Κορoνοϊός: Aνακοινώνονται μέτρα στήριξης - Ρευστότητα, προστασία απασχόλησης, προστασία εργαζομένων

Aύριο, Δευτέρα, θα ανακοινωθούν τα μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους τους οι οποίοι πλήττονται από την εξάπλωση της νόσου του κορονοϊού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις προτεραιότητες της κυβέρνησης περιλαμβάνεται η αναστολή πληρωμής φορολογικών υποχρεώσεων, όπως του ΦΠΑ, ασφαλιστικών εισφορών ή και άλλων φόρων και δόσεων.

Στην σύσκεψη που έγινε και σήμερα στο υπουργείο οικονομικών υπό την προεδρεία του κ. Χρήστου Σταϊκούρα με τον υπουργό ανάπτυξης κ. Άδωνι Γεωργιάδη

στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων οι υφυπουργοί οικονομικών . Απόστολος Βεσυρόπουλος και Θόδωρος Σκυλακάκης αλλά και η γενική γραμματέας Εργασίας Άννα Στρατινάκη συζητήθηκε η τελική μορφή του πρώτου πακέτου μέτρων.

Το πρώτο μέτρο θα αφορά την ελάφρυνση των επιχειρήσεων θα είναι η αναστολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων που θα ισχύσει άμεσα για τις επιχειρήσεις που αναστέλλουν υποχρεωτικά την λειτουργίας τους ( όπως αυτές στους νομούς Αχαΐας Ηλείας και Ζακύνθου ) με απόφαση του δημοσίου με στόχο να περιοριστεί η διάδοση του ιού.

Αλλά μέτρα σε επίπεδο επιδοτήσεων ή και άτοκων δανείων βρίσκονται σε φάση επεξεργασίας για την ενίσχυση συγεκριμένων κλάδων της οικονομίας που θα χτυπηθούν από μια ενδεχόμενη μεγάλη επέκταση του κορονοϊόύ όπως ο τουρισμός η διασκέδαση η εστίαση ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες .

Σε γενικές γραμμές η προτεραιότητα των μέτρων θα εντοπίζεται πρώτα σε αυτές που θα κλείνουν υποχρεωτικά και στην συνέχεια σε αυτές που έχουν κλαδικές συνέπειες. Ειδικότερα η κλιμάκωση των αντιβιοτικών μέτρων θα ακολουθεί την εξής λογική:

Εάν ληφθούν αναγκαστικά μέτρα, για παράδειγμα εάν ανασταλεί με εντολή της Αρχής η λειτουργία κλειστών χώρων ψυχαγωγίας, τότε εκεί θα κατευθυνθούν και τα πρώτα μέτρα στήριξης (πχ για παροχή ρευστότητας ή στήριξης στους εργαζομένους κ.ά.)Σε κλάδους ή περιοχές που θα κριθεί πως δέχονται πλήγμα. Μέχρι τώρα πάντως στις τελευταίες δέκα μέρες δεν έχουν προκύψει τέτοια στοιχεία.Σε εθνικό επίπεδο και συνολικά για την οικονομία εφόσον υπάρξει έξαρση της επιδημίας.

Όλες οι ειδήσεις για τον κορονοϊό στο iEidiseis.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα