Κρίση στη Γαλλία: Στα ύψη τα ομόλογα – Πάνω και από την Ελλάδα το κόστος δανεισμού

Δραματικό πλήγμα στην εμπιστοσύνη των επενδυτών στη Γαλλία.

Δραματικές στιγμές βιώνει η Γαλλία μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης του Μισέλ Μπαρνιέ.

Ήδη, το κόστος δανεισμού της γαλλικής αγοράς ομολόγων αυξάνεται και ο δείκτης μετοχών CAC 40 του Παρισιού έχει υποχωρήσει ξανά στο κόκκινο αφού τόσο το ακροδεξιό όσο και το αριστερό μπλοκ της αντιπολίτευσης

δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν για την ανατροπή του Μπαρνιέ.

Παράλληλα, το ευρώ υποχωρεί επίσης περισσότερο από 1% έναντι του δολαρίου, έχοντας πλέον υποχωρήσει περίπου 0,7% πριν από το κοινοβουλευτικό δράμα στη Γαλλία.

Πόσο άσχημη είναι η οικονομική κατάσταση της Γαλλίας;

Ήδη διογκωμένο στα 3,2 τρισεκατομμύρια ευρώ, το εθνικό χρέος της Γαλλίας πρόκειται να φτάσει σχεδόν το 115% του ΑΕΠ το επόμενο έτος.

Σύμφωνα με το Reuters οι πληρωμές τόκων θα είναι η μεγαλύτερη ενιαία δημοσιονομική δαπάνη τα επόμενα χρόνια, ξεπερνώντας ακόμη και τμήματα που δαπανούν μεγάλες δαπάνες όπως η άμυνα και η εκπαίδευση.

Ενώ οι αυξήσεις φόρων που προτείνονται στον προϋπολογισμό θα αντιστοιχούσαν στο ένα τρίτο της συμπίεσης του προϋπολογισμού των 60 δισεκατομμυρίων ευρώ, το υπόλοιπο προοριζόταν να προέλθει από περικοπές δαπανών.

Περίπου 20 δισεκατομμύρια περικοπές σχεδιάστηκε να προέλθουν από τα κύρια υπουργεία της Γαλλίας, με μόνο τα υπουργεία Άμυνας, Εσωτερικών και Δικαιοσύνης να γλιτώσουν.

Για το πλαίσιο, με ΑΕΠ 3,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και κατά κεφαλήν ΑΕΠ που προβλέπεται σε πάνω από 48.000 δολάρια το επόμενο έτος, η Γαλλία είναι η έβδομη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

Οι υπηρεσίες -- που ισοδυναμούν με πάνω από το 80% της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας -- κυριαρχούν στην οικονομία περισσότερο από ό,τι σε άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες.

Το κόστος δανεισμού της Γαλλίας αυξήθηκε πάνω από της Ελλάδας

Ο δείκτης αναφοράς του δεκαετούς γαλλικού κόστους δανεισμού αυξήθηκε για λίγο πάνω από αυτό της Ελλάδας για πρώτη φορά νωρίτερα λόγω των ανησυχιών για τα οικονομικά της και την κυβέρνηση του Μισέλ Μπαρνιέ.

Υπογραμμίζει το δραματικό πλήγμα στην εμπιστοσύνη των επενδυτών που προκλήθηκε από αυτή την κρίση και την ανησυχία ότι οι περικοπές δαπανών που ήταν τόσο απαραίτητες θα μπορούσαν να καταργηθούν.

Ο Michiel Tukker, ανώτερος αναλυτής της ευρωπαϊκής στρατηγικής για τα επιτόκια της ING, είπε ότι το γεγονός ότι το κόστος δανεισμού της Γαλλίας ξεπέρασε το κόστος της Ελλάδας ήταν ένα «συμβολικό» ορόσημο.
«Ιστορικά υπήρχε μια σταθερή ιεραρχία - τα ελληνικά είναι τα πιο επικίνδυνα, μετά τα ιταλικά, μετά τα γαλλικά, μετά τα γερμανικά - και υπήρξε μια ανάλυση στο μυαλό των ανθρώπων για το πώς κατατάσσονται αυτές οι χώρες».

Σίγουρα πάντως δεν είναι συγκρίσιμη κατάσταση.

Στη μέση της κρίσης δημόσιου χρέους της ευρωζώνης το 2012, το κόστος δανεισμού της Ελλάδας, όπως μετράται με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου της, εκτοξεύτηκε σε περισσότερες από 37 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από αυτό της Γαλλίας.
Τα αυξανόμενα επίπεδα χρέους της Γαλλίας μειώνουν αργά τα πλεονεκτήματά της στην αγορά ομολόγων εδώ και χρόνια. Στη συνέχεια, η απαίτηση των επενδυτών με ασφάλιστρα κινδύνου για την αγορά γαλλικού χρέους σε σύγκριση με τους γείτονές της εκτοξεύτηκε υψηλότερα τον Ιούνιο, όταν ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προκήρυξε πρόωρες εκλογές που οδήγησαν σε ένα εύθραυστο κρεμασμένο κοινοβούλιο.

