Κορονοϊός: «Κινδυνεύουν ηλικιωμένοι, οι νέοι ας χαλαρώσουν», τι πραγματικά ισχύει

Ο κορονοϊός εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα και μαζί του εξαπλώνονται διάφορες θεωρίες. Ένας τέτοιος ισχυρισμός είναι ότι «πεθαίνουν μόνο ηλικιωμένοι, οπότε οι νέοι μπορούν να χαλαρώσουν». Δείτε τι πραγματικά συμβαίνει.

Ο κορονοϊός εξαπλώνεται στην Ελλάδα

και σε όλες τις χώρες και όπως είναι φυσικό αυξάνεται η ανησυχία, ενώ οι θεωρίες που τον συνοδεύουν είναι πολλές. 

Όπως αναφέρει ο Guardian ένας τέτοιος ισχυρισμός για τον κορονοϊό είναι ότι: «Σκοτώνει μόνο τους ηλικιωμένους, έτσι οι νεότεροι μπορούν να χαλαρώσουν».

Αυτό δεν είναι απόλυτο και βεβαίως απολύτως σωστό, σύμφωνα με τον Guardian

Όπως σημειώνει οι περισσότεροι άνθρωποι που δεν είναι ηλικιωμένοι και δεν έχουν άλλες ασθένεις και προβλήματα υγείας δεν θα γίνουν κρίσιμα άρρωστοι από το Covid-19. Ωστόσο, η ασθένεια εξακολουθεί να έχει περισσότερες πιθανότητες να οδηγήσει σε σοβαρά αναπνευστικά συμπτώματα, σοβαρότερα από την εποχική γρίπη και υπάρχουν άλλες ομάδες κινδύνου, όπως οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, για παράδειγμα που, είναι πιο ευάλωτοι επειδή είναι πιθανό να έχουν μεγαλύτερη έκθεση στον ιό.

Οι οδηγίες και οι κανόνες υγιεινής που ακολουθούν οι νέοι και υγιείς θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην προστασία των πλέον ευάλωτων στην κοινωνία και στη διαμόρφωση της συνολικής τροχιάς της εστίας.

Σε κάθε περίπτωση οι ηλικιωμένοι, ή όσοι πάσχουν από υποκείμενες, χρόνιες νόσους, όπως διαβήτης, υπέρταση, άσθμα, είναι πιο ευάλωτοι στην επιδημία του νέου κορονοϊού, με τους περισσότερους θανάτους να έχουν καταγραφεί στους άνδρες.

Από τον Δεκέμβριο όταν πρωτοεμφανίστηκε στην Κίνα η ασθένεια covid-19 έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 3.000 ανθρώπων .

Στις περισσότερες περιπτώσεις τα συμπτώματα είναι ελαφρά ή μέτρια (βήχας, πυρετός, αδυναμία …), όμως στις πιο σοβαρές περιπτώσεις οι ασθενείς ενδέχεται να αντιμετωπίσουν οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια, να εμφανίσουν σοβαρή νεφρική ανεπάρκεια, ακόμη και πολυοργανική ανεπάρκεια η οποία μπορεί να επιφέρει τον θάνατο.

Κατά μέσο όρο το ποσοστό θνησιμότητας είναι μικρό και παρόλο που δεν είναι γνωστό με ακρίβεια, εκτιμάται σε 1% με λίγο πάνω από 3%. Ποσοστό σημαντικά μεγαλύτερο από αυτό της εποχικής γρίπης (γύρω στο 0,1%), αλλά μικρότερο από προηγούμενες επιδημίες άλλων κορονοϊών, πολύ πιο μεταδοτικών, όπως ο Mers (αναπνευστικό σύνδρομο Μέσης Ανατολής) με ποσοστό 34,5% και ο Sars (Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο) με 9,6%.

Ωστόσο κάποιες πληθυσμιακές ομάδες κινδυνεύουν περισσότερο, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία.

Keywords
Τυχαία Θέματα