Η καραντίνα καθάρισε την ατμόσφαιρα στις πόλεις της Ευρώπης

Η καραντίνα του κορονοϊού καθάρισε τις ευρωπαϊκές πόλεις από την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση μειώθηκε στις μεγάλες πόλεις της Ευρώπης, εξαιτίας της καραντίνας για τον κορονοϊό. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος, η συγκέντρωση

διοξειδίου του αζώτου (ΝΟ2), που παράγεται κυρίως από τα οχήματα και τους θερμικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, κατέγραψε πτώση 54% στο Παρίσι και περίπου 45% στη Μαδρίτη, το Μιλάνο και τη Ρώμη.

Έτσι, από τις 13 Μαρτίου έως τις 13 Απριλίου του 2020, η συγκέντρωση NO2 μειώθηκε κατά 54% στη γαλλική πρωτεύουσα, 49% στη Ρώμη, 48% στη Μαδρίτη και 47% στο Μιλάνο. Επιπλέον, ο ΕΟΔ έκανε συγκρίσεις με τους μέσους όρους που καταγράφηκαν το διάστημα Μάρτιος-Απρίλιος του 2019. Παρόλα αυτά, τα δεδομένα αυτά έχουν περιθώριο λάθους 15%.

Αυτές οι μεγάλες μειώσεις «συμπίπτουν με τα αυστηρά μέτρα καραντίνας που τέθηκαν σε ισχύ σε ολόκληρη την Ευρώπη», επισημαίνεται σε ένα δελτίο τύπου.

Αποτελέσματα και στην Αθήνα

Στην Αθήνα η ατμοσφαιρική ρύπανση μειώθηκε, μετά την απαγόρευση της κυκλοφορίας λόγω κορονοϊού, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο. Η ημέρα για την σύγκριση των επιπέδων της ρύπανσης ορίστηκε η 23η Μαρτίου, όταν ξεκίνησε η απαγόρευση της κυκλοφορίας. Επιπλέον, οι μετρήσεις αφορούν μέχρι την 12η Απριλίου, ενώ το χρονικό διάστημα από την 1η ως και την 22η Μαρτίου χρησιμοποιήθηκε ως περίοδος αναφοράς των συγκεντρώσεων ρύπων πριν την εφαρμογή των μέτρων.

Την περίοδο λοιπόν, από 23 Μαρτίου έως 12 Απριλίου, εμφανίστηκε μείωση στις συγκεντρώσεις των ρύπων που σχετίζονται με την κυκλοφορία οχημάτων της τάξης του 30-40% σε σύγκριση με την περίοδο 1-22 Μαρτίου 2020 και τουλάχιστον 10-25% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Επίσης, παρουσιάστηκε μείωση στις συγκεντρώσεις των αέριων ρύπων που σχετίζονται με διεργασίες καύσης. Συγκεκριμένα, τα οξείδια του αζώτου (NOx), που προέρχονται κυρίως από τις εκπομπές των αυτοκινήτων, μειώθηκαν κατά 45%. Ειδικότερα, τα επίπεδα του διοξειδίου του αζώτου (ΝΟ2), που αποτελεί θεσμοθετημένο ρύπο, μειώθηκαν κατά 35%. Το μονοξείδιο του άνθρακα (CO), που παράγεται από ατελείς καύσεις ορυκτών καυσίμων και βιομάζας, επίσης παρουσιάζει μείωση της τάξης του 30%.

 

Keywords
Τυχαία Θέματα