Μαρίν Λεπέν: «Ο Μακρόν έχει τελειώσει, προετοιμαζόμαστε για πρόωρες προεδρικές εκλογές»

«Ο Εμανουέλ Μακρόν είναι ευθραυστός, έχει λίγους θεσμικούς μοχλούς πίεσης ακόμη», τόνισε η Λεπέν. 

Η αρχηγός της ακροδεξιάς στη Γαλλία, η Μαρίν Λεπέν, δήλωσε σήμερα ότι προετοιμάζεται για πρόωρες προεδρικές εκλογές λέγοντας ότι η θητεία του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στην προεδρία έχει σχεδόν τελειώσει.

Η Λεπέν, επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς με την Εθνική Συσπείρωση, θεωρείται μια από τις επικρατέστερες για την γαλλική προεδρία.

«Προετοιμάζομαι για πρόωρες προεδρικές εκλογές, ως μέτρο ασφαλείας, λαμβάνοντας υπόψη πόσο εύθραυστος είναι ο Εμανουέλ Μακρόν, πόσους λίγους θεσμικούς μοχλούς πίεσης έχει ακόμη. Ο Εμανουέλ Μακρόν είναι τελειωμένος ή σχεδόν τελειωμένος», δήλωσε η Λεπέν σε συνέντευξή της στην Le Parisien προσθέτοντας ότι το κύρος του έχει υποβαθμιστεί τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. «Έχει εξοργίσει τους πάντες. Δεν έχει πλέον επιρροή στην ΕΕ», σημείωσε η Λεπέν.

Ο Μακρόν έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι δεν θα παραιτηθεί. Το Μέγαρο των Ηλυσίων σχολίασε σχετικά: «Ο πρόεδρος ήδη έχει εκφραστεί πάνω σε αυτό το ζήτημα».

Η Λεπέν αντιμετωπίζει ωστόσο και προσωπικές πολιτικές προκλήσεις. Η ίδια και άλλα μέλη του κόμματός της έχουν κατηγορηθεί ότι χρησιμοποίησαν πόρους από την ΕΕ για να πληρώσουν εργαζόμενους του κόμματος στη Γαλλία. Η Λεπέν έχει χαρακτηρίσει την υπόθεση πολιτικό κυνήγι μαγισσών. Αν καταδικαστεί, πιθανόν να αντιμετωπίσει την απαγόρευση διεκδίκησης δημόσιου αξιώματος για πέντε χρόνια. Η δίκη αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο.

Επί μια δεκαετία και πλέον η Λεπέν επιδιώκει και έχει καταφέρει σε μεγάλο βαθμό να απαλλάξει επικοινωνιακά το κόμμα της από την ακραία ταυτότητα που του είχε δώσει ο πατέρας της Ζαν-Μαρί Λεπέν, στην 40ετή ηγεσία του. Στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις έχει φανεί πως οι θέσεις της Λεπέν έχουν πλέον μεγάλη απήχηση στη γαλλική κοινωνία. Στις ευρωεκλογές αναδείχθηκε πρώτο κόμμα, ενώ στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που προκήρυξε ο Μακρόν μετά τη συντριβή τους στις ευρωκάλπες, χρειάστηκε η συνεργασία του συνασπισμού του Λαϊκού Μετώπου (Σοσιαλιστές, Αριστερά, Κομμουνιστές και Οικολόγοι) με τους Μακρονιστές για να ανακοπή η πορεία της προς την εξουσία.

Κανένα κόμμα δεν κατέκτησε την απόλυτη πλειοψηφία και ο Μακρόν αποφάσισε - κόντρα στην προεκλογική συμμαχία - να αποκλείσει το Λαϊκό Μέτωπο (πρώτη δύναμη στις εκλογές) από την κυβέρνηση και να σχηματίσει μια κυβέρνηση μειοψηφίας με την ανοχή της Λεπέν. Η απόφαση αυτή κόστισε ήδη στον Μακρόν μια κυβέρνηση όταν το κόμμα της Λεπέν ένωσε τις δυνάμεις του με την αριστερά για να στηρίξει πρόταση μομφής κατά του πρωθυπουργού Μισέλ Μπαρνιέ. Δημοσκόπηση έδειξε ότι η Λεπέν βγήκε ενισχυμένη από τη διαδικασία αυτή, παρότι κάποιοι ειδικοί προειδοποιούν ότι αυτό ενέχει πολιτικούς κινδύνους για εκείνη.

Η Εθνική Συσπείρωση είχε υποστηρίξει ότι ο προϋπολογισμός που κατέθεσε ο Μπαρνιέ για το 2025, στον οποίο είχε επιχειρήσει να μειώσει το έλλειμμα της χώρας αυξάνοντας κάποιους φόρους και μειώνοντας τις δαπάνες, δεν αντιμετώπιζε τις ανησυχίες των ψηφοφόρων για το υψηλό κόστος διαβίωσης. «Η θέση μας δεν έχει αλλάξει», είπε στη συνέντευξή της η Λεπέν.

Δήλωσε επίσης ότι ενθαρρύνθηκε από τις συνομιλίες που είχε με τον νέο πρωθυπουργό της χώρας, τον βετεράνο κεντρώο πολιτικό Φρανσουά Μπαϊρού, ο οποίος ωστόσο δεν έχει ανακοινώσει ακόμη τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης και έχει ήδη δεχτεί επικρίσεις για τους χειρισμούς του μετά τον κυκλώνα που έπληξε τη Μαγιότ στον Ινδικό ωκεανό, ένα υπερπόντιο έδαφος της Γαλλίας. «Λέει ότι θα μας ακούσει, αλλά δεν είναι ο πρώτος που το λέει», σχολίασε η Λεπέν στη συνέντευξή της.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μαρίν Λεπέν, Ο Μακρόν,marin lepen, o makron