Κορονοϊός: Σε επιδημική φάση η Ευρώπη ⎯ Μπορεί να νοσήσει έως και το 15% του ελληνικού πληθυσμού

Εντείνεται η ανησυχία για την εξάπλωση του κορονοϊού, μετά την εκτόξευση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη χώρα μας στα 31, μέσα σε λίγες ώρες.

Όλη η Ευρώπη βρίσκεται σε επιδημική φάση, τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, την Πέμπτη, υπογραμμίζοντας ότι τα πραγματικά κρούσματα είναι πολλαπλάσια από τα επιβεβαιωμένα, λόγω υποδιάγνωσης σε ήπια και ασυμπτωματικά περιστατικά, που όμως μεταδίδουν τον ιό.

Αυτό συμβαίνει και στη χώρα μας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις περιοχές της Αχαΐας και της Ηλείας. Η Αμαλιάδα, μάλιστα,

έχει περάσει στη δεύτερη φάση, δηλαδή της εξάπλωσης του κορονοϊού στην κοινότητα. Για το λόγο αυτό η κυβέρνηση ανακοίνωσε επιπλέον μέτρα για τις περιοχές αυτές το βράδυ της Τετάρτης.

Υπό το φως των εξελίξεων αυτών η λήψη επιπλέον μέτρων για την αντιμετώπιση του νέου ιού ζητήθηκε νωρίτερα σήμερα και από ΙΣΑ, ΠΟΕΔΗΝ και εργαζόμενους στον «Ευαγγελισμό». Η ιατρική κοινότητα, όπως και τα πολιτικά κόμματα, επισημαίνουν την ανάγκη να ενισχυθούν τα μέτρα πρόληψης, ενώ στο τραπέζι των αιτημάτων τίθεται και το θέμα προσλήψεων υγειονομικών.

Εκτόξευση κρουσμάτων

Εξάλλου, στους 31 ανέβηκε ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας, καθώς άλλοι 21 βρέθηκαν θετικοί στον ιό από τους 24 που ελέγχθηκαν και ήταν στο ταξιδιωτικό γκρουπ που επέστρεψε από το Ισραήλ, σύμφωνα με τη μεσημβρινή ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για την εξάπλωση της νόσου COVID-19 στην Ελλάδα.

Από αυτούς 3 νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση. Ειδικότερα, ο 66χρονός είναι με πιο βαριά νόσηση πνευμονίας και οι άλλοι δυο έχουν εμφανίσει πνευμονία. Έξι είναι σε παρακολούθηση με καλή κλινική εικόνα.

«Να μην σπείρουμε επιδημία πανικού, η επιδημία του φόβου είναι χειρότερη από την πραγματική επιδημία», επισήμανε σχετικά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας.

Ο κ. Τσιόδρας εξήγησε ότι είναι υψηλός ο κίνδυνος έξαρσης της επιδημίας, ιδίως μέσω των ταξιδιωτών. Μίλησε για υποδιάγνωση του ιού λέγοντας ότι ο αριθμός διασποράς του είναι πολύ υψηλός, κάτι το οποίο θα συνεχιστεί. Επομένως, «ο εργαστηριακός έλεγχος, όσο αυξάνουν τα περαστικά, θα πραγματοποιείται μόνο στα περιστατικά που εμφανίζουν σοβαρή συμπτωματολογία και όχι ήπια», γνωστοποίησε ο κ. Τσιόδρας.

Ο ίδιος τόνισε ότι ο αριθμός των χωρών με κρούσματα είναι ήδη μεγάλος και θα συνεχίσει να αυξάνεται.

Εξάλλου, ήδη 80 χώρες καταγράφουν συνολικά 96.000 κρούσματα, αλλά «ο αριθμός αυτός μπορεί να είναι δεκάδες ή και εκατοντάδες φορές μεγαλύτερος». Ο ιός παρουσιάζει μια δυναμική που ξεπερνά τα σύνορα με μεγάλη ευκολία, είπε και σημείωσε ότι «δεν είναι πιο θανατηφόρος από άλλους αλλά μεταδίδεται με μεγάλη ευκολία, ακόμη και από άτομα με ελαφρά συμπτωματολογία».

Όσον αφορά το 9ο περιστατικό στην Πάτρα και τους άλλους εκδρομείς στο Ισραήλ, έχουν ιχνηλατηθεί πάνω από 400 επαφές από το περιβάλλον των ταξιδιωτών. «Το Ισραήλ ήταν από τις χώρες με λιγοστά κρούσματα. Η ομάδα επέστρεψε στις 27 Φεβρουαρίου και αυτό δείχνει τη δυναμική του ιού να ξεπερνά τα σύνορα» είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου.

«Του χρόνου ενδεχομένως θα προσβληθεί το 15% του πληθυσμού»

«Αλλάζει ο χάρτης των χωρών κάθε μέρα και πρόκειται για μια παγκόσμια επιδημία. Περιμένουμε περισσότερες περιπτώσεις της νόσου, από χώρες τις οποίες δεν αναφέρονται. Σας το είπα καθαρά στις δηλώσεις που έκανα προηγουμένως», δήλωσε ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, σε άλλο σημείο της συνέντευξης Τύπου.

«Περιμένουμε επέκταση των επιδημιών αυτών στη χώρα μας, όπως και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Από κάποια στιγμή και μετά θα το χειριζόμαστε σαν μια περίπτωση. Γινόμαστε λιγότερο ευαίσθητοι στο θέμα των χωρών και περισσότερο ευαίσθητοι στα θέματα ατομικής προστασίας της υγείας μας και προφύλαξης των διπλανών μας με τα μέτρα υγιεινής και της απομόνωσης στο σπίτι μας. Πλησιάζουμε σε αυτήν την κατάσταση. Είμαστε πάρα πολύ κοντά. Ήδη το κάνουμε στις περιοχές της Αμαλιάδας», πρόσθεσε.

Σχετικά με τη διασπορά του κορονοϊού, ο κ. Τσιόδρας εκτίμησε ότι μπορεί να νοσήσει το 15% του πληθυσμού σε βάθος χρόνου: «Το ξανατονίζω, η επιδημία του φόβου και του πανικού είναι χειρότερη από τον ιό αυτό και τα 21 κρούσματα ή 31 κρούσματα ή 1000 κρούσματα. Υπολογίζεται ότι 5% με 15% του πληθυσμού προσβάλλεται κάθε χρόνο από τη γρίπη. Ξέρετε πόσο είναι αυτό; Είναι 1.500.000 άνθρωποι. Το έχουμε συνειδητοποιήσει αυτό;», ανέφερε.

«Υπολογίζουμε με τα μαθηματικά μας μοντέλα και με την ελπίδα ότι ο καιρός θα παίξει ένα ρόλο στην αποφυγή της περαιτέρω διασποράς, ότι μπορεί να φτάσουμε το 10%, το 15% του πληθυσμού, μπορεί να είναι και πολύ λιγότερο, μπορεί να είναι το 5% αυτή την περίοδο και να αυξηθεί παραπάνω την επόμενη χρονιά το χειμώνα, που ευνοεί τη μετάδοση τέτοιων ιών», εξήγησε εν συνεχεία.

«Άρα μην προεξοφλούμε την αποτυχία όλων των συστημάτων και την ανάγκη τρομερών περιοριστικών μέτρων. Θέλει πάρα πολλή προσοχή να είμαστε πάρα πολύ ευαίσθητοι σε αυτά τα νούμερα», κατέληξε.

Όλες οι ειδήσεις για τον κορονοϊό στο iEidiseis.gr

  
Keywords
Τυχαία Θέματα