Διάγγελμα Μακρόν: Δεν παραιτούμαι – Ευθύνη μου η διασφάλιση της συνέχειας του κράτους

O Μακρόν κατηγόρησε Λεπέν και Μελανσόν για «ανίερη συμμαχία» συγκροτώντας «αντιδημοκρατικό μέτωπο».

Την πρόθεση του να εξαντλήσει την προεδρική του θητεία εξέφρασε στο διάγγελμά του προς τον γαλλικό λαό μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης Μπαρνιέ ο Εμανουέλ Μακρόν.

«Θέλω να ευχαριστήσω τον Μισέλ Μπαρνιέ», είπε αρχικά ο πρόεδρος της Γαλλίας, «για το έργο που έχει επιτύχει για τη χώρα μας, για την αφοσίωσή του και για την σκληρότητά του», θεωρώντας ότι η κυβέρνησή του έχει αποδειχθεί «στο ύψος της στιγμής».

Ψηφίζοντας την πρόταση μομφής, σύμφωνα με τον Εμανουέλ Μακρόν, «η ακροδεξιά και η άκρα αριστερά ενώθηκαν σε ένα αντιδημοκρατικό μέτωπο».

Ο πρόεδρος κατηγόρησε την ακροδεξιά και την Αριστερά ότι «συμμάχησαν σε ένα αντιδημοκρατικό μέτωπο» και ανέτρεψαν την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μισέλ Μπαρνιέ.

«Οι βουλευτές που ανέτρεψαν την κυβέρνηση σκέφτονται μόνο την προοπτική νέων προεδρικών εκλογών. Θα ολοκληρώσω την πλήρη θητεία μου ως πρόεδρος» και «ποτέ δεν θα επιρρίψω τις δικές μου ευθύνες σε άλλους», τόνισε.

Adresse aux Français. https://t.co/irpXQN9qfN

— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) December 5, 2024

Ο Μακρόν έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι σκοπεύει να ολοκληρώσει την θητεία του ως πρόεδρος, πράγμα που σημαίνει ότι θα παραμείνει στο «τιμόνι» της Γαλλίας μέχρι το 2027. Αυτό έκανε και σήμερα.

«Η εντολή που μου αναθέσατε δημοκρατικά είναι πενταετής και θα την ασκήσω πλήρως μέχρι το τέλος της», υπογράμμισε.

«Η ευθύνη μου προϋποθέτει τη διασφάλιση της συνέχειας του Κράτους, την εύρυθμη λειτουργία των θεσμών μας, την ανεξαρτησία της χώρας μας και την προστασία όλων σας», διευκρινίζει, ενώ οι εκκλήσεις για παραίτησή του έχουν πολλαπλασιαστεί από την υπερψήφιση της πρότασης μομφής.

Ενώ η πρόταση μομφής άφησε τη Γαλλία χωρίς προϋπολογισμό για το 2025, ο πρόεδρος διαβεβαιώνει ότι «ένας ειδικός νόμος θα κατατεθεί πριν από τα μέσα Δεκεμβρίου στη Βουλή και αυτός ο προσωρινός νόμος θα επιτρέψει, όπως επίσης προβλέπει το Σύνταγμά μας, τη συνέχεια των δημόσιων υπηρεσιών και τη ζωή της χώρας».

«Θα εφαρμόσει τις επιλογές του 2024 για το 2025 και αναμένω πλήρως ότι θα μπορέσει να προκύψει πλειοψηφία για να το υιοθετήσει στη Βουλή», προσθέτει.

Ενώ το Elysée διαβεβαίωσε ότι ο πρόεδρος δεν θα ανακοινώσει το όνομα του νέου πρωθυπουργού του σήμερα το απόγευμα ή αύριο το πρωί, ο κ. Μακρόν ανακοίνωσε ότι θα τον κατονομάσει «τις επόμενες ημέρες». «Θα αναλάβω τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης γενικού συμφέροντος που θα εκπροσωπεί όλες τις πολιτικές δυνάμεις ενός τόξου της κυβέρνησης που μπορούν να συμμετάσχουν σε αυτό ή, τουλάχιστον, που δεσμεύεται να μην το λογοκρίνει», πρόσθεσε.

Το γεγονός ότι ο Εμανουέλ Μακρόν δεν κατονόμασε άμεσα τον νέο πρωθυπουργό δεν μετριάζει την κρίση αντίθετα επιτείνει το αδιέξοδο, πολιτικό και οικονομικό.

Ο Μακρόν παραδέχτηκε ότι «είναι δική του ευθύνη» το γεγονός ότι η διάλυση του κοινοβουλίου και η προκήρυξη πρόωρων εκλογών το καλοκαίρι ήταν μια απόφαση που δεν έγινε κατανοητή από τους πολιτικούς παράγοντες. «Σήμερα στην Εθνοσυνέλευση δεν υπάρχει μια σαφής πλειοψηφία για αυτό χρειάζεται μια νέα πολιτική μέθοδος», είπε.

Νωρίτερα, το iEidiseis μετέδωσε ότι ο Γάλλος Πρόεδρος καλούνταν να αναζητήσει μια λύση για το αδιέξοδο που προέκυψε ύστερα από την απόφασή του να στηρίξει την επιβίωση της μειοψηφικής κυβέρνησης που διόρισε με επικεφαλής τον Μισέλ Μπαρνιέ στις διαθέσεις και τους σχεδιασμούς της Μαρίν Λεπέν. Η επικεφαλής της ακροδεξιάς, με αφορμή τον προϋπολογισμό λιτότητας, αποφάσισε να πατήσει το «κουμπί» και υποστηρίζοντας την πρόταση μομφής να ρίξει την κυβέρνηση Μπαρνιέ.

{https://www.youtube.com/watch?v=xCNwDvYcLms}

«Καμπανάκια» για την αξιολόγηση της χώρας

Το κόστος δανεισμού της Γαλλίας κινείται πλέον στο επίπεδο της Ελλάδας, το χρέος βρίσκεται πάνω από το 110% του ΑΕΠ και το έλλειμμα ξεπερνάει το 6%. Η χώρα βρίσκεται σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος από την ΕΕ και καλείται σταδιακά να περιορίσει την «τρύπα» στο επιτρεπτό όριο του 3%. Αυτό σημαίνει πως σε πρώτη φάση θα χρειαστούν μέτρα λιτότητας περίπου 60 δισ. ευρώ (40 δισ. περικοπές και 20 δισ. φόροι).

Πολλοί φοβούνται πως η Γαλλία θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια κρίση αντίστοιχη με αυτή την Ελλάδας, με επιπτώσεις πολύ μεγαλύτερες λόγω και του μεγέθους καθώς πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ.

Οι φόβοι εντείνονται και από τη χρονική συγκυρία: Η Γερμανία βρίσκεται επίσης σε μια δίνη πολιτικής και οικονομικής κρίσης, ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει λάβει αρνητική τροπή για τη Δύση και ο Ντόναλντ Τραμπ ετοιμάζεται να περάσει και επίσημα το κατώφλι του Λευκού Οίκου με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομική σχέση ΗΠΑ – ΕΕ και το ενδεχόμενο επιβολής δασμών.

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's εκτιμά ότι η πτώση της κυβέρνησης του Μισέλ Μπαρνιέ, «μειώνει την πιθανότητα μιας σταθεροποίησης των δημόσιων οικονομικών» της Γαλλίας και «επιδεινώνει το πολιτικό αδιέξοδο της χώρας».

«Το γεγονός αυτό είναι αρνητικό για την πιστοληπτική ικανότητα», δηλαδή για την αξιολόγηση της χώρας, αναφέρει ο οίκος σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα την περασμένη νύκτα, μερικές ώρες μετά την υπερψήφιση από τους βουλευτές της πρότασης μομφής σε βάρος της κυβέρνησης, κάτι που συνέβη για πρώτη φορά από το 1962 στη Γαλλία, και ενώ η δεύτερη οικονομία της ευρωζώνης επικρίνεται από τις Βρυξέλλες για υπερβολικό έλλειμμα.

{https://www.youtube.com/watch?v=tavsFZ1EI6k}

Διαδηλώσεις κατά του προϋπολογισμού λιτότητας

Εν τω μεταξύ, χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν την Πέμπτη στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τον προϋπολογισμό λιτότητας που επιχειρεί να προωθήσει ο Εμανουέλ Μακρόν, του οποίου τα ποσοστά αποδοχής βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα και σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις η πλειονότητα των πολιτών επιθυμεί την παραίτησή του.

Τα σωματεία δημοσίων υπαλλήλων πραγματοποίησαν απεργία την Πέμπτη, μια ημέρα μετά την πτώση της κυβέρνησης Μπαρνιέ. «Δεν αλλάζει κάτι η εξέλιξη. Οι κυβερνήσεις ούτως ή άλλως αλλάζουν. Αλλά οι δημόσιες υπηρεσίες γίνονται ολοένα και χειρότερες. Δεν έχουμε υψηλές απολαβές και διαθέτουμε λίγο προνόμια. Προς το παρόν έχουμε εργασιακή ασφάλεια, αλλά αναρωτιόμαστε αν θα την έχουμε κι αύριο», επισημαίνει μία από τις διαδηλώτριες.

Keywords
ευθυνη, γαλλια, https, σημαίνει, βουλη, καλοκαιρι, νέα, λύση, youtube, ελλαδα, χρεος, αεπ, φοροι, ηπα, βρυξέλλες, διαδηλωσεις, δημοσκοπηση, απεργια, μυστικες δημοσκοπησεις, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, απεργια 17 δεκεμβριου, απεργια 20 δεκεμβριου, απεργια 21 δεκεμβριου, απεργια οσε, απεργια 22 δεκεμβριου, απεργια 23 δεκεμβριου, απεργια υπα, απεργια 27 δεκεμβριου, απεργιες αυριο, απεργιες σημερα, απεργια 28 δεκεμβριου, απεργια 30 δεκεμβριου, απεργια 31 δεκεμβριου, απεργια μμε, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, www.youtube.com, απεργια ταξι, συνταγμα, νεα κυβερνηση, απεργια 1 δεκεμβριου, εκλογες ηπα, αξιολογηση, βουλευτες, μια ημερα, αεπ, γερμανια, ηπα, θητεια, οικονομια, ουκρανια, υψος, youtube, αφορμη, αφοσίωση, βρισκεται, βρυξέλλες, γεγονος, γινονται, δικη, δινη, εγινε, ευρω, ειπε, υπαρχει, εξελιξη, ζωη, υπηρεσιες, κυβερνηση, λειτουργια, λύση, οικος, ονομα, πεμπτη, πρωι, σαφης, συνεχεια, φορα, ωρες, ασφαλεια, https, χωρα, σημαίνει
Τυχαία Θέματα
Μακρόν, Πιέσεις, Γάλλου Προέδρου,makron, pieseis, gallou proedrou