Σε αναβρασμό για τα voucher οι δικηγόροι - Ζητούν το επίδομα 800 ευρώ

Τη χθεσινή υποχώρηση της κυβέρνησης στο θέμα της τηλεκατάρτισης των επιστημόνων μέσω voucher σχολίασε ο Δ. Βερβεσός λέγοντας στο iEidiseis πως η «λύση» ήρθε με καθυστέρηση, ενώ επανέλαβε τη θέση για υπαγωγή των δικηγόρων στο επίδομα των 800 ευρώ.

Την απόσυρση του προγράμματος τηλεκατάρτισης των επιστημόνων μέσω voucher,

προκειμένου οι δικαιούχοι να λάβουν 600 ευρώ, αποφάσισε η κυβέρνηση την Τετάρτη μετά το σάλο που προκλήθηκε.

Ο πρόχειρος σχεδιασμός του προγράμματος αναδείχθηκε τις τελευταίες ημέρες με αποτέλεσμα να αποσυρθεί όλη η διαδικασία με τον υπουργό Εργασίας να δηλώνει πως «δυστυχώς, το περιεχόμενο, σε πολλά σημεία του, δεν ήταν αυτό που αντιστοιχεί σε ένα τέτοιο Πρόγραμμα» και ότι «δεν υπηρετεί απόλυτα τον σκοπό για τον οποίο αρχικά επελέγη από την Κυβέρνηση».

Για τον λόγο αυτό «το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης επιστημόνων με τηλεκατάρτιση καταργείται», ενώ οι επιστήμονες τους οποίους αφορούσε το Πρόγραμμα, «θα λάβουν κανονικά την ενίσχυση των 600 ευρώ για τον μήνα Απρίλιο χωρίς προϋποθέσεις», σημείωσε ο Γιάννης Βρούτσης μεταξύ άλλων.

Αξίζει να σημειωθεί πως πέραν των πολιτικών αντιδράσεων - καθώς ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ μίλησαν για «σκάνδαλο» - έντονη υπήρξε η εναντίωση των επιστημόνων στο πρόγραμμα, με το δικηγορικό σώμα να εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια του τόσο για τα… «Σκοιλ Ελικικού» όσο και για τις δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού που προηγήθηκαν της απόσυρσης της τηλεκατάρτισης.

Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, ειδικότερα, κατέστησε σαφές την Τρίτη πως «θεωρεί υποκριτική και προσβλητική τη δήλωση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ο οποίος σαν να μην έχει επίγνωση της πραγματικότητας, προσπάθησε να μετακυλίσει στους “ωφελούμενους” την ευθύνη για τις καθυστερήσεις και τα προβλήματα που αναδεικνύονται κατά την υλοποίηση του προγράμματος της αποκαλούμενης “τηλεκατάρτισης” επιστημόνων», ενώ έκανε λόγο για «εμπαιγμό» και «πλήρως υποβαθμισμένο περιεχόμενο των προγραμμάτων».

Ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Δημήτρης Βερβεσός, δήλωσε στο iEidiseis πως «αυτή η ιστορία έπρεπε να είχε τελειώσει νωρίτερα», καθώς «αδίκησε και ευτέλισε έναν ολόκληρο κλάδο επιστημόνων».

Κληθείς να σχολιάσει τις χθεσινές εξελίξεις, ο κ. Βερβεσός τόνισε πως αίτημα των δικηγόρων παραμένει η υπαγωγή τους στους δικαιούχους της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 800 ευρώ, όπως ισχύει για σειρά άλλων επαγγελμάτων που επλήγησαν από την πανδημία, ενώ πρότεινε τον επανασχεδιασμό του προγράμματος τηλεκατάρτισης για άλλους κλάδους που θα μπορούσαν πράγματι να επωφεληθούν από αυτό.

Αξίζει να σημειωθεί, εξάλλου, πως το δικηγορικό σώμα εξέφρασε επιφυλάξεις για την κυβερνητική εξαγγελία επαναλειτουργίας των υποθηκοφυλακείων και των αμέσως συναφών με αυτά δικαστηριακών διαδικασιών ζητώντας «συνθήκες ασφαλούς λειτουργίας, για όλους τους συλλειτουργούς της δικαιοσύνης, τους διαδίκους και τους τρίτους».

Επιπλέον, η κυβέρνηση «δεν έδωσε επαρκείς εξηγήσεις για ποιό λόγο επελέγη η επαναλειτουργία των δικαστηρίων, πριν από την έναρξη οποιασδήποτε άλλης οικονομικής δραστηριότητας, για ποιό λόγο επελέγησαν οι συγκεκριμένες διαδικασίες χορήγησης προσημειώσεων υποθήκης τραπεζικών δανείων και συντηρητικών κατασχέσεων, και όχι και κάποιες άλλες, και κυρίως για τη θέση επί του ζητήματος των αρμοδίων υγειονομικών αρχών και τα προτεινόμενα μέτρα προστασίας από αυτές», σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση.

Σε περίπτωση μάλιστα που το αίτημα για συνθήκες «ασφαλούς λειτουργίας» της Δικαιοσύνης δεν ικανοποιηθεί οι Δικηγορικοί Σύλλογοι της χώρας προσανατολίζονται στην πραγματοποίηση κινητοποιήσεων.

 

Keywords
Τυχαία Θέματα