Καύσωνας: Τι πρέπει να προσέχουν οι καρδιοπαθείς το καλοκαίρι
Οδηγίες προς ασθενείς με καρδιολογικά προβλήματα από την Ε.Κ.Ε. εν μέσω καύσωνα. Οι συστάσεις για τα κλιματιστικά.
Τους θερινούς μήνες στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια φαίνεται να αντιμετωπίζουμε συχνά το πρόβλημα της υψηλής θερμοκρασίας περιβάλλοντος με κύριες επιπλοκές τις κράμπες από υπερθερμία, την εξάντληση και σπανιότερα την πολύ-οργανική ανεπάρκεια, λόγω υπερθερμίας (heat shock).
Επίσης έχει παρατηρηθεί μια αύξηση στην συχνότητα εισαγωγών οξέων καρδιαγγειακών συμβαμάτων σε περιόδους καύσωνα, που φαίνεται
Οι καύσωνες του 1976 και του 1995 στο Λονδίνο συνδέθηκαν με 15% αύξηση της ολικής θνησιμότητας κατά τη διάρκεια των ημερών της αυξημένης θερμοκρασίας, ενώ ο καύσωνας του Ιουλίου του 1987 στην Αθήνα, συσχετίστηκε από 2.000 επιπλέον θανάτους, δηλαδή σε 97% αύξηση της ημερήσιας θνητότητας.
Τα σύνδρομα υπερθερμίας μπορεί να παρατηρηθούν και σε σχετικά χαμηλότερες θερμοκρασίες περιβάλλοντος (>32oC) με υψηλή σχετική υγρασία (>60%) κυρίως σε ηλικιωμένα άτομα, σε αλκοολικούς ή πάσχοντες από ψυχικές ασθένειες, άτομα που λαμβάνουν αντιψυχωσικά φάρμακα, διουρητικά, αντιχολινεργικά , ή σε άτομα που ζουν σε μη καλά αεριζόμενους χώρους χωρίς κλιματισμό. Τα σύνδρομα αυτά είναι πιο συνήθη να εκδηλωθούν κατά τις πρώτες μέρες του καύσωνα όπου ο οργανισμός δεν έχει ακόμα εγκλιματιστεί. Ο εγκλιματισμός χρειάζεται 7 με 14 ημέρες έκθεσης. Με τον εγκλιματισμό μειώνεται ο ουδός εμφάνισης ιδρώτα, έτσι το άτομο ιδρώνει σε χαμηλότερη βασική θερμοκρασία. Ο ιδρώτας είναι ο πιο αποτελεσματικός φυσικός μηχανισμός ενάντια στην θερμοπληξία και μπορεί να παρατηρηθεί με μικρή ή και καμία μεταβολή της βασικής θερμοκρασίας του σώματος. Όσο ο ιδρώτας παραμένει, το άτομο μπορεί να αντέξει ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες αρκεί να αντικαθιστά το νάτριο και το νερό που χάνεται.
Έτσι ο οργανισμός σε κατάσταση υψηλής θερμοκρασίας περιβάλλοντος ενεργοποιεί διάφορους θερμορυθμιστικούς μηχανισμούς, προκειμένου να εμποδίσει την άνοδο της θερμοκρασίας του και να αποβάλλει την περίσσεια θερμότητας.
Η υψηλή θερμοκρασία μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα που μπορεί να κυμαίνονται από αδυναμία, εξάντληση, κράμπες, μέχρι και την, απειλητική για τη ζωή, θερμοπληξία. Οι καρδιοπαθείς (ιδίως οι ηλικιωμένοι) ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου.
Όσον αφορά τη διατροφή, το καλοκαίρι θα πρέπει να αλλάξουμε τις διατροφικές μας συνήθειες, ώστε να μην επιβαρύνεται ο οργανισμός. Θα πρέπει να τρώμε πολλά φρούτα, λαχανικά, σαλάτες και να πίνουμε πολλούς χυμούς και νερό, τονίζει η ΕΚΕ .
Ύποπτα συμπτώματα που θα πρέπει να οδηγήσουν τους καρδιολογικούς ασθενείς στο γιατρό:
Θωρακική δυσφορία που επεκτείνεται στην κάτω γνάθο και ενδεχομένως αντανακλά στην πλάτη ή το χέρι (δηλωτικά στηθαγχικού πόνου).ΔύσπνοιαΑδυναμία /Καταβολή δυνάμεωνΕλαττωμένο επίπεδο συνείδησης/ΣύγχυσηΑίσθημα παλμών/ΤαχυκαρδίαΚεφαλαλγία/ΖάληΕκδηλώσεις θερμοπληξίαςΠρόδρομα συμπτώματα είναι η δίψα, η αδυναμία, η ζάλη, ο ίλιγγος, ο πονοκέφαλος και η ναυτία. Όψιμα ο ασθενής παρουσιάζει απώλεια των αισθήσεων, σύγχυση, σπασμούς, λήθαργο και κώμα.Γενικές οδηγίεςΑποφυγή του ηλίου κατά τις ώρες υψηλής ακτινοβολίας (11.00-16.00).Αποφυγή της βαριάς σωματικής εργασίας και της υπερβολικής άθλησης, ιδιαίτερα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία ή υγρασία.Αποφυγή των πολύωρων ταξιδιών με αστικά μέσα συγκοινωνίας κατά τη διάρκεια της υψηλής ζέστης.Κατανάλωση άφθονων υγρών (έως 1,5 - 2 λίτρα).Αποφυγή των μεγάλων γευμάτων.Περιορισμός των οινοπνευματωδών ποτών, όπως και των ποτών που περιέχουν πολλή καφεΐνηΕάν η εφίδρωση είναι μεγάλη, προσθήκη αλατιού σε μικρές ποσότητες στη διατροφή για να εξισορροπηθεί η απώλεια ηλεκτρολυτών.Κατανάλωση άφθονων φρούτων και λαχανικών.Κατά τη διάρκεια της ημέρας αρκετά ντους με χλιαρό νερό.Τροποποίηση της αντιυπερτασικής αγωγής. Οι υπερτασικοί το καλοκαίρι χρειάζονται μικρότερες δόσεις φαρμάκων γιατί η πίεση μειώνεται με τη ζέστη.Τροποποίηση της αγωγής καρδιακής ανεπάρκειας. Αναπροσαρμογή της δοσολογίας φαρμάκων όπως τα διουρητικά και τα αγγειοδιασταλτικά γιατί υπάρχει ο κίνδυνος των ηλεκτρολυτικών διαταραχών και της αφυδάτωσης.Το ταξίδι με αεροπλάνο ή άλλο μέσο απαγορεύεται στους ασθενείς με πρόσφατο οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου ή ασταθή στηθάγχη, πρόσφατη επέμβαση by pass ή απορρύθμιση καρδιακής ανεπάρκειας. Γενικά όσοι έχουν μόνιμους καρδιακούς βηματοδότες μπορούν να ταξιδέψουν με αεροπλάνο. Όμως κάποια είδη βηματοδοτών και εμφυτεύσιμων απινιδωτών απορρυθμίζονται από τα συστήματα ασφαλείας του αεροδρομίου. Καλό είναι οι ασθενείς να έχουν μαζί τους «την ταυτότητα» του βηματοδότη ή απινιδωτή.Κάθε καρδιοπαθής πρέπει οπωσδήποτε να έχει όλα τα απαραίτητα φάρμακα που χρειάζεται μαζί του, το όνομα και τα τηλέφωνα του γιατρού του, και τις απαραίτητες πληροφορίες για την πάθηση και την περίθαλψή του.Θάλασσα:
Αποφυγή των επικίνδυνων ωρών του ήλιου, μεταξύ 12 - 4 μ.μ.H επαφή με το νερό να γίνεται σταδιακά.Να έχουν μεσολαβήσει τουλάχιστον 2 ώρες από το τελευταίο γεύμα.Κολύμβηση για 30 - 45 λεπτά την ημέρα (έστω και σε ήπια ένταση), γιατί το ευεργετικό όφελος της άσκησης είναι τότε περισσότερο εμφανές.Βουνό:
