Πόσα λεπτά περισσότερου ύπνου μπορεί να αλλάξουν την καθημερινότητά μας – Έρευνα

Ανεπαίσθητες αλλαγές στις συνήθειες του ύπνου φαίνεται πως είναι αρκετές, έχοντας μάλιστα και αξιοσημείωτο αντίκτυπο.

Ο περισσότερος ύπνος μάς κάνει καλό με διάφορους τρόπους. Δεν είναι πάντα εύκολο να πετύχετε τις οκτώ ώρες ύπνου που όλοι επιδιώκουν αλλά, σύμφωνα με μία νέα έρευνα, αν κοιμηθείτε έστω μόλις 46 επιπλέον λεπτά μπορεί να δείτε σημαντική διαφορά.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το IFL Science, μια νέα

μελέτη δείχνει ότι το να κοιμάστε λίγο παραπάνω τη νύχτα, μπορεί να έχει θετικά ψυχολογικά αποτελέσματα. Πολλές έρευνες έχουν αφιερωθεί στις αρνητικές επιπτώσεις της στέρησης ύπνου – από τις επιπτώσεις στη μνήμη και στη νόηση μέχρι στο DNA και στη σεξουαλική ζωή.

{https://x.com/IFLScience/status/1854146922916786609}

Στο επίκεντρο τα θετικά χαρακτηριστικά του ύπνου

Μία ομάδα με επικεφαλής τον Αλεξάντερ Ντου του Πανεπιστημίου Μπέιλορ, ο οποίος διεξήγαγε την έρευνα για τη διατριβή του, και υπό την επίβλεψη των Δρ. Μάικλ Κ. Σκάλιν και Δρ. Σάρα Σνίτκερ αποφάσισε να επικεντρωθεί όχι στα πράγματα που χειροτερεύουν από τη στέρηση ύπνου, αλλά στα θετικά χαρακτηριστικά που μπορούν να ενισχυθούν από τον καλό ύπνο.

«Ο Άλεξ [σ.σ. Ντου] έκανε εξαιρετική δουλειά, επινοώντας μια νέα ιδέα για τη διατριβή, η οποία έχτισε μια γέφυρα μεταξύ της εργασίας που έκανε στο εργαστήριο ύπνου για δύο χρόνια και ενός νέου τομέα που θα επέκτεινε το πεδίο του ύπνου με ουσιαστικό τρόπο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δρ. Μάικλ Κ. Σκάλιν σε δήλωσή του.

Από την πλευρά της, η Δρ. Σάρα Σνίτκερ σημείωσε: «Η μελέτη αυτή είναι συναρπαστική, διότι διευρύνει τα όσα γνωρίζουμε για τις επιπτώσεις του περιορισμού και της επέκτασης του ύπνου στην υγεία, ώστε να συμπεριλάβει μεταβλητές που σχετίζονται με τη διαμόρφωση ευημερούντων ηθικών κοινοτήτων».

Τι έδειξε η νέα έρευνα για τον ύπνο

Μία ομάδα 90 νεαρών ενηλίκων, ηλικίας από 18 έως 24 ετών, κατανεμήθηκε τυχαία σε τρεις υπο-ομάδες: Ύπνος πολύ αργά, ύπνος πολύ νωρίς, συνήθης ρουτίνα ύπνου κατά τη διάρκεια της εργάσιμης εβδομάδας.

Επισημαίνεται ότι τα άτομα που πήγαιναν για ύπνο αργά, έπρεπε να κοιμηθούν στις 2 π.μ. και να σηκωθούν στις 7:30 π.μ., μειώνοντας τον χρόνο ύπνου τους κατά μέσο όρο 37 λεπτά σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ομάδας των ατόμων με τη συνηθισμένη ρουτίνα ύπνου. Ακόμα, στην ομάδα των ατόμων που πήγαιναν νωρίς για ύπνο επιτρεπόταν περισσότερος ύπνος, αφού κοιμόντουσαν στις 10:30 μ.μ. και ξυπνούσαν στις 7:30 π.μ., κερδίζοντας κατά μέσο όρο 46 λεπτά σε σύγκριση με τους υπόλοιπους ανθρώπους στην έρευνα.

Ακόμα, τα άτομα κλήθηκαν να κρατήσουν ημερολόγιο με τις συνήθειες του ύπνου τους κατά τη διάρκεια της εβδομάδας και παρακολουθήθηκαν επίσης μέσω ακτιγραφίας με τη χρήση ενός «έξυπνου» ρολογιού. Στην αρχή και στο τέλος της εβδομάδας, οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για την αξιολόγηση του ύπνου τους και υποβλήθηκαν σε κάποια γνωστικά τεστ.

«Επειδή έχει γίνει ελάχιστη έρευνα για τον ύπνο όσον αφορά στα αποτελέσματα της θετικής ψυχολογίας, συμπεριλάβαμε μια σειρά από κοινές μετρήσεις ανθεκτικότητας, ευημερίας και ευγνωμοσύνης», όπως εξηγούν οι συγγραφείς στην εργασία τους, η οποία δημοσιεύθηκε στο The Journal of Positive Psychology.

Τα τεστ αυτά πραγματοποιήθηκαν, επίσης, στην αρχή και στο τέλος της περιόδου μελέτης, ενώ υπήρχαν και πρόσθετα τεστ στο τέλος, όπως το ότι ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να γράψουν πράγματα για τα οποία ήταν ευγνώμονες. Έτσι, λοιπόν, αποδείχθηκε ότι πολύ ανεπαίσθητες αλλαγές στις συνήθειες του ύπνου ήταν αρκετές, έχοντας μάλιστα και αξιοσημείωτο αντίκτυπο.

«Είδαμε ότι οι άνθρωποι που αύξησαν τον ύπνο τους κατά 46 λεπτά τη νύχτα, κατέληξαν να αισθάνονται μεγαλύτερη ανθεκτικότητα, ευγνωμοσύνη, ικανοποίηση από τη ζωή και σκοπό στη ζωή», σημείωσε ο Δρ. Μάικλ Κ. Σκάλιν. Αντίθετα, σύμφωνα με τον ίδιο, «όταν οι άνθρωποι μείωσαν τον ύπνο τους κατά έναν μέσο όρο 37 λεπτών τη νύχτα, βίωσαν πτώση στη διάθεση, στην ανθεκτικότητα, στην ευημερία και στην ευγνωμοσύνη».

Παρ' όλα αυτά, δεν ήταν μόνο η ατομική ευημερία των συμμετεχόντων που επηρεάστηκε, καθώς διαπιστώθηκε ότι ο ύπνος προκαλούσε διάφορες συμπεριφορές, όπως η φιλανθρωπική προσφορά και η συμμετοχή σε κοινωνικές πρωτοβουλίες, οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν πολύ ευρύτερες κοινωνικές συνέπειες.

«Αποδεικνύεται ότι ο περισσότερος ύπνος έχει ευρύτερη επιρροή από το να αισθάνεσαι απλώς σε μεγαλύτερη εγρήγορση κατά τη διάρκεια της ημέρας», τόνισε χαρακτηριστικά ο Δρ. Μάικλ Κ. Σκάλιν.

Keywords
Τυχαία Θέματα