Πολιτική κρίση στη Γαλλία: Το 89% λέει πως η χώρα είναι σε παρακμή – Πάνω από 50% υπέρ της πτώσης Μακρόν

Τελευταία δημοσκόπηση στη Γαλλία δείχνει γιατί η Λεπέν αποφάσισε να πατήσει τώρα το «κουμπί» για πτώση του Μπαρνιέ. 

Η επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν, από το καλοκαίρι – όταν ο Εμανουέλ Μακρόν αποφάσισε να τις δώσει το ρόλο του kingmaker, κρατούσε τη μοίρα της κυβέρνησης μειοψηφίας του Μισέλ Μπαρνιέ στα χέρια

της. Κοινή εκτίμηση ήταν πως αργά ή γρήγορα, όταν έκρινε πως θα τη συνέφερε πολιτικά θα πατούσε το «κουμπί» για την πτώση του «εκλεκτού» του Εμανουέλ Μακρόν με τους περισσότερους να προέβλεπαν ως σημείο καμπής τον προϋπολογισμό.

Οι εκτιμήσεις επιβεβαιώθηκαν και η Λεπέν αποφάσισε να άρει την ανοχή της, ανοίγοντας το δρόμο για την ανατροπή του Μπαρνιέ με μια πρόταση μομφής, ενώ ο Γάλλος πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως ενεργοποιεί το άρθρο 49.3 που προβλέπει την έγκριση των νομοσχεδίων με Προεδρικά Διατάγματα.

Οι δημοσκοπήσεις εξηγούν σε σημαντικό βαθμό τη χρονική στιγμή που η Λεπέν αποφάσισε να «βγάλει από την πρίζα» την κυβέρνηση Μπαρνιέ.

Σύμφωνα με ετήσια έρευνα των Ipsos-Sopra Steria που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα (12/2), εννιά στους δέκα πολίτες (87%, 18 ποσοστιαίες μονάδες περισσότερο σε σύγκριση με τις προεδρικές εκλογές το 2017) δηλώνουν πως «η Γαλλία βρίσκεται σε παρακμή». Μόλις το 3% των Γάλλων δηλώνει «ικανοποιημένο ή ήρεμο» όταν ερωτάται σχετικά με το αίσθημά του να ανήκει σε μία χώρα «οργισμένη και γεμάτη αμφισβήτηση».

Ωστόσο το 53% εξ αυτών θεωρεί ότι αυτός ο κατήφορος «δεν είναι μη αναστρέψιμος», σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διεξήχθη για λογαριασμό της Le Monde, του Centre de recherches politiques de Sciences Po (Cevipof), του Ιδρύματος Jean-Jaurès και του Ινστιτούτου Montaigne. Αυτό, όπως υπογραμμίζουν οι αναλυτές, σηματοδοτεί τη διάθεση για μια αλλαγή στη γαλλική ηγεσία.

Ερωτηθέντες σχετικά με τα διακυβεύματα που τους ανησυχούν περισσότερο «σε προσωπικό επίπεδο», οι Γάλλοι προτάσσουν «τις δυσκολίες αναφορικά με την αγοραστική δύναμη» (38%), μπροστά από «την προστασία του περιβάλλοντος» (23%) και «το επίπεδο της εγκληματικότητας» (22%). Το διακύβευμα της αγοραστικής δύναμης κρίνεται κυρίαρχο μεταξύ των υποστηρικτών του δεξιού κόμματος Οι Ρεπουμπλικάνοι, οι οποίοι ανησυχούν επίσης για το «επίπεδο της εγκληματικότητας» (34%).

Μεταξύ των υποστηρικτών του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού, προτεραιότητα δίνεται στο «επίπεδο της μετανάστευσης» (50%). Το 31% δηλώνει πως είναι υπέρ μιας νέας διάλυσης της εθνοσυνέλευσης, κυρίως όμως το 52% τάσσεται υπέρ της παραίτησης του Εμανουέλ Μακρόν.

Σημειώνεται πως η ανατροπή μιας κυβέρνησης με πρόταση μομφής θα είναι κάτι πρωτόγνωρο για τους Γάλλους των τελευταίων γενεών, καθώς η τελευταία φορά που είχε συμβεί ήταν το 1962, όταν ανετράπη η κυβέρνηση του Ζορζ Πομπιντού. Επίσης εάν πέσει η κυβέρνηση Μπαρνιέ θα είναι η πιο σύντομη στην ιστορία της 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας.

* Η έρευνα διεξήχθη διαδικτυακά το διάστημα 14-21 Νοεμβρίου, σε ένα δείγμα 3.000 ανθρώπων ηλικίας άνω των 18 ετών.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πολιτική, Γαλλία, – Πάνω, Μακρόν,politiki, gallia, – pano, makron