Γιώργος Κατρούγκαλος: Γιατί θα πρέπει να συγκληθεί το συμβούλιο αρχηγών - Έπρεπε να έχουμε ήδη επεκτείνει την αιγιαλίτιδα στο Ιόνιο

«Το κενό στρατηγικής και η έλλειψη πυξίδας βαρύνει πάνω από όλα τον Πρωθυπουργό» τονίζει με συνέντευξή του στο iEidiseis ο πρώην υπουργός και τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ

«Το κενό στρατηγικής και η έλλειψη πυξίδας βαρύνει πάνω από όλα τον Πρωθυπουργό. Για το Νίκο Δένδια έχω εκφραστεί θετικά αρκετές φορές, ιδίως ως προς τη στάση του προς την ακροδεξιά και εκτός και εντός του κόμματος του. Και αυτός όμως είναι παγιδευμένος στην «διπλωματία της ενημέρωσης», που έχει επιλέξει να ασκεί ο κύριος Μητσοτάκης».

Τα

παραπάνω τονίζει με συνέντευξή του στο iEidiseis ο Γιώργος Κατρούγκαλος, πρώην υπουργός και τομεάρχης Εξωτερικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ αναλύει και τους λόγους για τους οποίους πρέπει να συγκληθεί το Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Το Συμβούλιο πρέπει άμεσα να συγκληθεί, γιατί ήδη έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος σε πολλά κρίσιμα θέματα. Ενδεικτικά: Για την ακριβή στρατηγική στην κρίσιμη διαπραγμάτευση με την Αίγυπτο, όπου ακούμε δημόσιες, συγκρουόμενες τοποθετήσεις κυβερνητικών στελεχών. Για το πώς θα αξιοποιήσουμε την ευκαιρία της γερμανικής προεδρίας της ΕΕ, για να κάνουμε τις κόκκινες γραμμές μας κόκκινες γραμμές της Ευρώπης. Να διεκδικήσουμε άμεση συμμετοχή στον ευρωτουρκικό διάλογο, κυρώσεις αλλά και να μπει στο τραπέζι η αναθεώρηση της τελωνειακής ένωσης και η επανεγκατάσταση προσφύγων από την Τουρκία στην ΕΕ. Θα ξέρει, έτσι, η τελευταία ότι και βαρύ κόστος θα πληρώσει αν συνεχίσει την επιθετική της πολιτική, αλλά και ότι έχει να κερδίσει αν διαλέξει το δρόμο του διαλόγου», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Με αφορμή δε τα αποτελέσματα της επίσκεψης Δένδια στο Κάιρο, τονίζει: «Και εδώ λείπει το ενιαίο και συνεκτικό σχέδιο. Έπρεπε ήδη να έχουμε επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη στο Ιόνιο και να θέσουμε θέμα ευρωπαϊκών κυρώσεων σε περίπτωση αμφισβήτησης της υφαλοκρηπίδας μας. Τα επόμενα βήματα της στρατηγικής πρέπει να συζητηθούν στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών»

-Επιμένετε στο θέμα της εθνικής συνεννόησης και κυρίως στο θέμα της σύγκλησης του συμβουλίου αρχηγών. Με δεδομένο ότι οι κόκκινες γραμμές για τα εθνικά θέματα υπάρχουν, γιατί να υπάρχει σύγκληση συμβουλίου; Τι θα επιλύσει;

«Η διπλωματία δεν εξαντλείται στις κόκκινες γραμμές που γενικά υπάρχουν και αμυντικά πρέπει να διαφυλαχθούν. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, απορρίπτοντας τη λογική της αδράνειας και της "μη-λύσης", είχε επιδιώξει ενεργά την ανάδειξη της πατρίδας μας σε πρωταγωνιστή των εξελίξεων, με αποτέλεσμα την αναβάθμιση της διεθνούς της θέσης. Δυστυχώς, η διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αντικατέστησε την ενεργητική εξωτερική πολιτική της διακυβέρνησης μας με μια αμυντική «διπλωματία της ενημέρωσης» που τρέχει πίσω από τα γεγονότα, αντί να τα προλαβαίνει. Με λύπη και ανησυχία διαπιστώνουμε την αδυναμία της να χαράξει μια συνεπή και σταθερή πολιτική, ακόμα και αυτές τις κρίσιμες στιγμές.

Το Συμβούλιο πρέπει άμεσα να συγκληθεί, γιατί ήδη έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος σε πολλά κρίσιμα θέματα. Ενδεικτικά: Για την ακριβή στρατηγική στην κρίσιμη διαπραγμάτευση με την Αίγυπτο, όπου ακούμε δημόσιες, συγκρουόμενες τοποθετήσεις κυβερνητικών στελεχών. Για το πώς θα αξιοποιήσουμε την ευκαιρία της γερμανικής προεδρίας της ΕΕ, για να κάνουμε τις κόκκινες γραμμές μας κόκκινες γραμμές της Ευρώπης. Να διεκδικήσουμε άμεση συμμετοχή στον ευρωτουρκικό διάλογο, κυρώσεις αλλά και να μπει στο τραπέζι η αναθεώρηση της τελωνειακής ένωσης και η επανεγκατάσταση προσφύγων από την Τουρκία στην ΕΕ. Θα ξέρει, έτσι, η τελευταία ότι και βαρύ κόστος θα πληρώσει αν συνεχίσει την επιθετική της πολιτική, αλλά και ότι έχει να κερδίσει αν διαλέξει το δρόμο του διαλόγου».

-Για το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής και την ενημέρωση από το Νίκο Δένδια, πάντως, δηλώνετε ικανοποιημένοι. Υπάρχει άλλη συμπεριφορά από το Μαξίμου και άλλη από το ΥΠΕΞ; Και επί τη ευκαιρία, κρίνετε θετικά το έργο του Νίκου Δένδια;
«Δεν έχω πρόβλημα ως προς την ενημέρωση από τον Υπουργό Εξωτερικών, κάθε φορά που την έχω ζητήσει. Άλλο όμως ενημέρωση, άλλο χάραξη στρατηγικής, που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει. Και προφανώς, το κενό στρατηγικής και η έλλειψη πυξίδας βαρύνει πάνω από όλα τον Πρωθυπουργό. Για το Νίκο Δένδια έχω εκφραστεί θετικά αρκετές φορές, ιδίως ως προς τη στάση του προς την ακροδεξιά και εκτός και εντός του κόμματος του. Και αυτός όμως είναι παγιδευμένος στην «διπλωματία της ενημέρωσης», που έχει επιλέξει να ασκεί ο κύριος Μητσοτάκης».

-Η εθνική συνεννόηση πώς μπορεί να επιτευχθεί; Και το λέω γιατί και εσείς κάνετε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, αλλά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σας έχει αποκαλέσει στην κρίση του Έβρου ως «Δούρειο Ίππο» του Ερντογάν στη χώρα…

«Αυτά τα δύο διαφορετικά παραδείγματα δείχνουν το μέτρο ευθύνης των πολιτικών δυνάμεων. Και δεν είναι τα μόνα. Ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου Νέας Δημοκρατίας αποκαλεί «άθλιο και θλιβερό θίασο» το ΣΥΡΙΖΑ, για να μην θυμηθούμε το όργιο δημαγωγίας και πατριδοκαπηλίας της εποχής της Συμφωνίας των Πρεσπών. Αυτή είναι η διαφορά μας. Ασκούμε σοβαρή και έντονη, όταν χρειάζεται, κριτική, είμαστε όμως η πρώτη, ίσως, αξιωματική αντιπολίτευση που είναι διατεθειμένη να «βάλει πλάτη», όχι προφανώς εν λευκώ, αλλά στο πλαίσιο μιας εθνικής στρατηγικής. Για αυτό ζητήσαμε και θα συνεχίσουμε να ζητάμε τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών».

-Πόσο πιθανό θεωρείτε ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία; Και πώς μπορεί να προληφθεί;

«Η Τουρκία γνωρίζει πολύ καλά το βαρύ κόστος που θα πληρώσει από ένα θερμό επεισόδιο. Κλιμακώνει τις επιθετικές ενέργειες της, μάλιστα το τελευταίο διάστημα αναβαθμίζοντας τις ποιοτικά, όχι γιατί επιδιώκει τη στρατιωτική σύγκρουση, αλλά στο πλαίσιο προβολής ισχύος που αφενός δοκιμάζει τις αντιδράσεις της χώρας μας και αφετέρου επιχειρεί να «γκριζάρει» περιοχές, ελπίζοντας ότι θα μας εξαναγκάσει σε υποχωρήσεις. Η απάντηση πρέπει να είναι διττή: Αφενός σαφής αποφασιστικότητα απέναντι στις προκλήσεις. Να μην μεταμφιέζεται η πραγματικότητα, όπως συνέβη πρόσφατα με τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι δεν είναι δα και περίοδος ιδιαίτερης έντασης με την Τουρκία, ή παλαιότερα, με το ΟυρούκΡέις που «το πήρε ο άνεμος» στο FIR Αθηνών. Και να τεθεί, επιτέλους, θέμα κυρώσεων. Αφετέρου προσπάθεια να ξαναρχίσει ο διάλογος, με πρώτο βήμα συγκροτημένα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας με την άλλη πλευρά, και αυτό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο, ιδίως σε μία περίοδο έντασης των σχέσεων».

-Την περίπτωση στρατιωτικής σύγκρουσης, την αποκλείετε;

«Θεωρώ ότι κάλυψα αυτή την ερώτηση με την προηγούμενη απάντηση μου».

-Εκτιμάτε πως μέσα από την εξέλιξη ενός συμβιβασμού με την Τουρκία, μπορεί να αναβιώσει η ακροδεξιά στη χώρα;

«Η ακροδεξιά δεν είναι νεκρή στη χώρα μας, ζει και βασιλεύει και στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας και στις εξωκοινοβουλευτικές εκδοχές της. Δεν συντηρείται από συμβιβασμούς που είναι επωφελείς για τα εθνικά συμφέροντα, αλλά μόνον όταν αυτοί είναι, ή εμφανίζονται να είναι, από τα μεγαλύτερα κόμματα και τα συστημικά ΜΜΕ ως ενδοτικοί. Να σας θυμίσω ότι όταν από το 2005 -τουλάχιστον- το πολιτικό σύστημα είχε αποδεχθεί ως αναγκαίο το συμβιβασμό της σύνθετης ονομασίας στο Μακεδονικό, μόνον ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης αποκαλούσε «κωλοτούμπα» τον τότε πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή;Και, βεβαίως, κανένας δεν τον έπαιρνε τότε ιδιαιτέρως στα σοβαρά».

-Μετά το αποτέλεσμα της επίσκεψης Δένδια στην Αίγυπτο, τι εκτιμάτε ότι πρέπει να γίνει; Ποιες να είναι οι κινήσεις της Αθήνας;

«Και εδώ λείπει το ενιαίο και συνεκτικό σχέδιο. Έπρεπε ήδη να έχουμε επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη στο Ιόνιο και να θέσουμε θέμα ευρωπαϊκών κυρώσεων σε περίπτωση αμφισβήτησης της υφαλοκρηπίδας μας. Τα επόμενα βήματα της στρατηγικής πρέπει να συζητηθούν στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών».

Keywords
Τυχαία Θέματα