Η «ανεπίκαιρη» ερώτηση του Κωνσταντινόπουλου στον Μητσοτάκη

Η «ανεπίκαιρη» ερώτηση του Κωνσταντινόπουλου στον Μητσοτάκη - Η «Ώρα του Πρωθυπουργού» χρησιμοποιήθηκε για κάτι που είχε ήδη... απαντηθεί!

Επίκαιρη ερώτηση με τίτλο «Ο παραλογισμός στο ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων περιφέρειας Πελοποννήσου πρέπει να λυθεί» κατέθεσε προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στην «Ώρα του Πρωθυπουργού», ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. 

Στην ερώτησή του, ο βουλευτής Αρκαδίας του ΚΙΝΑΛ επισημαίνει ότι η πρόταση για τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις απορρίφθηκε

από το Περιφερειακό Συμβούλιο με 23 ψήφους και το έργο είναι πάλι μετέωρο.

Μόνο που ο βουλευτής κατέθεσε την ερώτηση στις 25.10.19, ενώ, μόλις μία ημέρα πριν, είχε ψηφισθεί το αναπτυξιακό νομοσχέδιο, στ’ οποίο, με τροπολογία, αλλάζει η αρμοδιότητα και το θέμα διευθετείται!

Δηλαδή, ουσιαστικά, η αρμοδιότητα από το περιφερειακό συμβούλιο, στ’ οποίο δεν  έχει την πλειοψηφία ο Περιφερειάρχης, εξαιτίας της απλής αναλογικής, μεταφέρεται στην οικονομική επιτροπή της περιφέρειας που τη διαθέτει μετά τη ρύθμιση της κυβέρνησης.

Το ερώτημα που τίθεται είναι: Υπήρχε άγνοια του νομοθετικού έργου; Κι αν όχι, τότε γιατί κατατέθηκε η ερώτηση;

O Τύπος στην Πελοπόννησο μετά την τροπολογία

«Η απόφαση αυτή δημιουργεί τετελεσμένα, κι έτσι ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση της ΣΔΙΤ των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, όπου, ως γνωστόν, ανάδοχος είναι η εταιρεία ΤΕΡΝΑ».

Αυτό γράφει με νόημα το tharrosnews.gr για τροπολογία που περιλαμβάνεται στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο και στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι η μεταφορά αρμοδιότητας θεμάτων αναγκαστικής απαλλοτρίωσης περνάει στην Οικονομική Επιτροπή.

Συγκεκριμένα το tharrosnews.gr αναλύει:

«Αφού έχει περάσει από… σαράντα κύματα και η κατάσταση είναι ακόμη στην αναμονή, η κυβέρνηση φαίνεται να δρομολογεί τη δική τη λύση για το ΣΔΙΤ της Πελοποννήσου. Με μια τροπολογία που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε προχθές στη Βουλή και ψηφίστηκε χθες, μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι η μεταφορά αρμοδιότητας θεμάτων αναγκαστικής απαλλοτρίωσης περνάει στην Οικονομική Επιτροπή.
Ειδικότερα, όπως σημειώνεται: ‘’… στην Οικονομική Επιτροπή των Περιφερειών ανήκει η κήρυξη αναγκαστικής απαλλοτρίωσης ακινήτου για έργα αρμοδιότητας της οικείας Περιφέρειας, όταν έχει εκδοθεί σχετική Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου’’. Η απόφαση αυτή δημιουργεί τετελεσμένα, κι έτσι ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση της ΣΔΙΤ των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, όπου, ως γνωστόν, ανάδοχος είναι η εταιρεία ΤΕΡΝΑ.

Η απόφαση

Δεκατέσσερα (14) διαφορετικά ζητήματα των Αιρετών και των εργαζομένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ρυθμίζει εκπρόθεσμη πολυτροπολογία, που κατατέθηκε αργά το προχθές απόγευμα και ψηφίστηκε χθες στη Βουλή.
Οι διατάξεις της (όπως άλλωστε και οι υπόλοιπες, εξίσου σημαντικότατες, αυτοδιοικητικές ρυθμίσεις που ήδη περιελάμβανε το συγκεκριμένο πολυνομοσχέδιο) δεν έχουν τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.
Είναι δε άγνωστη η θεσμική γνώμη των αρμόδιων οργάνων εκπροσώπησης της Αυτοδιοίκησης επί του περιεχομένου τους, καθώς ούτε αυτή τη φορά προκύπτει να τους εστάλη επισήμως για την παροχή γνώμης.
Ακολουθούν επιγραμματικά σε τίτλους όλες οι μεταβολές στο θεσμικό πλαίσιο των ΟΤΑ που επέρχονται με την Τροπολογία.
(1) Καταργούνται οι διατάξεις του Κλεισθένη για την κατανομή των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) των ΟΤΑ και επανέρχεται σε ισχύ το προηγούμενο πλαίσιο, βάσει του οποίου εδώ και χρόνια κατανέμονται οι ΚΑΠ.
(2) Παρατείνονται από τη λήξη τους μέχρι 30/9/2020, η διάρκεια του Προγράμματος ‘’Βοήθεια στο Σπίτι’’ και οι συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου των απασχολουμένων για την παροχή των σχετικών υπηρεσιών.  Η χρηματοδότηση και υλοποίηση του Προγράμματος θα καλύπτεται από πιστώσεις που εγγράφονται στον τακτικό προϋπολογισμό του ΥΠΕΣ.
(3) Επιλύεται το ερμηνευτικό ζήτημα τι ακριβώς σημαίνει η εξαίρεση των Ανώνυμων Αναπτυξιακών Εταιρειών ΟΤΑ από τους Φορείς του Δημόσιου Τομέα που εισήχθη το 2017.  Συγκεκριμένα, γίνεται συσταλτική ερμηνεία της εξαίρεσης και διευκρινίζεται ότι (i) συνεχίζουν να υπάγονται στο ρυθμιστικό πεδίο του ν.4412/2016 περί δημοσίων συμβάσεων, καθώς και στον έλεγχο των προσλήψεων του τακτικού προσωπικού τους από το ΑΣΕΠ, (ii) σε περίπτωση λύσης τους, δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις της παρ.2 του αρ.15 του ν.4483/2017 περί μεταφοράς του προσωπικού των εταιρειών στους μετόχους ΟΤΑ με την ίδια σχέση εργασίας, (iii) καταλαμβάνονται και όσες αναπτυξιακές Α.Ε. ΟΤΑ λειτουργούσαν κατά την έναρξη ισχύος της.
(4) Παρατείνεται από τη λήξη τους (30/10/2019) μέχρι 31/12/2019, η διάρκεια των συμβάσεων εργασίας ΙΔΟΧ του προσωπικού που περιλαμβάνεται στους Προσωρινούς Πίνακες κατάταξης της Προκήρυξης 3Κ/2018.
(5) Προστίθεται ρητά στις αρμοδιότητες των Δήμων η αρμοδιότητα της κατασκευής και συντήρησης των στάσεων και στεγάστρων αναμονής επιβατών λεωφορείων αστικών και υπεραστικών γραμμών.
(6) Η κυβέρνηση αυξάνει ακόμα περισσότερο τις δημοτικές υπηρεσίες που μπορούν ανατεθούν σε ιδιώτες κατά το αρ.61 του ν.3979/2011 (ζήτημα για το οποίο ήδη οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε κινητοποιήσεις).
Συγκεκριμένα, προσθέτει τη μεταφορά επιβατών από τους Δήμους με ιδιωτικής χρήσης λεωφορεία ιδιοκτησίας ΟΤΑ του αρ.18 του ν. 2963/2001.
Ορίζει ότι στην περίπτωση που το προσωπικό (οδηγοί) των Δήμων δεν επαρκεί για την κάλυψη των απαιτούμενων δρομολογίων, ο Δήμος μπορεί να αναθέτει τις υπηρεσίες οδηγού σε ιδιώτες με το αρ.61 του ν.3979/2011.
(7) Εισάγεται η προϋπόθεση της σύμφωνης γνώμης του δημάρχου σε περιπτώσεις μετατάξεων υπαλλήλων Τεχνικών Υπηρεσιών και των Υπηρεσιών Δόμησης των ΟΤΑ Α’ βαθμού.
(8) Προστίθεται στην Οικονομική  Επιτροπή των Περιφερειών η αρμοδιότητα κήρυξης αναγκαστικής απαλλοτρίωσης ακινήτου για έργα αρμοδιότητας της οικείας Περιφέρειας, όταν έχει εκδοθεί σχετική Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου.
(9) Η περιβόητη διάταξη της παρ. 1 του αρ. 6 του ν.4623/2019 περί ποσόστωσης 3/5 του Δημάρχου στις Διοικήσεις Νομικών Προσώπων θα ισχύει και α) για τις Επιτροπές του Δημοτικού Συμβουλίου κατά το αρ. 70 του ν.3852/2010, β) για τη συμμετοχή αιρετών εκπροσώπων του Δήμου σε Επιτροπές και συλλογικά όργανα Ν.Π., κληροδοτημάτων και σωματείων που συστήνονται και λειτουργούν ‘’με νομοθετήματα του ΥΠΕΣ ή άλλων Υπουργείων’’.
(10) Η κυβέρνηση αλλάζει και πάλι το Προεδρικό Διάταγμα 75/2011 για τις εκλογές των ΠΕΔ και της ΚΕΔΕ.
(11) Επίλυση εκκρεμών ζητημάτων μετακινήσεων των συλλογικών οργάνων της Τ.Α.
(12) Ρύθμιση -για ακόμα μία φορά- παραμέτρων λειτουργίας των νέων Δήμων που δημιουργήθηκαν με το αρ.157 του ν.4600/2019.
(13) Διατάξεις για τους ΦΟΔΣΑ, εισαγωγή εξαιρέσεων ως προς τις προϋποθέσεις ίδρυσης αυτών, αύξηση κατά δύο του αριθμού μελών ΔΣ των διαδημοτικών ΦΟΔΣΑ
(14) Πρόγραμμα επιχορήγησης των Δήμων από τα υφιστάμενα χρηματικά διαθέσιμα (έως 40 εκατ. ευρώ) του ‘’Λογαριασμού Οικονομικής Ενίσχυσης ΟΤΑ’’, για την εξόφληση υποχρεώσεων σε βάρος των Δήμων από διαταγές πληρωμής και δικαστικές αποφάσεις, καθώς και υποχρεώσεων Δήμων προς την ΕΥΔΑΠ».

Keywords
Τυχαία Θέματα