Κορονοϊός: Άσκηση προσομοίωσης στο Αττικόν - Ανησυχητικά στοιχεία

Άσκηση προσομοίωσης στο Αττικόν για πιθανό κρούσμα κοροναϊού. «Υπάρχει δυνατότητα να ανακόψουμε τον ιό» δηλώνει ο καθηγητής Σωτ. Τσιόδρας

Ολοκληρώθηκε το πρωί στο Αττικό νοσοκομείο η ειδική άσκηση προσομοίωσης του Υπουργείου Υγείας, με αντικείμενο την υποδοχή ύποπτων κρουσμάτων λοίμωξης από τον κορονοϊό. Την επίσημη ειδική άσκηση προσομοίωσης του Υπουργείου στο Αττικόν συντόνισε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας,

ο οποίος μιλώντας σε δημοσιογράφους είπε ότι συνεχίζουν να ελέγχονται ύποπτα κρούσματα στη χώρα και χρειάζεται η προσοχή όλων ώστε να εντοπιστεί άμεσα όποιο ύποπτο κρούσμα και να απομονωθεί αμέσως για να μην συνεχίζει να μεταδίδει τον ιό.

Ο κορονοϊός, όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, έχει κάποια ανησυχητικά στοιχεία. «Είναι ένας ιός που ο άνθρωπος συναντά για πρώτη φορά είναι καινούριος και λίγο πιο μεταδοτικός από τον ιό της εποχικής γρίπης. Ένας κολλάει δύο. Μοιάζει και συμπεριφέρεται σαν την εποχική γρίπη, αλλά μέχρι τώρα δείχνει να έχει μεγαλύτερη θνητότητα από ότι η γρίπη, καθώς το 2% όσων προσβάλλονται καταλήγουν».

Όπως εξήγησε ο κ. Τσιόδρας, το ζητούμενο είναι για την επιστημονική κοινότητα να μη γίνουν επιδημίες σε άλλες χώρες εκτός Κίνας, γιατί όπως ανέφερε τότε θα μιλάμε για πανδημία. «Υπάρχει ακόμα δυνατότητα να τον ανακόψουμε» κατέληξε, τονίζοντας ότι πρέπει να συνεχιστούν τα μέτρα επιτήρησης στις πύλες εισόδου της χώρας, να ενταθεί η ενημέρωση όσων ταξιδεύουν, να ευαισθητοποιηθούν οι γιατροί ώστε να δηλώνουν τα τυχόν ύποπτα κρούσματα και να βρίσκονται σε ετοιμότητα 24ωρου τα εργαστήρια της χώρας.

Μετά της δηλώσεις οι δημοσιογράφοι ξεναγήθηκαν στους χώρους του νοσοκομείου που προορίζονται για να νοσηλευθούν το πρώτο κρούσμα, αν αυτό εμφανιστεί. Το ΠΓΝ ΑΤΤΙΚΟΝ έχει οριστεί με εντολή του Υπουργείου Υγείας ως Κέντρο αναφοράς για την υποδοχή των πρώτων ύποπτων κρουσμάτων λοίμωξης από τον νέο κορονοϊό στην Ελλάδα και δραστηριοποιείται επίσης στην παροχή ιατρικής φροντίδας και την αντιμετώπιση πιθανών κρουσμάτων από τον κορονοϊό. Διαθέτει ειδικό χώρο και ομάδα υποδοχής και διαλογής ύποπτων περιστατικών με υπεύθυνο τον καθηγητή Ιωάννη Παρίση και πρότυπη μονάδα νοσηλείας σε θαλάμους μόνωσης και αρνητικής πιέσεως στην Δ΄ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική με υπεύθυνους τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και την αν. καθηγήτρια Αναστασία Αντωνιάδου. Η μονάδα είναι σε επικοινωνία με όλα τα ορισμένα κέντρα αναφοράς για τον νέο κορονοϊό στην επικράτεια και έχει ειδική εμπειρία για την αντιμετώπιση ειδικών αναπνευστικών λοιμώξεων με ενδιαφέρον για τη Δημόσια Υγεία. Η αντιμετώπιση των ασθενών γίνεται σε συνεργασία με όλες τις υπόλοιπες Πανεπιστημιακές Κλινικές του ΠΓΝ Αττικόν (Πνευμονολογική, Καρδιολογική, Εντατικής Θεραπείας, Χειρουργικής, Μικροβιολογικό, Παθολογικής Ανατομικής και Ακτινολογικό Εργαστήρια).

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών αναφορικά με τον κορονοϊό 2019-nCoV, συμβάλλει και με δύο εργαστήρια του. Το Εργαστήριο Μικροβιολογίας, με διευθυντή τον αντιπρύτανη του ΕΚΠΑ Καθηγητή Αθανάσιο Τσακρή, που δραστηριοποιείται στη διαγνωστική των λοιμώξεων που αφορούν τον νέο κορονοϊό και είναι Εθνικό Κέντρο Αναφοράς για τη νέα Λοίμωξη σε συνεργασία με τα υπόλοιπα Μικροβιολογικά Εργαστήρια της Ελλάδας

Επίσης, το Εργαστήριο Υγιεινής Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, ΗΕ ρευματική ομάδα του οποίου απαρτίζεται από τον αναπληρωτή καθηγητή Δημήτριο Παρασκευή, την αναπληρώτρια καθηγήτρια Βάνα Σύψα, τον επ. καθηγητή Γκίκα Μαγιορκίνη και τη δρ. Ευαγγελία Γ. Κωστάκη, δραστηριοποιείται στη μοριακή και φυλογενετική ανάλυση γενετικών και εξελικτικών χαρακτηριστικών του κορονοϊού. Ακόμη στην εφαρμογή επιδημιολογικών μοντέλων για την πρόβλεψη πιθανών σεναρίων για τη διασπορά του ιού στη χώρα μας, καθώς και την έρευνα στην ανάπτυξη διαγνωστικών δοκιμασιών για τον κορονοϊό 2019-nCoV.

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κορονοϊός: Το προφίλ των θυμάτων
Κορονοϊός: Σύντομα τα «βαφτίσια» του ιού από επιστημονική ομάδα
Κορονοϊός: 490 νεκροί, 24.324 κρούσματα στην Κίνα, 10 σε κρουαζιερόπλοιο στην Ιαπωνία

Keywords
Τυχαία Θέματα