Εν τω μεταξύ, οι χώρες που κάποτε βρίσκονταν στο επίκεντρο της κρίσης του 2012 και ονομάζονταν PIGS - Πορτογαλία, Ιταλία, Ελλάδα και Ισπανία - μείωσαν τα επίπεδα χρέους τους και έγιναν πιο ελκυστικές για τους επενδυτές ομολόγων.
Το ελληνικό δημόσιο χρέος έτρεχε ήδη στο 100% του ΑΕΠ πριν από την κρίση της ευρωζώνης και αυξήθηκε σε περισσότερο από 200% καθώς χτύπησε ο κορονοϊός το 2020. Αλλά έκτοτε έχει πέσει περίπου στο 160% του ΑΕΠ και οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι θα συνεχίσει να μειώνεται .

Το γαλλικό χρέος είναι ιστορικά αυξημένο σε περίπου 110% του ΑΕΠ και αυξάνεται. Το κράτος έχει ξοδέψει πολλά για την αντιμετώπιση των κραδασμών του COVID-19 και του πολέμου της Ουκρανίας, ενώ οι φορολογικές εισπράξεις έχουν καθυστερήσει τις προσδοκίες.

«Ακόμη και αν η κυβέρνηση επιτύχει την προγραμματισμένη εξυγίανση, η Γαλλία θα εξακολουθούσε να έχει ένα αρκετά αυξημένο δημοσιονομικό έλλειμμα», δήλωσε ο Max Kitson, στρατηγικός αναλυτής επιτοκίων της Barclays.

«Αν κοιτάξετε το προφίλ χρέους προς ΑΕΠ της Ελλάδας, έχετε μια πτωτική τροχιά που έρχεται σε αντίθεση με την ανοδική τροχιά της Γαλλίας».

Παρόμοιες προσπάθειες για τον περιορισμό του χρέους - καθώς και για χρόνια αγορών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα - στην Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία έχουν δει το κόστος δανεισμού αυτών των χωρών να πέφτει κάτω από αυτό της Γαλλίας.

Εικόνες: H απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Γαλλίας ξεπέρασε την αντίστοιχη απόδοση του ελληνικού ομολόγου

Προϋπολογισμός λιτότητας και πτώσης

Σημειώνεται πως η Γαλλία βρίσκεται σε καθεστώς υψηλού ελλείμματος (6%) από την Κομισιόν γεγονός που σημαίνει πως καλείται να προωθήσει έναν προϋπολογισμό λιτότητας ώστε να επαναφέρει την εκτροχιασμένη οικονομία στα δημοσιονομικά όριο που απαιτεί η ΕΕ. Οι συνολικές δαπάνες και οι αυξήσεις φόρων που προβλέπονται στο οικονομικό σχέδιο της γαλλικής κυβέρνησης ανέρχονται σε 60 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο Εμανουέλ Μακρόν με τις πρόωρες εκλογές το καλοκαίρι είχε διακηρύξει πως στόχος του ήταν η ανακοπή της πορείας της ακροδεξιάς προς την εξουσία, μετά τον θρίαμβό της στις ευρωεκλογές. Ήλπιζε πως θα ενισχύσει τη θέση του, αλλά τελικά αποδυναμώθηκε περαιτέρω, οδήγησε τη Γαλλία σε ένα πολιτικό αδιέξοδο, αρνήθηκε να αποδεχτεί ως Πρόεδρος μια κυβέρνηση υπό το Λαϊκό Μέτωπο παρότι η συμμαχία κέρδισε τις εκλογές, διόρισε τον «εκλεκτό» του Μισέλ Μπαρνιέ στην πρωθυπουργία και αποφάσισε να δώσει στη Λεπέν ρόλο «kingmaker». Τώρα η ηγέτιδα της ακροδεξιάς έκρινε πως είναι η ώρα να πατήσει το «κουμπί», έχοντας τη μοίρα της κυβέρνησης του Μακρόν - ίσως και του ίδιου - στα χέρια της.

Μπαρνιέ: «Ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του»

Ανακοινώνοντας την ενεργοποίηση του άρθρου 49.3 του Συντάγματος, ο Μισέλ Μπαρνιέ απευθυνόμενος στους Γάλλους βουλευτές επικαλέστηκε την ανάγκη για «σταθερότητα» στη Γαλλία. «Τώρα είναι η στιγμή της αλήθειας που φέρνει τους πάντες αντιμέτωπους με τις ευθύνες τους». «Από εδώ και πέρα, κυρίες και κύριοι βουλευτές, όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και εγώ τις δικές μου», τόνισε χαρακτηριστικά, κλείνοντας την ομιλία του.

Χωρίς τις ψήφους της ακροδεξιάς η γαλλική κυβέρνηση δεν μπορεί να περάσει ούτε το νομοσχέδιο για την κοινωνική ασφάλιση και προφανώς ούτε και τον προϋπολογισμό. Για αυτό το λόγο ο Μπαρνιέ στρέφεται πλέον στον Μακρόν και τα προεδρικά διατάγματα, παρότι η κίνηση αναμένεται να αποδειχθεί η «αρχή του τέλους» του.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κρίση, Γαλλία, – Πάνω, Ελλάδα,krisi, gallia, – pano, ellada