Καμπανάκι από Κομισιόν στην Ελλάδα για τρένα και απόβλητα – Δίμηνη προθεσμία

Έλλειψη κουλτούρας ασφάλειας στους ελληνικούς σιδηροδρόμους διαπίστωσε η Κομισιόν.

Η Κομισιόν, όπως έγινε γνωστό τη Δευτέρα (16/12), σήμανε καμπανάκι για την Ελλάδα τόσο όσον αφορά στα τρένα όσο και στα απόβλητα, δίνοντας προθεσμία δύο μηνών για να εφαρμοστούν οι σχετικές ευρωπαϊκές οδηγίες.

Συγκεκριμένα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Σιδηροδρόμων (ERA) έχει επισημάνει μακροχρόνιες ελλείψεις στην εφαρμογή της οδηγίας από την έναρξη ισχύος της. Οι ελλείψεις είναι συστημικές

και επίσης προέρχονται από την έλλειψη κουλτούρας ασφάλειας στους εμπλεκόμενους οργανισμούς.

Ακόμα, όσον αφορά στους σιδηροδρόμους, τονίζεται πως το Σχέδιο Δράσης που έχει καταρτιστεί από την ελληνική κυβέρνηση, προσφέρει τη βάση για την αντιμετώπιση των ελλείψεων και υπάρχει καλή πρόοδος στην εφαρμογή του, με την Ελλάδα να υποβάλλει ανά έκθεση ανά διμήνου στην Κομισιόν για την πρόοδο που έχει σημειωθεί. Ωστόσο, η Ελλάδα έχει δύο μήνες για να απαντήσει και να παρουσιάσει συγκεκριμένα βήματα συμμόρφωσης. Εάν δεν υπάρξει ικανοποιητική πρόοδος, τότε η Κομισιόν δεν αποκλείεται να προχωρήσει στην έκδοση αιτιολογημένης γνώμης, που είναι – επί της ουσίας – το τελευταίο βήμα πριν από την παραπομπή στο Δικαστήριο της Ε.Ε.

Προειδοποίηση και για τα διόδια

Ταυτόχρονα, η Κομισιόν κάλεσε τη Βουλγαρία, την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία, το Λουξεμβούργο, τη Μάλτα, την Πολωνία και την Πορτογαλία να μεταφέρουν πλήρως στο εθνικό τους δίκαιο τους κανόνες της Ε.Ε. σχετικά με τα διόδια και τις βινιέτες για τη χρήση των έργων οδικής υποδομής.

Με την τροποποίηση της οδηγίας 2022/362 περιλαμβάνονται, πλέον. τα επιβατικά αυτοκίνητα, τα λεωφορεία και τα πούλμαν, καθώς και τα μικρά βαρέα επαγγελματικά οχήματα. Η αναθεωρημένη οδηγία απαιτεί επίσης από τα κράτη μέλη να συμπεριλάβουν το περιβαλλοντικό κόστος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στα οικεία συστήματα επιβολής τελών για τον καθορισμό τελών με βάση τις εκπομπές διοξειδιού του άνθρακα των οχημάτων, με στόχο τη μείωση των εκπομπών και την ενθάρρυνση καθαρότερων βαρέων επαγγελματικών οχημάτων.

«Κίτρινη κάρτα» και για τα απόβλητα

Επισημαίνεται ότι η οδηγία περί υγειονομικής ταφής των αποβλήτων θεσπίζει πρότυπα για τους χώρους υγειονομικής ταφής με σκοπό την αποφυγή των δυσμενών επιπτώσεων στην ανθρώπινη υγεία, στο νερό, στο έδαφος και στον αέρα.

Ως εκ τούτου, η οδηγία-πλαίσιο για τα απόβλητα υποχρεώνει τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να λάβουν μέτρα ώστε να εξασφαλίσουν ότι σε χώρους υγειονομικής ταφής πραγματοποιείται διάθεση μόνο αποβλήτων που έχουν υποστεί επεξεργασία. Τα κράτη-μέλη πρέπει να ανακτούν και να διαθέτουν τα απόβλητα κατά τρόπο που δεν θέτει σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον, απαγορεύοντας την εγκατάλειψη, την απόρριψη ή την ανεξέλεγκτη διάθεση των αποβλήτων.

Η Επιτροπή απέστειλε προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα, τον Νοέμβριο του 2021, σχετικά με ελλείψεις σε 84 χώρους υγειονομικής ταφής, αλλά και σχετικά με τη μη δημιουργία ολοκληρωμένου και κατάλληλου δικτύου εγκαταστάσεων διαχείρισης αποβλήτων, που θα λαμβάνει υπόψη τις βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές.

Αφού αξιολόγησε την απάντηση που υπέβαλαν οι ελληνικές Αρχές και, με βάση τα πρόσφατα στοιχεία, η Κομισιόν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όλοι οι χώροι υγειονομικής ταφής εξακολουθούν να μην συμμορφώνονται. Επιπλέον, η ικανότητα των εγκαταστάσεων επεξεργασίας αποβλήτων πριν από την υγειονομική ταφή είναιανεπαρκής για την επεξεργασία των μεικτών αστικών αποβλήτων.

Για τον λόγο αυτόν, η Κομισιόν αποφάσισε να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη στην Ελλάδα, αλλά και στην Κύπρο, οι οποίες έχουν πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσουν, μα και να λάβουν τα αναγκαία μέτρα. Διαφορετικά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει τις υποθέσεις στο Δικαστήριο της Ε.Ε.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Καμπανάκι, Κομισιόν, Ελλάδα, – Δίμηνη,kabanaki, komision, ellada, – dimini