Κορονοϊός: Αυξάνονται οι πιθανότητες για το φάρμακο

Οι πιθανότητες να βρεθεί φάρμακο για τον κορονοϊό, αυξάνονται σύμφωνα με τον καθηγητή Γιώργο Κόκοτο.

Αυξημένες είναι οι πιθανότητες να βρεθεί φάρμακο για τον κορονοϊό, σύμφωνα με τον Γιώργο Κόκοτο που είναι Καθηγητής Οργανικής Χημείας-Φαρμακοχημείας, ΕΚΠΑ και μέλος της συντονιστικής επιτροπής του Κέντρου Αριστείας Σχεδιασμού και Ανακάλυψης Φαρμάκων ΕΚΠΑ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δοκιμές που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής δείχνουν ότι το

πειραματικό αντι-ιικό φάρμακο remdesivir αποτελεί αυτή τη στιγμή ίσως τη μεγαλύτερη ελπίδα για την αντιμετώπιση του SARS-CoV-2. Οι κλινικές δοκιμές λοιπόν, έχουν ξεκινήσει σε ΗΠΑ και Κίνα, ενώ αναμένεται να δώσουν αποτελέσματα εντός του Απριλίου.

Παρόλα αυτά, το πειραματικό αντι-ιικό φάρμακο remdesivir δεν έχει πάρει ποτέ άδεια κυκλοφορίας πουθενά στον κόσμο για οποιαδήποτε χρήση. Αρχικά μελετήθηκε για την αντιμετώπιση του ιού Ebola αν και η αποτελεσματικότητά του δεν αποδείχθηκε καλή, οι μελέτες απέδειξαν την ασφάλειά του για χρήση σε ανθρώπους.

Επιπλέον, έχει επιδείξει επιτυχημένη δράση σε πειραματόζωα κατά των ιών MERS-CoV και SARS-CoV, οι οποίοι είναι κορονοϊοί και μοιάζουν δομικά με τον SARS-CoV-2. Το πειραματικό αυτό φάρμακο έχει χρησιμοποιηθεί σε μικρό αριθμό προσβληθέντων από τον νέο κορονοϊό και επομένως απαιτούνται περισσότερο εκτεταμένες μελέτες για την αποτελεσματικότητά του.

Το remdesivir παρουσίασε τα καλύτερα αποτελέσματα

Ο καθηγητής Γιώργος Κόκοτος αναφέρει ότι «Προς αυτή την κατεύθυνση, οι προσπάθειες ξεκίνησαν στην Κίνα όπου ερευνητές του Ινστιτούτου Ιολογίας στο Wuhan ερεύνησαν την in vitro αντι-ιική αποτελεσματικότητα πέντε εγκεκριμένων από τον FDA φαρμάκων (ribavirin, penciclovir, nitazoxanide, nafamostat, chloroquine) και δύο γνωστών ευρέως φάσματος αντι-ιικών φαρμάκων του remdesivir και favipiravir. Το remdesivir και η chloroquine παρουσίασαν ξεκάθαρα τα καλύτερα in vitro αποτελέσματα υποδεικνύοντας την αναγκαιότητα περαιτέρω μελετών».

Ακόμη, σημειώνει πως η προσέγγιση για την ταχεία ανακάλυψη ενός φαρμάκου κατά του κορονοϊού είναι ο έλεγχος της δραστικότητας που μπορεί να παρουσιάζουν ήδη υπάρχοντα αντι-ιικά φάρμακα.

Παράλληλα, οι μελέτες έχουν ξεκινήσει κυρίως σε ασιατικά νοσοκομεία και το φάρμακο χορηγείται πειραματικά σε 1.000 ασθενείς, ενώ το πείραμα χωρίζεται σε δύο φάσεις. Στην πρώτη εξετάζονται ασθενείς που νοσούν βαριά και στη δεύτερη όσοι εμφανίζουν ήπια συμπτώματα του κορονοϊού.

Όλες οι ειδήσεις για τον κορονοϊό στο iEidiseis.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα