Οι Βρυξέλλες έγιναν το «Μεντεγίν» της Ευρώπης: Μάχες των καρτέλ των ναρκωτικών

Το οργανωμένο έγκλημα έχει γιγαντωθεί στις Βρυξέλλες και οι Αρχές ψάχνουν τρόπο να περιορίσουν τη φονική δράση των καρτέλ.

Η διακίνηση κοκαΐνης σε μεγάλες ποσότητες έχει τροφοδοτήσει την έξαρση της βίας των συμμοριών στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τον αξιωματούχο που είναι υπεύθυνος για την καταπολέμηση του προβλήματος των ναρκωτικών στο

Βέλγιο.

Τις τελευταίες τρεις ημέρες, τέσσερις πυροβολισμοί συγκλόνισαν την πρωτεύουσα, με αποκορύφωμα μια θανατηφόρα επίθεση στο Άντερλεχτ τα ξημερώματα της Παρασκευής. Ενώ οι έρευνες συνεχίζονται, οι αρχές αποδίδουν την κλιμακούμενη αιματοχυσία σε πόλεμο μεταξύ αντίπαλων συμμοριών ναρκωτικών με μεγάλα όπλα.

«Δεν πρόκειται απλώς για κάποια εγκληματικότητα του δρόμου. Πρόκειται για πράγματα συμμοριών», δήλωσε το πρωί της Παρασκευής στο POLITICO η επίτροπος για τα ναρκωτικά του Βελγίου Ine Van Wymersch.
Σύμφωνα με την Van Wymersch, η βία των συμμοριών στο Βέλγιο έχει γίνει πολύ πιο εμφανής στους δρόμους μετά την πανδημία του Covid-19, γεγονός που αποδίδει στους εμπόρους ναρκωτικών που αλλάζουν τις κύριες γραμμές των προϊόντων τους.

«Με την εισαγωγή της κοκαΐνης, υπάρχουν πολύ περισσότερα χρήματα. Και με αυτά τα χρήματα, μπορούν να προσλάβουν περισσότερους ανθρώπους για να δουλέψουν γι' αυτούς, αλλά και να αγοράσουν βαριά όπλα, όπως έκαναν εδώ», εξήγησε, προσθέτοντας ότι είναι τα επιπλέον κίνητρα μετρητών που κάνουν την περιοχή πιο επικίνδυνη.

«Επειδή σε ένα hotspot - ένα σημείο πώλησης, ας πούμε - κερδίζουν περίπου 50.000 ευρώ την ημέρα. Οπότε αυτό αξίζει να πολεμήσουν γι' αυτό», πρόσθεσε.

«Βρώμικες δουλειές»

Η Van Wymersch διορίστηκε ως η πρώτη επίτροπος του Βελγίου για τα ναρκωτικά τον Φεβρουάριο του 2023. Η θέση της δημιουργήθηκε μετά από πυροβολισμούς στην Αμβέρσα τον Ιανουάριο του 2023 που σχετίζονταν με ναρκωτικά και κατά τους οποίους σκοτώθηκε ένα 11χρονο κορίτσι.

«Αποστολή μας είναι να εξισορροπήσουμε τον αγώνα κατά του οργανωμένου εγκλήματος αποκτώντας μια σαφή εικόνα για το τι συμβαίνει πέρα από τα αστυνομικά δεδομένα», δήλωσε η ίδια. Για λόγους ασφαλείας, πρόσθεσε, η τοποθεσία του γραφείου της παραμένει μυστική.

Η καταπολέμηση των ναρκωτικών στο 2025 έχει πρόσθετες προκλήσεις, από τον εντοπισμό των συμμοριών μέχρι την προσπάθεια εξάρθρωσης ασφαλών επικοινωνιών. Η Van Wymersch εξήγησε ότι η παγκοσμιοποίηση έχει καταστήσει πολύ πιο δύσκολη την εκτίμηση της ταυτότητας και του ιστορικού των εγκληματιών.

«Δεν είναι σαν να μπορείς να ακολουθήσεις την ιταλική αλυσίδα, τη σερβική ή τη μαροκινή αλυσίδα», είπε η ίδια: «Όλοι εργάζονται ο ένας για τον άλλον και με πολύ πιο ανώνυμο τρόπο».

«Σήμερα όλοι έχουν ψευδώνυμα, χρησιμοποιούν κρυπτογραφημένη επικοινωνία. Δεν γνωρίζουν πολλά για την οργάνωση στην οποία συμμετέχουν. Γνωρίζουν τον ομόλογό τους, αλλά δεν χρειάζεται να βλέπουν πια ο ένας τον άλλον», είπε. «Είναι πολύ διαφορετικές. Αυτό βλέπουμε στο δρόμο, ότι πολλοί ευάλωτοι άνθρωποι στρατολογούνται για να κάνουν τις βρώμικες δουλειές».

Το πρόσφατο κύμα βίας στις Βρυξέλλες ξεκίνησε νωρίς το πρωί της Τετάρτης, όταν δύο κουκουλοφόροι πυροβόλησαν με όπλα τύπου Καλάσνικοφ έξω από το σταθμό του μετρό Clemenceau στο Άντερλεχτ. Το πρωί της Πέμπτης σημειώθηκαν άλλοι δύο πυροβολισμοί - ο πρώτος στην περιοχή Saint-Josse κοντά στην ευρωπαϊκή συνοικία και ο δεύτερος πάλι στο Clemenceau - με αποτέλεσμα να τραυματιστούν συνολικά τρία άτομα.

Μετά τα συμβάντα αυτά, ο δήμαρχος των Βρυξελλών Philippe Close συγκάλεσε επείγουσα σύσκεψη το απόγευμα της Πέμπτης με τους δημάρχους των διαφόρων δήμων της πόλης για να συζητήσουν τις ανησυχίες για την ασφάλεια και να συντονιστούν με την εισαγγελία των Βρυξελλών.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, όλοι οι δήμαρχοι αποφάσισαν να συγκεντρώσουν προσωρινά όλες τις ξεχωριστές αστυνομικές δυνάμεις της πόλης κάτω από μία ομπρέλα για να προσπαθήσουν να θέσουν υπό έλεγχο τη βία.

Επένδυση των κατασχεθέντων στην αστυνόμευση

Οι Βρυξέλλες έχουν επείγοντα προβλήματα που πρέπει να διευθετήσουν σε υλικοτεχνικό και κοινωνικό επίπεδο, δήλωσε η Van Wymersch.

«Πραγματικά, η ανάγκη ανασυγκρότησης της κοινωνίας στις Βρυξέλλες είναι σαφής. Και αν δούμε τι ζητούν οι πολίτες, είναι πραγματικά να καθαρίσουμε τους δρόμους, να επαναφέρουμε τον φωτισμό, να διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι ζουν σε καλές συνθήκες, ότι έχουμε πρόσβαση σε θέσεις εργασίας και ότι τα παιδιά μας πηγαίνουν ξανά στο σχολείο. Πρόκειται για την ποιότητα ζωής», δήλωσε.

Υποστήριξε ότι αν και οι Βρυξέλλες είναι ένας υλικοτεχνικός κόμβος και έχουν πολλά από τα προβλήματα που είναι κοινά στις μεγάλες πόλεις, το γεγονός ότι διοικούνται από 19 διαφορετικούς δημάρχους αποτελεί ιδιαίτερα μεγάλο πρόβλημα.

«Δεκαεννέα αρχές, 19 δήμαρχοι, καθιστούν περίπλοκο τον συντονισμό», είπε.

Η Van Wymersch δήλωσε ότι εργάζεται τώρα για να πιέσει τη νέα βελγική κυβέρνηση, η οποία διορίστηκε στις 31 Ιανουαρίου μετά από επτά μήνες διαπραγματεύσεων, να εφαρμόσει ένα νέο μοντέλο ανάκτησης περιουσιακών στοιχείων για την επανεπένδυση των χρημάτων που κατάσχονται από εγκληματικές οργανώσεις στην επιβολή του νόμου.

«Προς το παρόν δεν έχουμε ένα συγκεκριμένο σύστημα ανάκτησης περιουσιακών στοιχείων εδώ στο Βέλγιο», δήλωσε, προσθέτοντας ότι τα χρήματα και τα περιουσιακά στοιχεία που κατάσχονται από εγκληματικές ομάδες πηγαίνουν τώρα στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό.

«Πιστεύουμε ότι τα χρήματα που παίρνουμε, τα πολυτελή αυτοκίνητα, όλα όσα παίρνουμε από τον εγκληματικό κόσμο, θα πρέπει να επανεπενδύονται στην επιβολή του νόμου και στην ανοικοδόμηση της κοινωνίας», είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα