Κορονοϊός: Οι ηλικίες κρουσμάτων και θυμάτων στην Ελλάδα (χάρτης)

Τι αναφέρει η τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας. Δείτε τα γραφήματα και τον χάρτη.

Τα στοιχεία που αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορονοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 30 Απριλίου 2020 (ώρα 15:00) παρουσιάζει η τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα

με την αναφορά που εξεδόθη την Πέμπτη, «τα νέα επιβεβαιωμένα εργαστηριακά κρούσματα της νόσου είναι 15. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2591 (ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων 55.5% άνδρες». Σημειώνεται πως στα 2.591 επιβεβαιωμένα περιστατικά περιλαβάνονται συνολικά 126 κρούσματα από το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», και 153 που αφορούν συρροή κρουσμάτων σε χώρο φιλοξενίας μεταναστών στην Αργολίδα.

«Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 1, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 140 θάνατοι. Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 74 έτη», προστίθεται στο ημερίσιο δελτίο του Οργανισμού. Παράλληλα, «ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 38 (73.7% άνδρες)».

Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων), σύμφωνα με την ίδια έκθεση:

Εν συνεχεία παρατίθεται και το παρακάτω γράφημα, αναφορικά με τα θύματα του Covid-19 στην Ελλάδα:

Ο ΕΟΔΥ σημειώνει εξάλλου πως «από το σύνολο των 2591 κρουσμάτων, 591 (22.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 1286 (49.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση».

Ηλικίες

Σε άλλο σημείο της ημερίσιας έκθεσης επιδημιολογικής επιτήρησης του ΕΟΔΥ για τον νέο κορονοϊό που εξεδόθη χθες αναφέρεται πως «η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 49 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 75 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών)».

Η ηλικιακή κατανομή των

(α) συνολικών κρουσμάτων,

(β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο

και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:

Γεωγραφική διασπορά &διαχρονική εξέλιξη της πανδημίας

Επιπλέον, ο ΕΟΔΥ συνέταξε τον ακόλουθο χάρτη, ο οποίος «αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς»:

Όσον αφορά στη «διαχρονική εξέλιξη των συνολικών κρουσμάτων και συνολικού αριθμού των θανάτων ασθενών COVID-19» αυτή παρουσιάζεται στο ακόλουθο διάγραμμα (σε λογαριθμική κλίμακα):

Τεστ

Τέλος, αναφορικά με τα «δείγματα που έχουν ελεγχθεί στα συνεργαζόμενα με τον ΕΟΔΥ εργαστήρια» ο Οργανισμός αναφέρει στην έκθεσή του πως «Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορονοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 75.170 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 3.658 (4.9%) ήταν θετικά στον κορονοϊό (συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε).».

Αναφορικά με τα τεστ, αξίζει να σημειωθεί ότι κ. Τσιόδρας, απαντώντας για την επάρκεια των τεστ που γίνονται αλλά και αν θα συνεχίσει να γίνεται ο μοριακός έλεγχος και σε ποιες κατηγορίες πολιτών, ανέφερε ότι είναι αυτονόητο πως αυτό θα γίνει σε άτομα με εμφανή συμπτώματα που παραπέμπουν στον κορονοϊό, ασθενείς με σοβαρή οξεία λοίμωξη άνω των 65 ετών ή όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα, στο προσωπικό των εργαζομένων στον χώρο της υγείας και σε όσους φιλοξενούνται ή εργάζονται σε κλειστές δομές όπως δομές φροντίδας και φιλοξενίας ηλικιωμένων, χρονίως πασχόντων, αστέγων, προσφύγων και άλλων δομών με συνθήκες συγχρωτισμού όπως οι φυλακές, τα στρατόπεδα, οι κλειστές δομές ψυχικής υγείας, προσωπικό πρώτης γραμμής για τη λειτουργία του κράτους και στενές επαφές επιβεβαιωμένου κρούσματος για την καλύτερη ιχνηλάτιση και εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων.

Σχετικά με τη διάγνωση του ιού σε ασυμπτωματικά άτομα ο διακεκριμένος λοιμωξιολόγος αναφέρθηκε στις εξής κατηγορίες κατά προτεραιότητα: προσωπικό και φιλοξενούμενους κλειστών δομών, άτομα που πρόκειται να εισαχθούν για νοσηλεία ή χορήγηση χημειοθεραπείας, ανοσοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, σε κλινικές τμήματα υψηλού κινδύνου, εγκύους που εισάγονται για τοκετό και φιλοξενούμενους σε δομές που έχουν υψηλή επίπτωση λοίμωξης ή διαπιστωμένες εισροές κρουσμάτων.

Όσον αφορά το τεστ αντισωμάτων το οποίο για μια ακόμη φορά σημείωσε ότι δεν είναι αξιόπιστο, είπε ότι θα χρησιμοποιηθεί προσεχώς μόνο για επιδημιολογικούς σκοπούς αλλά και στο άμεσο μέλλον για την ασφαλή επιστροφή στην εργασία από ομάδες πρώτης γραμμής όπως είναι οι υγιεινομικοί. Τέλος ο Σ. Τσιόδρας αναφέρθηκε σε πρόσφατη δημοσίευση που αφορά περιστατικά από την Κίνα και δείχνει ότι «εντός 19 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων μια πολύ αξιόπιστη τεχνική αντισωμάτων διαπίστωσε 100% θετικότητα για αντισώματα που δείχνουν εμφάνιση ανοσίας σε όσους συμμετείχαν».

 

 

 

 

Keywords
Τυχαία Θέματα