Κορονοϊός: Γιατί τα νέα κρούσματα είναι συνήθως χωρίς συμπτώματα

Συναγερμό έχει σημάνει στην Ελλάδα η αύξηση στα νέα κρούσματα, κυρίως τουριστών, από βαλκανικές χώρες, αλλά και τα διάσπαρτα κρούσματα, με την κυβέρνηση από τη μία να δίνει σήμα χαλάρωσης των μέτρων καταργώντας τη μάσκα στα εμπορικά, από την άλλη να βγάζει κλιμάκια για ελέγχους και να μιλάει για έκτακτα μέτρα και αποφάσεις που θα ληφθούν τη Δευτέρα.

Συναγερμό έχει σημάνει στην Ελλάδα

η αύξηση στα νέα κρούσματα, αλλά και τα διάσπαρτα κρούσματα, με την κυβέρνηση από τη μία να δίνει σήμα χαλάρωσης των μέτρων καταργώντας τη μάσκα στα εμπορικά, από την άλλη να βγάζει κλιμάκια για ελέγχους και να μιλάει για έκτακτα μέτρα και αποφάσεις που θα ληφθούν τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, το τελευταίο 24ωρο διαγνώστηκαν 33 νέα κρούσματα, από τα οποία τα 21 εισαγόμενα.

Εισαγόμενα κρούσματα παρουσιάστηκαν και στην Αιδηψό Ευβοίας. Πρόκειται για τους δυο τους Σέρβους τουρίστες, που βρίσκονται σε καραντίνα στη Λαμία. Σε περιορισμό και τα υπόλοιπα 78 άτομα του γκρουπ μέχρι την ολοκλήρωση των ελέγχων στην Αιδηψό.

Ανησυχία υπάρχει για την έξαρση του κορονοϊού στα Βαλκάνια, που είναι πλέον η νέα εστία στην Ευρώπη, με επίκεντρο τη Σερβία. O καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ, Νικόλαος Σύψας, μίλησε στην ΕΡΤ και στην εκπομπή Επικοινωνία για την προσπάθεια ελέγχου των κρουσμάτων, τα τεστ στον Προμαχώνα, τον δρόμο που έχουμε να διανύσουμε μέχρι το εμβόλιο, τα πανηγύρια και την σημασία τήρησης των κανόνων απόστασης.

Ο κ. Σύψας εξήγησε επίσης το γιατί τα κρούσματα μπορεί να είναι αυξημένα, ωστόσο πρόκειται είτε για ασυμπτωματικούς ασθενείς νεαρής ηλικίας, είτε για ασθενείς με ήπια συμπτωματολογία και για αυτό δεν χρήσουν νοσηλίας.

«Όσον αφορά στην επιδημία, έχουμε δύο μεγάλα προβλήματα: το πρώτο είναι τα βόρεια σύνορά μας, όπου η επιδημία βράζει και έχουμε εισροή κρουσμάτων, Σέρβους και άλλους τουρίστες, οι οποίοι έχουν μπει στην Ελλάδα. Το δεύτερο είναι ο αεροπορικός τουρισμός, ο οποίος είναι απόλυτα ελεγχόμενος, και το τρίτο είναι η ντόπια επιδημία, δηλαδή τα κρούσματα που είναι σποραδικά στην κοινότητα, αυτήν την στιγμή σχεδόν σε όλη την Ελλάδα. Πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή, εκτός από τα βόρεια σύνορά μας, η κατάσταση είναι απόλυτα ελεγχόμενη.

Το εγχείρημα να μπορέσουμε να ελέγξουμε 1 εκατομμύριο τουρίστες που θα μπουν στη χώρα είναι κολοσσιαίο, επικό θα έλεγα. Θα υπάρξουν και αστοχίες, ακόμα και από τους υγειονομικούς, είναι αναμενόμενες σε καθεστώς πίεσης και γρήγορων αποφάσεων, όμως διορθώνονται».

«Ο στόχος με τα τεστ είναι να έχουμε την απάντηση μέσα σε 24 ώρες και αυτό γίνεται στην μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων. Πάντως, μπορεί το τεστ να αργήσει ή να έχουμε την απάντηση σε μία ή δύο μέρες, είτε να είναι αρνητικό, επειδή ο ασθενής είναι ασυμπτωματικός. Αυτό μας θυμίζει σε όλους ότι πρέπει σε κάθε περίπτωση να τηρούμε τους κανόνες των αποστάσεων, γιατί οι τουρίστες που εισέρχονται στην χώρα, ακόμα κι αν δεν έχουν κανένα σύμπτωμα, ακόμα κι αν έχουν αρνητικό τεστ κατά την είσοδό τους, μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί. Άρα, κατά την τουριστική περίοδο, θα ήθελα να παροτρύνω όλους τους Έλληνες πολίτες να τηρούν τους κανόνες των αποστάσεων με θρησκευτική ευλάβεια».

Κίνδυνος απαγόρευσης των πανηγυριών

Ο κ. Σύψας ανέφερε ακόμη ότι: «Σε σχέση με την σκέψη να απαγορευθούν τα πανηγύρια, έχουμε κάνει πολύ πιο σκληρά πράγματα. Έχουμε μείνει στα σπίτια μας φυλακισμένοι για δύο μήνες. Όλα μπορούμε να τα κάνουμε, απλώς χρειάζεται λίγη κοινή λογική. Δηλαδή και σε ένα πανηγύρι, μπορεί μια παρέα που κάθεται σε ένα τραπέζι – και τώρα έχουμε αυξήσει τον αριθμό των ατόμων ανά τραπέζι- οι οποίοι είναι όλοι μαζί, να σηκωθούν να χορέψουν».

Τι είπε για την άρση μέτρων σε ταβέρνες και εμπορικά κέντρα

Όπως είναι γνωστό καταργήθηκε το όριο 6 ατόμων σε ταβέρνες και εστιατόρια, όπως και η μάσκα στα εμπορικά κέντρα. «Τα μέτρα λαμβάνονται με βάση τις επιδημιολογικές καμπύλες. Όσον αφορά στην άρση του περιορισμού των έξι ατόμων ανά τραπέζι, διευκολύνουμε τον κόσμο, έτσι ώστε να συμπεριφέρεται σωστά σε γάμους, σε πανηγύρια και σε λοιπές κοινωνικές εκδηλώσεις.

Όσον αφορά στα εμπορικά κέντρα και τη χρήση μάσκας, πρέπει να την φορούν οι υπάλληλοι οι οποίοι ζουν μέσα στα καταστήματα, αλλά είναι μόνο προαιρετική για τους ανθρώπους που κινούνται στους ελεύθερους χώρους των εμπορικών κέντρων. Σε κάθε περίπτωση όμως, συστήνουμε στους πολίτες εάν πιστεύουν ότι πρέπει να παραβιάσουν τον κανόνα των δύο μέτρων, δηλαδή να μπουν σε ένα κατάστημα, σε ένα λεωφορείο ή σε έναν χώρο όπου έχει πολύ κόσμο, να φοράνε τη μάσκα, σαν συμπληρωματικό μέτρο».

Keywords
Τυχαία Θέματα