Κορονοϊός: Νέα κρούσματα στην Ελλάδα ανησυχούν τους ειδικούς, σε έξαρση η πανδημία

Τα νέα κρούσματα που περιλαμβάνει η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό αυξήθηκαν ξαφνικά χθες, ενώ το καμπανάκι του κινδύνου κρούουν για ακόμη μία φορά οι ειδικοί καθώς η ανησυχία για αναζωπύρωση της πανδημίας στην Ελλάδα δεν έχει φύγει.

Οι λοιμωξιολόγοι τονίζουν πως ο κορονοϊός

βρίσκεται σε έξαρση στα Βαλκάνια και θέλει προσοχή στην Ελλάδα.

Την ίδια ώρα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας παραμένει σε αυξημένο «συναγερμό», ενώ οι έλεγχοι και τα τεστ στις πύλες εισόδου της χώρας εντείνονται και αυστηροποιούνται.

Από την 1η Ιουλίου μέχρι και χθες έχουν καταγραφεί 85 εισαγόμενα κρούσματα, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων εντοπίστηκε στις πύλες εισόδου της χώρας – υπάρχουν και 2 περιπτώσεις όπου αναφέρεται ότι τα πρόσωπα που διαγνώστηκαν θετικά στον κορονοϊό πήγαν μόνοι τους για έλεγχο στις υπηρεσίες υγείας.

Χθες, Δευτέρα, όμως, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 36 εισαγόμενα κρούσματα από τα 43 που επιβεβαιώθηκαν συνολικά στη χώρα. Όλα τα τα κρούσματα εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στον Προμαχώνα – πρόκειται ουσιαστικά για την κύρια πύλη χερσαίας εισόδου στη χώρα μας, καθώς οι άλλες από την Αλβανία, τη βόρεια Μακεδονία και την Τουρκία είναι κλειστές και επιτρέπονται οι διελεύσεις μόνο για ουσιώδεις λόγους.

Η πλειονότητα των χθεσινών κρουσμάτων (20 από τα 36) αφορούσε τουρίστες από τη Σερβία. Τα υπόλοιπα (16) αφορούσαν κατοίκους άλλων χωρών, ακόμη τέσσερα κρούσματα καταγράφηκαν στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης, δύο κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Καρπάθo και ένα νέο κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα της Ανατολικής Αττικής.

Βράζει η επιδημία στα βόρεια σύνορα

Μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας τόνισε πως «το πρόβλημα είναι ο Προμαχώνας, είναι τα βόρεια σύνορα μας όπου βράζει η επιδημία. Αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για την Ελλάδα».

Όπως εξήγησε ο ίδιος, ο Τουρισμός έχει τα ρίσκα του. Ωστόσο από την ημέρα που άνοιξαν τα σύνορα μας μέχρι σήμερα που είχαμε περίπου 450 νέα κρούσματα είχαμε περίπου και 120 κρούσματα σε Έλληνες πολίτες για τα οποία δεν ξέρουμε από πού ήρθαν.

«Ο ιός είναι εδώ περιμένει τα λάθη μας» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως όταν διαπιστώθηκε ότι οι Σέρβοι έχουν πρόβλημα αναγκάστηκε η κυβέρνηση να εκδώσει ταξιδιωτική οδηγία ενώ σημείωσε πως είναι σαφές ότι οι αποφάσεις για τις χώρες αλλαζουν κάθε μερα αναλογα με την επιδημιολογική κατάσταση κάθε χώρας.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος χαρακτήρισε «αναμενόμενο» το ότι υπάρχουν εισαγόμενα κρούσματα γιατί, όπως είπε, «ξέραμε ότι όταν ανοίξουν τα σύνορα με χώρες που έχουν περισσότερα κρούσματα από εμάς ότι θα έχουμε εισαγόμενα κρούσματα».

«Το ότι τα βρίσκουμε είναι καλό γιατί σημαίνει ότι το σύστημα είναι καλό. Η συμβουλή μου είναι ότι πρέπει ο κόσμος να πειθαρχήσει τα μέτρα» πρόσθεσε ο κ. Βατόπουλος μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6.

Πάντως, ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ, Γκίγκας Μαγιορκίνης, χαρακτήρισε θετικό πως τα τα κρούσματα εντοπίστηκαν στις πύλες και όχι αργότερα.

Δημόπουλος: Η πανδημία είναι σε έξαρση

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, συμβούλευσε τους πολίτες να αποφύγουν τέτοιου τύπου εκδηλώσεις καθώς η πανδημία είναι ενεργή παγκοσμίως.

«Ο ΕΟΔΥ θα πρέπει να δει το θέμα των πανηγυριών και με βάση τον αριθμό των κρουσμάτων, όπως αναλύονται καθημερινά, όπως πάρθηκαν τα μέτρα για Σερβία και Προμαχώνα, να παρθούν ανάλογα κι εκεί. Αυτά τα μέτρα θα πρέπει να στηρίζονται σε κάποια δεδομένα για να γίνουν εύκολα αποδεκτά», τόνισε ο κ. Δημόπουλος στον Alpha και το «Εκτός Γραμμής».

«Η πανδημία παραμένει σε παγκόσμιο επίπεδο και σε έξαρση. Είδαμε τι συμβαίνει στην Αυστραλία, τη μεγάλη καταστροφή στις ΗΠΑ και την έξαρση στη γειτονιά μας στα Βαλκάνια. Η πανδημία είναι ενεργή».

Όσον αφορά στα «ορφανά» κρούσματα: «Αυτό δείχνει ότι ο ιός υπάρχει στην κοινότητα και το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τηρούμε τα μέτρα. Το ότι είναι μεμονωμένα τα κρούσματα οφείλεται στο γεγονός ότι κρατάμε τα μέτρα, υπάρχει απόσταση, χρήση μάσκας, προσωπική υγιεινή με τα χέρια και είναι και καλοκαίρι, ζούμε έξω, έχουμε ανοιχτά παράθυρα και είμαστε σε ανοιχτούς χώρους. Αναμέναμε ότι αυτήν την περίοδο η μεταδοτικότητα θα είναι μειωμένη».

Σχετικά με τα πανηγύρια: «Οι συνθήκες αυτές δημιουργούν τις προϋποθέσεις για τη μετάδοση. Η μετάδοση σχετίζεται με την ένταση της φωνής, με το τραγούδι, όπου εκεί υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα. Θα ήταν ποιο ασφαλές να αποφύγει κάποιος τέτοιες εκδηλώσεις».

Keywords
Τυχαία Θέματα