«Καλύτερα να πεθάνουμε παρά να φύγουμε» – Η απάντηση των Παλαιστίνιων στα σχέδια του Ντόναλντ Τραμπ για τη Γάζα

«Οι Ισραηλινοί θα πρέπει να έχουν τη γη τους και οι Παλαιστίνιοι θα πρέπει να έχουν τη γη τους», λένε οι κάτοικοι στη Γάζα.

Στη Γάζα, το σχέδιο του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, να αναλάβουν οι ΗΠΑ την περιοχή, την Τετάρτη (5/2) αντιμετωπίστηκε με οργή και δυσπιστία από τους Παλαιστίνιους που βρίσκουν καταφύγιο στα ερείπια των σπιτιών τους ή στριμώχνονται σε πρόχειρους καταυλισμούς.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Guardian,

ο 52χρονος Αμπού Φιράς ζει σε μια σκηνή στην ακτή που ο Ντόναλντ Τραμπ ισχυρίζεται ότι θα μετατρέψει σε «Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής». Το σπίτι του στο ανατολικό Χαν Γιουνίς έχει καταστραφεί και έχασε 80 συγγενείς. Θέλει βοήθεια για την ανοικοδόμηση, όχι ένα εισιτήριο για να φύγει από τον τόπο που αγαπά. «Θα προτιμούσαμε να πεθάνουμε εδώ παρά να φύγουμε από αυτή τη γη», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Κανένα ποσό στον κόσμο δεν μπορεί να αντικαταστήσει την πατρίδα σου».

‘We would rather die here than leave’: Palestinians on Trump’s plan for Gaza

[image or embed]

— The Guardian (@theguardian.com) February 5, 2025 at 5:41 PM

Κάτοικος Γάζας: «Θα μείνουμε εδώ, στη γη μας»

Ο Ντόναλντ Τραμπ άφησε να εννοηθεί ότι οι Παλαιστίνιοι επιθυμούν να εγκαταλείψουν ένα μέρος που χαρακτήρισε «άτυχο» και «σύμβολο θανάτου και καταστροφής». Ήταν ένα όραμα για τη Γάζα που προφανώς διαμορφώθηκε χωρίς να συμβουλευτεί τους ανθρώπους που ζουν εκεί. Ακόμη και πριν από τον πόλεμο, η ζωή στη Γάζα ήταν δύσκολη, με μια οικονομία που πνίγεται από τον ισραηλινό αποκλεισμό, την πολιτική καταστολή υπό τη σκληροπυρηνική διακυβέρνηση της Χαμάς και τον υπερπληθυσμό σε ένα από τα πιο πυκνοκατοικημένα μέρη της Γης.

Παρ' όλα αυτά, οι κάτοικοι ήταν υπερήφανοι για την ιστορία τους που εκτείνεται σε χιλιετίες, για το πνεύμα αισιοδοξίας τους ακόμη και σε δύσκολους καιρούς, για τη δέσμευσή τους στην εκπαίδευση σε περισσότερα από 12 πανεπιστήμια και ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Αγαπούσαν τις παραλίες που τράβηξαν, επίσης, το ενδιαφέρον του Ντόναλντ Τραμπ, το ηλιόλουστο κλίμα της Γάζας και απολάμβαναν τη χαλάρωση στους οπωρώνες, στα εστιατόρια και στις καφετέριες της.

Την περασμένη εβδομάδα, χιλιάδες άνθρωποι επέστρεψαν στα σπίτια τους στον βορρά, αφού το Ισραήλ ήρε τους ελέγχους στις μετακινήσεις σε όλη τη Λωρίδα. Πολλοί έκλαψαν από χαρά όταν έφτασαν, ακόμη και όταν βρήκαν μόνο σωρούς από ερείπια. Καθώς έκανε το μακρύ ταξίδι της επιστροφής, ο Ραμζ, ένας 50χρονος πατέρας τεσσάρων παιδιών, είπε: «Όπου και αν μετακομίσει κάποιος ή όσο και αν προσπαθήσει να ζήσει σε όμορφες πόλεις, δεν θα βρει ποτέ ειρήνη παρά μόνο στη δική του πόλη και τη δική του γη. Στο τέλος, παρ' όλη αυτή την καταστροφή, θα μείνουμε εδώ στη γη μας για να ζήσουμε και να πεθάνουμε με αξιοπρέπεια».

Στη Γάζα, η αγάπη των ανθρώπων για τον τόπο που γεννήθηκαν, μεγάλωσαν παιδιά και έθαψαν αγαπημένα τους πρόσωπα συχνά ενισχύεται από την πολιτική δέσμευση να παραμείνουν στη γη που προβλέπεται ως μέρος ενός παλαιστινιακού κράτους.

Πάντως, η πρόταση του Ντόναλντ Τραμπ για μια Γάζα σε μεγάλο βαθμό άδεια από Παλαιστίνιους δεν είναι καινοφανής, αν και δεν έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν από Πρόεδρο των ΗΠΑ. Εδώ και δεκαετίες, Ισραηλινοί πολιτικοί και αξιωματούχοι συζητούν την εκδίωξη των κατοίκων της Γάζας με τη βία ή τη χρήση οικονομικών κινήτρων για την ενθάρρυνση της μαζικής μετανάστευσης.

Ο Γουαλίντ Αλ Μουνάγια, ο οποίος εκτοπίστηκε έξι φορές κατά τη διάρκεια του πολέμου, δήλωσε: «Όποιος εγκαταλείπει το σπίτι του, χάνει την αξιοπρέπειά του. Είμαστε ένας ανθεκτικός λαός και αυτό δεν θα συμβεί ούτε στα όνειρα του Ντόναλντ Τραμπ. Θα μείνουμε εδώ και δεν θα εγκαταλείψουμε ούτε σπιθαμή της γης μας».

Πολλές οικογένειες μετακόμισαν στη Γάζα ως πρόσφυγες κατά τη Νάκμπα ή καταστροφή του 1948, κατά την οποία περίπου 700.000 Παλαιστίνιοι εκδιώχθηκαν μετά τη δημιουργία του Ισραήλ. Αυτή η ιστορία σημαίνει ότι αρκετοί είναι επιφυλακτικοί σε οποιαδήποτε εκτόπιση. Κατά τη διάρκεια του πολέμου, πολλοί στη Γάζα φοβήθηκαν ότι οι επανειλημμένες εντολές του Ισραήλ προς τους πολίτες να εγκαταλείψουν το βόρειο τμήμα της Λωρίδας θα μπορούσε να είναι ένα προοίμιο για την την προσάρτηση της γης τους. Κάποιοι που έμειναν, ήταν πολύ άρρωστοι ή ανάπηροι για να ταξιδέψουν, αλλά άλλοι ήταν αποφασισμένοι να παραμείνουν στη γη τους, ακόμη και όταν ο αποκλεισμός μέσα στον αποκλεισμό μείωνε τις προμήθειες τροφίμων περισσότερο από ό,τι στον νότο.

«Η επιβίωση της Χαμάς ως μαχητική δύναμη, παρά τις τακτικές καμένης γης του ισραηλινού στρατού, θα πρέπει να χρησιμεύσει ως προειδοποίηση για τον Ντόναλντ Τραμπ, αν σκέφτεται σοβαρά να στείλει αμερικανικά στρατεύματα», δήλωσε ο Αμπού Φιράς, προσθέτοντας: «Το Ισραήλ βομβάρδισε τη Γάζα με όλα τα είδη βομβών και πυραύλων. Παρ' όλα αυτά, δεν μπόρεσαν να ελέγξουν τη Γάζα. Πώς μπορούν, λοιπόν, να μας αναγκάσουν να φύγουμε; Τι άλλο μπορούν να μας κάνουν;».

Κάτοικος Γάζας: «Διαχωρίστε τα κράτη Ισραήλ και Παλαιστίνης»

Η στρατιωτική ικανότητα της Χαμάς έχει υποβαθμιστεί σοβαρά, αλλά μόλις κηρύχθηκε η κατάπαυση του πυρός, δεκάδες μαχητές βγήκαν στους δρόμους για να διαχειριστούν τις απελευθερώσεις ομήρων, να διαχειριστούν τη μετανάστευση προς τον βορρά και να διεκδικήσουν μια μορφή νίκης στην επιβίωση. Οποιαδήποτε στρατιωτική αποστολή των ΗΠΑ θα αντιμετώπιζε τις ίδιες επιθέσεις ανταρτών που σκότωσαν και τραυμάτισαν τόσους πολλούς Ισραηλινούς στρατιώτες στη Γάζα, ακόμη και μήνες μετά τον πόλεμο.

Μάλιστα, ο Γουαλίντ Αλ Μουνάγια κάλεσε τον Ντόναλντ Τραμπ να εγκαταλείψει τα κτηματομεσιτικά του όνειρα και αντ' αυτού να επανεκκινήσει μια πρόταση που οι Πρόεδροι των ΗΠΑ κυνηγούν εδώ και δεκαετίες. «Προτείνω μια λύση για το ζήτημα της Γάζας: Διαχωρίστε τα δύο κράτη», είπε ο κάτοικος της Γάζας και τόνισε: «Το καθένα θα πρέπει να ζει ειρηνικά και ξεχωριστά. Οι Ισραηλινοί θα πρέπει να έχουν τη γη τους και οι Παλαιστίνιοι θα πρέπει να έχουν τη γη τους».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Καλύτερα, Παλαιστίνιων, Ντόναλντ Τραμπ, Γάζα,kalytera, palaistinion, ntonalnt trab, gaza