Σε μεγάλο υψόμετρο υπάρχει μείωση του οξυγόνου και μείωση της ατμοσφαιρικής πίεσης. Η μείωση της ατμοσφαιρικής πίεσης αυξάνει την αρτηριακή πίεση και η μείωση του οξυγόνου αναγκάζει τον οργανισμό να κάνει συχνότερες, βαθύτερες αναπνοές, με αύξηση της καρδιακής συχνότητας. Σε υψόμετρο >2.500 μ. μπορεί να προκληθεί πονοκέφαλος, ζάλη, ταχυπαλμία, πνευμονικό οίδημα, συνεπώς καλό είναι οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια να αποφεύγουν τα μεγάλα υψόμετρα.Χρήση ΚλιματιστικώνΌπως αναφέρει η ΕΚΕ, βρισκόμαστε ακόμα αντιμέτωποι με την πανδημία του COVID19. Οι υψηλές θερμοκρασίες του περιβάλλοντος και η σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα δεν θα πρέπει να μας εφησυχάζουν. «Έχουμε μπει σε νέα φάση κατά την οποία ο ιός μπορεί να μην φαίνεται, ωστόσο παραμένει και μας απειλεί. Θα πρέπει λοιπόν να υπάρχει αυξημένη εγρήγορση και να ακολουθούμε σχολαστικά τους κανόνες προστασίας τόσο σε ατομικό όσο και συλλογικό επίπεδο. Το θέμα της λειτουργίας των κλιματιστικών μηχανημάτων είναι ένα σοβαρό ζήτημα που μας απασχολεί γιατί δεν είναι ο κορονοϊός ο μόνος κίνδυνος. Και οι υψηλές θερμοκρασίες αποτελούν απειλή ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες. Το σοβαρό θέμα της χρήσης κλιματιστικών που μπορούν να αποτελέσουν πηγή διασποράς του ιού έχει απασχολήσει την Πολιτεία και συνιστάται η χρήση νωπού αέρα και ο καλός εξαερισμός των χώρων. Έχει συστηθεί σε επαγγελματικούς χώρους να γίνεται ρύθμιση των κεντρικών μονάδων κατά τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρχει ανακυκλοφορία του αέρα. Όσον αφορά τα οικιακά κλιματιστικά συστήνεται να παραμένει ανοιχτό το παράθυρο και να λειτουργούν σε υψηλότερη θερμοκρασία, ενώ πρέπει να ρυθμίζεται η ροή του αέρα να μην έχει φορά πάνω στα άτομα που βρίσκονται στο χώρο».
Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά στους πολίτες την τήρηση όλων των μέτρων μερικής κοινωνικής αποστασιοποίησης και προσωπικής ασφάλειας, την αποφυγή έκθεσης σε περιβάλλον υψηλής θερμοκρασίας, όπως και παρατεταμένης παραμονής σε κλιματιζόμενους δημόσιους χώρους, την καλή ενυδάτωση και καλή διατροφή και για ασθενείς με καρδιολογικά νοσήματα που λαμβάνουν αντιυπερτασική αγωγή και διουρητικά την αναζήτηση συμβουλής από τον θεράποντα καρδιολόγο τους για το ισοζύγιο υγρών που θα ακολουθούν.
Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ο Αμβρόσιος αφόρισε Μητσοτάκη, Κεραμέως, Χαρδαλιά - Έφευγαν οι πιστοί από τον ναό
- Έκπληξη μεγατόνων στον Ολυμπιακό
- Χαλκίδα: Δες που προτίμησε να κάνει την ηλιοθεραπεία της!
- Σουηδία: Δεν πέτυχε η ανοσία της αγέλης. Απέτυχε η περίθαλψη των ηλικιωμένων
- Εφορία: Ποιοι θα πληρώσουν ακριβά φέτος το τεκμήριο του Ι.Χ. - Παραδείγματα
- Νεκροί δύο εργάτες γης-Καταπλακώθηκαν από τρακτέρ (video)
- Κοσμοπλημμύρα στη Γλυφάδα με «take away» κοκτέιλ (βίντεο)
- Αφόρισε Μητσοτάκη, Κεραμέως και Χαρδαλιά ο Αμβρόσιος
- Τρίπολη: Χωρίς μάσκα στους ναούς οι πιστοί
- Φρούτα και απώλεια βάρους: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για να πετύχει η δίαιτα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις iEidiseis
- Καύσωνας: Τι πρέπει να προσέχουν οι καρδιοπαθείς το καλοκαίρι
- Μητσοτάκης: Μένουμε ασφαλείς και στο σχολείο (video)
- «Μεγάλος Αφορισμός» από Αμβρόσιο για Μητσοτάκη, Κεραμέως, Χαρδαλιά
- Εμβόλιο φυματίωσης: Προσφέρει προστασία από τον κορονοϊό;
- Ψηφιακό δίπλωμα οδήγησης με ένα «κλικ»
- Μετακινήσεις εκτός νομού: Πώς ταξιδεύουμε από αύριο με αεροπλάνα, πλοία, τρένα
- Θεσσαλονίκη: Επεισόδια στην πλατεία Καλλιθέας τη νύχτα - Καταγγελίες για αστυνομική βία
- Ισραήλ: Νεκρός στο σπίτι του βρέθηκε ο Κινέζος πρέσβης
- Συναγερμός στη Θεσσαλονίκη: Διαρροή υγραερίου σε βενζινάδικο
- Τελευταία Νέα iEidiseis
- Καύσωνας: Τι πρέπει να προσέχουν οι καρδιοπαθείς το καλοκαίρι
- Μετακινήσεις εκτός νομού: Πώς ταξιδεύουμε από αύριο με αεροπλάνα, πλοία, τρένα
- Μητσοτάκης: Μένουμε ασφαλείς και στο σχολείο (video)
- Εμβόλιο φυματίωσης: Προσφέρει προστασία από τον κορονοϊό;
- Ψηφιακό δίπλωμα οδήγησης με ένα «κλικ»
- Θεσσαλονίκη: Επεισόδια στην πλατεία Καλλιθέας τη νύχτα - Καταγγελίες για αστυνομική βία
- «Μεγάλος Αφορισμός» από Αμβρόσιο για Μητσοτάκη, Κεραμέως, Χαρδαλιά
- Συναγερμός στη Θεσσαλονίκη: Διαρροή υγραερίου σε βενζινάδικο
- Ισραήλ: Νεκρός στο σπίτι του βρέθηκε ο Κινέζος πρέσβης
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Αυτό είναι το αγαπημένο φαγητό της Gigi Hadid και μπορείτε να το δοκιμάσετε
- Για το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο: Οικολογία και τοπική γνώση
- Αύγουστος Κορτώ: Να σκοτώσουμε τη ντροπή - Τα παιδιά δεν φοβούνται να μιλήσουν με τα λόγια της καρδιάς τους
- Στο Δημόσιο μεταβίβασε το ΤΑΙΠΕΔ, χώρο για τη δημιουργία Τεχνολογικού Πάρκου 4ης γενιάς στην Περαία
- Άνοιξαν τα σύνορα τους οι χώρες της Βαλτικής
- H Ferrari κατασκεύασε αναπνευστήρα για ασθενείς με κορωνοϊο μέσα σε 5 εβδομάδες
- Ελληνοτουρκικά: «Στο ψυγείο» ο εμπνευστής της τουρκικής «Γαλάζιας Πατρίδας» αντιναύαρχος Τζιχάτ Γιαϊτζί
- Άρση μέτρων: Ανοίγουν από αύριο πάνω από 200 αρχαιολογικοί χώροι
- “Καμίνι” και σήμερα η χώρα: Που έχει τις υψηλότερες θερμοκρασίες
- Αλαλούμ με τα ίντερνετ καφέ