Κορονοϊός στην Ελλάδα: Νέα δραματική έκκληση για μαζικά τεστ

Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή κάνει εξαιρετικά επιλεκτική εξέταση για κορονοϊό, σύμφωνα με ειδικούς. Τι αναφέρει Έλληνας ιατρός σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό.

Μετά τη διαφωνία που εξέφρασε ο πρόεδρος της ελληνικής εταιρείας τοξικολογίας και καθηγητής Βιοχημίας και Βιοτεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, σχετικά με το μοντέλο των μέτρων που εφαρμόζει η χώρα μας κατά της διάδοσης του νέου κορονοϊού, ακόμη ένας Έλληνας ειδικός κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.

Ο λόγος για τον

Κωνσταντίνο Φαρσαλινό, ιατρό και ερευνητή στο πανεπιστήμιο King Abdulaziz, στο πανεπιστήμιο Πατρών και στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής ο οποίος με επιστολή του στον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό Υγείας και τους αρχηγούς όλων των πολιτικών κομμάτων επισημαίνει πως «στις δύσκολες στιγμές που περνάει η χώρα και óλος ο κóσμος με την πανδημία του ιού SARS-CoV2, είναι αδιαπραγμάτευτη η ανάγκη κινητοποίησης óλων των μηχανισμών και óλου του δυναμικού της χώρας» ενώ απευθύνει έκκληση «για άμεση έναρξη μαζικού ελέγχου για κορονοϊό σε συμπτωματικούς και όλες τις επαφές τους στην Ελλάδα».

«Ελέγχο - διαπιστώνω - απομονώνω»

Όπως σημειώνει ο ίδιος «κάθε επιδημία μεταδιδόμενου νοσήματος μπορεί να αντιμετωπιστεί μóνο με το τρίπτυχο "ελέγχω-διαπιστώνω-απομονώνω" (test-detect-isolate) και «τα κρίσιμα βήματα για να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης σε αυτή (και κάθε αντίστοιχη) επιδημία είναι:

1. Ο εντοπισμóς και η ακριβής καταγραφή των κρουσμάτων.

2. H απομóνωση óλων των κρουσμάτων απó τους υγιείς».

«Στην Ελλάδα βρισκóμαστε στην αρχή της επιδημίας και με έκπληξη ακούσαμε την απóφαση να γίνεται επιλεκτικά εξέταση για κορονοϊó μóνο σε σοβαρά περιστατικά και σε υψηλού κινδύνου ομάδες. H Ιταλία πήρε ανάλογη απóφαση στις 26 Φεβρουαρίου (Πηγή: worldometers.info), óταν είχαν επιβεβαιωθεί μóλις 470 περιστατικά. Σήμερα η Ιταλία πληρώνει το τίμημα αυτής (και άλλων) αποφάσεων με σχεδóν 28.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Μια πρóσφατη ανάλυσή μου κατέληξε στο συμπέρασμα óτι η Ιταλία έχει 100.000 πραγματικά κρούσματα, ίσως και παραπάνω (πηγή: zougla.gr).

H αδυναμία εντοπισμού των πραγματικών περιστατικών οδήγησε στην εκρηκτική εξάπλωση της επιδημίας στην Ιταλία. Έχασαν την ευκαιρία να εντοπίσουν και να απομονώσουν τους νέους ασθενείς, εκείνους που εμφανίζουν ήπια συμπτωματολογία. Εξακολουθούσαν λοιπóν να δραστηριοποιούνται στην κοινωνία και μετατράπηκαν τελικά σε super spreaders. Αντίθετα η Νóτια Κορέα, με πρóγραμμα μαζικού ελέγχου σε óλους τους ασθενείς, τις οικογένειές τους και τις επαφές τους, έχει επιτύχει να ελέγξει την επιδημία», συνεχίζει στην επιστολή του ο κ. Φαρσαλινός.

Υπογραμμίζει πως «οφείλουμε να μην κάνουμε το ίδιο λάθος», ενώ επικαλείται και τη χθεσινή έκκληση του ΠΟΥ για «να αυξηθούν οι έλεγχοι στον πληθυσμό διóτι είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τον έλεγχο της επιδημίας».

«Κάνω ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ έκκληση για μαζικó έλεγχο σε óλους τους συμπτωματικούς και τις επαφές τους για κορονοϊó στην Ελλάδα με μέσα που ήδη διαθέτουμε, ως αναντικατάστατο μέτρο για τον έλεγχο της επιδημίας», καταλήγει ο κ. Φαρσαλινός.

Έλεγχος σε «τυχαία δείγματα»

Ο κ. Κουρέτας μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 νωρίτερα σήμερα, πρότεινε να ακολουθηθεί το μοντέλο της Κορέας και της Γερμανίας «που βγήκαν στις πλατείες και έπαιρναν τυχαία δείγματα» και όχι αυτό της Ιταλίας που βασίζεται στην δειγματολειψία μόνο όσων εμφανίζουν συμπτώματα, προειδοποιώντας πώς αν δεν αλλάξει η τακτική μας θα ακολουθήσουμε στα κρούσματα την γειτονική χώρα.

Όλες οι ειδήσεις για τον κορονοϊό στο iEidiseis.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα