία.

Αρχικά λοιπόν, μεταφέρθηκε στη Γαλλία με αεροπλάνο γαλλικής κυβέρνησης και εισήχθη στο στρατιωτικό νοσοκομείο Percy στο προάστιο Clamart του Παρισιού.

Στις 3 Νοεμβρίου όμως, έπεσε σε βαθύ κώμα.

5. Θάνατος

Ο Γιάσερ Αραφάτ απεβίωσε στις 11 Νοεμβρίου του 2004 στη Γαλλία.

Σύμφωνα με τα ιατρικά αρχεία, ο Αραφάτ πέθανε από εγκεφαλική αιμορραγία, που προήλθε από εντερική φλεγμονή, σε ηλικία 75 ετών.

Αναλύσεις όμως που έγιναν σε ελβετικό εργαστήριο το 2012, εξέτασα την πιθανότητα δηλητηρίασης του με ραδιενεργό πολώνιο. Εξάλλου, ο έλεγχος προσωπικών αντικειμένων του Αραφάτ έδειξε την ύπαρξη ιχνών πολωνίου.

Παρόλα αυτά, Ρώσος αξιωματούχος δήλωσε στις 15-10-2013 πως τελικά δεν βρέθηκαν ίχνη πολωνίου σε έρευνα από ρώσικο εργαστήριο.

Επιπλέον, πολλές θεωρίες έχουν αναπτυχθεί για τις αιτίες του θανάτου του Αραφάτ, με επικρατέστερες αυτές του AIDS, της κίρρωσης ήπατος και της δηλητηρίασης από πολώνιο.

Επίσης, οι Παλαιστίνιοι θεωρούν ως μόνο ύποπτο για τον θάνατο του Αραφάτ, το Ισραήλ.

Keywords
Τυχαία Θέματα