«Πόλεμος» κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ για την ύφεση

Αντιπαράθεση μέσω διαρροών μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και του ΣΥΡΙΖΑ για το μέγεθος της ύφεσης και τις προβλέψεις της Κομισιόν.

Η ελληνική οικονομία αναμένεται να πληγεί πολύ από την πανδημία του κορονοϊού το 2020, λόγω της σημασίας του ξενοδοχειακού τομέα της χώρας και του υψηλού ποσοστού μικρών επιχειρήσεων, αλλά να ανακάμψει το 2021, σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τις εαρινές προβλέψεις της για τις οικονομίες των χωρών της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι το ΑΕΠ

(Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν) της χώρας θα μειωθεί φέτος κατά 9,7% για να αυξηθεί το 2021 κατά 7,9%.

Όπως σημειώνει η έκθεση, τα δημοσιονομικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για την προστασία της οικονομίας αναμένεται να περιορίσουν τον αντίκτυπο της κρίσης στην καταναλωτική δαπάνη σε κάποιο βαθμό και να ανοίξουν τον δρόμο για μία ταχύτερη ανάκαμψη το 2021.

Πηγές ΥΠΟΙΚ για τη διαφορετική εκτίμηση υπουργείου και Κομισιόν

Σε δύο συγκεκριμένους λόγους αποδίδουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών τις μεγάλες διαφορές σχετικά με την ύφεση εφέτος, μεταξύ των εκτιμήσεων του υπουργείου (4,7% στο βασικό σενάριο και 7,9% στο δυσμενές) και των εαρινών προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ύφεση 9,7%, λίγη ώρα μετά τη δημοσιοποίηση των παραπάνω στοιχείων.

Οι λόγοι αυτοί είναι οι εξής: 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάνει διαφορετικές προβλέψεις για τον χρόνο ανοίγματος της οικονομίας, καιΛαμβάνει υπόψη μόνο μέρος των μέτρων που υλοποιούνται. Δεν λαμβάνει υπόψη τη ρευστότητα ύψους 7 δισ. ευρώ με τα εγγυοδοτικά προγράμματα.ΣΥΡΙΖΑ: Κύκλοι του ΥΠΟΙΚ διαψεύδουν αμήχανα την Κομισιόν

Ακολούθως, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν λόγο για «αμήχανη διάψευση» των προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από κύκλους του υπουργείου Οικονομικών

Όπως σημείωναν οι εν λόγω πηγές «έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι οι κύκλοι του ΥΠΟΙΚ διαψεύδουν αμήχανα την Κομισιόν για την πρόβλεψη ύφεσης 9,7% για το 2020, μετά και την κυβερνητική επιλογή να μη στηρίξουν ουσιαστικά εργαζόμενους και επιχειρήσεις».

«Να υποθέσουμε ότι οι κύκλοι του κ. Σταϊκούρα διαψεύδουν και τον κ. Μητσοτάκη που προέβλεψε προχθές ύφεση 10%», διερωτούνται.

Εξάλλου, «πρωταθλήτρια» στις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ύφεση και την ανεργία χαρακτηρίζουν την Ελλάδα, με κοινή τους δήλωση, οι τομεάρχες Οικονομικών και Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Νίκος Παππάς, επιρρίπτοντας την ευθύνη στην κυβέρνηση.

«Οι προβλέψεις της Κομισιόν που καθιστούν την Ελλάδα πρωταθλήτρια στα πεδία της ύφεσης (9,7%) και της ανεργίας (20%) μεταξύ των χωρών της ΕΕ, είναι αποκαλυπτικές για τη διαχείριση της “επόμενης μέρας” από την κυβέρνηση Μητσοτάκη», αναφέρουν, τονίζοντας πως έρχονται σε συνέχεια «της αρχικής πρόβλεψης της κυβέρνησης για ύφεση “ κοντά στο 0”, της επομένης πρόβλεψής της για ύφεση 2%-3%, της ανακοίνωσης της κυβέρνησης την περασμένη Πέμπτη για ύφεση 4,7%, της ανακοίνωσης του δυσμενούς κυβερνητικού σεναρίου για ύφεση 7,9% την Κυριακή και της συνέντευξης Μητσοτάκη τη Δευτέρα, όπου μίλησε για ύφεση 10%».

Συνεχίζοντας, οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ απευθύνουν ερώτημα στην κυβέρνηση, «με βάση ποια πρόβλεψη γίνεται ο κυβερνητικός σχεδιασμός», δηλώνοντας πως θεωρούν «αδιανόητο να συνεχίζουν να ισχύουν τα ίδια μέτρα τόσο για προβλέψεις ύφεσης 0% ή 4,7% και για προβλέψεις στο 10%». Επιπλέον, καλούν την κυβέρνηση να απαντήσει «ποια τα μέτρα που θα ανασχέσουν μια πιθανή -σύμφωνα με την Κομισιόν- μεγαλύτερη ύφεση και από το 9,7%».

ΥΠΟΙΚ: Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να υλοποιεί το ρεαλιστικό σχέδιο στήριξης της οικονομίας

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζει, να μην έχει συναίσθηση της πραγματικότητας. Ισχυρίζεται ότι η ελληνική κυβέρνηση αναθεωρεί διαρκώς προς το δυσμενέστερο τις εκτιμήσεις της για την ύφεση, όταν η Ευρώπη κάνει το ίδιο, σε εβδομαδιαία βάση, το τελευταίο δίμηνο. Διότι ουδείς γνωρίζει ακόμα την έκταση και την ένταση του προβλήματος», αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωση - απάντηση στις δηλώσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά τις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μεγαλύτερη ύφεση εφέτος στην Ελλάδα σε σχέση με τις εκτιμήσεις του υπουργείου.

Όπως σημειώνεται από το υπουργείο, «ενδεικτικά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 13 Μαρτίου εκτιμούσε ότι η ύφεση θα είναι 1% στην Ευρώπη το 2020. Σήμερα- μετά από συνεχείς αναθεωρήσεις- εκτιμά ότι αυτή θα είναι 7,4%.

Επίσης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αρχικά, στις 12 Μαρτίου, άφηνε απλώς ανοιχτό το ενδεχόμενο κάποιας ύφεσης στην ευρωζώνη για εφέτος. Μία εβδομάδα αργότερα, έκανε λόγο για ύφεση 1,2%, εάν το lockdown διαρκέσει έναν μήνα, και 4,2%, εάν το lockdown διαρκέσει τρεις μήνες. Τελικά, στις 30 Απριλίου αναθεώρησε την εκτίμησή της για τη συρρίκνωση των οικονομιών της ευρωζώνης σε 5% έως 12%.

Τέλος, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, στις 9 Μαρτίου απλώς υποστήριζε ότι η ανάπτυξη θα είναι χαμηλότερη σε σχέση με τις προβλέψεις πριν από 3 μήνες, και τελικά στις 19 Απριλίου, αναφέρθηκε σε ύφεση 7,5% στην ευρωζώνη.

Η ελληνική κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, λειτούργησε με σενάρια, ένα βασικό και ένα δυσμενές.

Σενάρια τα οποία αποτύπωσε και στο κείμενο του Προγράμματος Σταθερότητας, το οποίο απεστάλη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την περασμένη Πέμπτη 30 Απριλίου, πριν από τις όποιες άστοχες ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα σενάρια αυτά, επαναλαμβάνουμε, έχουν ως ακολούθως:

Ποσοστό μεταβολής πραγματικού ΑΕΠ 2020 μετά τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας: -4,7% (βασικό σενάριο) και -7,9% (δυσμενές σενάριο).Ποσοστό μεταβολής πραγματικού ΑΕΠ 2020 χωρίς τα μέτρα: -10% (βασικό σενάριο) και -13,2% (δυσμενές σενάριο).Πρωτογενές αποτέλεσμα Γενικής Κυβέρνησης, κατά ESA: -1,9% (βασικό σενάριο) και -2,8% (δυσμενές σενάριο).

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε σχέση με τις εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης, θεωρεί ότι το lockdown στη χώρα θα διαρκέσει περισσότερο, ενώ δεν προσμετρά τη θετική επίπτωση στην οικονομική μεγέθυνση από τη χορήγηση ρευστότητας μέσω εγγυοδοτικών προγραμμάτων, ύψους 7 δισ. ευρώ».

Και η ανακοίνωση του υπουργείου καταλήγει ότι «σε κάθε περίπτωση, η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να υλοποιεί το ρεαλιστικό σχέδιο στήριξης της οικονομίας, νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ώστε οι δυσμενείς επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης να είναι οι ελάχιστες δυνατές. Και φυσικά, να μην υλοποιεί ανεδαφικές και μαξιμαλιστικές προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι οποίες θα οδηγήσουν τη χώρα σε νέα μνημόνια.

Σε ό,τι αφορά στις προβλέψεις για την ανάπτυξη, και επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ "ξύνεται στην γκλίτσα του τσοπάνη", να υπενθυμίσουμε το εξής:

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβλεπε ανάπτυξη 2,9% για το 2015, από επίτευξη θετικού ρυθμού οικονομικής μεγέθυνσης 0,7% το 2014. Ο ΣΥΡΙΖΑ γύρισε την οικονομία στην ύφεση. ΣΥΡΙΖΑ και ανάπτυξη είναι έννοιες ασύμβατες. Όπως επίσης, ΣΥΡΙΖΑ και σοβαρότητα και υπευθυνότητα».

Απάντηση ΣΥΡΙΖΑ

«Το υπουργείο Οικονομικών τοποθετήθηκε για τις προβλέψεις της Κομισιόν μέσω "κύκλων" αλλά και επίσημα», αναφέρει ο Αλέξης Χαρίτσης. «Απαντάμε λοιπόν και στους "κύκλους" και στο Δελτίο Τύπου», ανέφερε ο εκπρτόσωπος τύπου του κόμματος σε δήλωσή του και πρόσθεσε: «Αφού πιστεύουν ότι η πρόβλεψη για ύφεση 9.7% είναι λάθος, να το πουν και στον κ. Μητσοτάκη να μην βγαίνει να λέει 10% και εκτίθεται. Όταν λένε ότι από την πρώτη στιγμή είχαν σοβαρότητα και υπευθυνότητα, να θυμούνται ότι κρατάμε πολύ καλό αρχείο».

«Το αυτό ισχύει και για τις φράσεις "ο ΣΥΡΙΖΑ ξύνεται στην γκλίτσα του τσοπάνη" και "ΣΥΡΙΖΑ και ανάπτυξη είναι έννοιες ασύμβατες. Όπως επίσης, ΣΥΡΙΖΑ και σοβαρότητα και υπευθυνότητα"», σημείωσε ο ίδιος.

«Για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία για το ποιος "ξύνεται σε γκλίτσες", μας κατηγορούν για την ύφεση 0.7% το 2015 οι άνθρωποι που έχουν στο ενεργητικό τους ύφεση 7.3% και 3.2%, οι άνθρωποι που χρεοκόπησαν την χώρα, οι άνθρωποι που παρέδωσαν άδεια ταμεία, οι άνθρωποι που δεν ρύθμισαν ποτέ το χρέος. Οι ίδιοι άνθρωποι που παρέλαβαν ανάπτυξη 2.8% τον Ιούλιο του 2019 και πριν τον κορονοϊό, μέσα σε ένα εξάμηνο, κατάφεραν να την ρίξουν στο 1%», συνέχισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Μας κατηγορούν για έλλειψη σοβαρότητας οι άνθρωποι που επειδή δεν έχουν καμία αίσθηση τι θα γίνει στην οικονομία και κανένα σχέδιο να το αντιμετωπίσουν, λένε όλα τα πιθανά νούμερα για να μπορούν μετά να πουν ότι έπεσαν μέσα...», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα