Συντάξεις: «Άφαντες» οι αυξήσεις στο νέο Ασφαλιστικό

Οι προσδοκίες που δημιούργησε η κυβέρνηση και ο υπουργός Γιάννης Βρούτσης, για αυξήσεις στις συντάξεις, έρχονται να διαψευστούν από το νέο Ασφαλιστικό.

Μικρότερες οι αυξήσεις στις συντάξεις, από όσες περιμένουν οι συνταξιούχοι, φέρνει η η γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το ασφαλιστικό. Οι αυξήσεις στις συντάξεις θα είναι χαμηλότερες μετά την εφαρμογή του νόμου.

Μπορεί ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης να δηλώνει πως έρχονται σημαντικές αυξήσεις στις συντάξεις, ειδικά

σε αυτούς που έχουν ασφαλισμένο χρόνο πάνω από τα 30 έτη, αλλά αυτή δεν προκύπτει από την γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που ανεβάζει το επιπλέον κόστος από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση στα μόλις 80 εκατ. επιπλέον για το 2020.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στην Βουλή την περασμένη Δευτέρα από το υπουργείου Εργασίας, περιλαμβάνει μεταξύ των σημαντικές αλλαγές και αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης για όσους έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης. Όπως προαναφέρθηκε στην σχετική έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου το ποσό είναι μόλις 80 εκατ. για τον πρώτο χρόνο εφαρμογής και ανεβαίνει στα 220 εκατ. το 2023.

Αντίθετα δημοσιονομικά ουδέτερο είναι το αποτέλεσμα για τις εισφορές των 1,44 εκατ. μη μισθωτών ασφαλισμένων.

Όπως αναφέρεται από το Ελεγκτικό Συνέδριο για το τρέχον έτος, το κόστος ανέρχεται σε μόλις 79 εκατ. ευρώ. Το 2023, το κόστος εκτιμάται σε 222 εκατ. ευρώ και προφανώς μεγαλώνει με την πάροδο των ετών, όσο αυξάνονται και οι ασφαλισμένοι που συνταξιοδοτούνται με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης. Η πλήρης εικόνα βέβαια θα φανεί με τη δημοσιοποίηση και της αναλογιστικής μελέτης.

Στα 30 έτη ασφάλισης, το ποσοστό αναπλήρωσης παραμένει 26,37%, όπως ισχύει και σήμερα, και για κάθε επιπλέον ημέρα ασφάλισης αυξάνεται, καθώς ο συντελεστής από 1,42% διαμορφώνεται στο 1,98%. Στα 33 έτη ασφάλισης το ποσοστό αναπλήρωσης από 30,63% με τον νόμο Κατρούγκαλου, θα φτάσει το 32,31%, ενώ στα 35 έτη θα διαμορφωθεί σε 37,31% από 33,81% σήμερα. Στα 36 έτη ασφάλισης, το ποσοστό αναπλήρωσης σήμερα είναι 35,40%, ενώ με το σχέδιο νόμου θα φτάσει 39,81%.

Το νέο ασφαλιστικό υιοθετεί σημαντικές αλλαγές σε συντάξεις, εισφορές και εφάπαξ.

Επιπλέον, προβλέπει, μεταξύ άλλων, αυξήσεις στις κύριες συντάξεις για όσους έχουν περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης, επιστροφή των περικοπών του 2016 σε επικουρικές, νέο ενιαίο πλαίσιο απονομής εφάπαξ σε όλους τους ασφαλισμένους, κατάργηση της διπλής εισφοράς για εργαζομένους με μπλοκάκι, καθώς και μείωση της παρακράτησης ή της ποινής για τους συνταξιούχους που εργάζονται.

Αλλαγή συστήματος εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών

Το νέο σύστημα διαρθρώνεται εντελώς διαφορετικά, με τα ποσά των εισφορών να αποσυνδέονται πλήρως από τα χρόνια εργασίας, από τα δηλωθέντα στην Εφορία εισοδήματα, αλλά και από το ύψος του κατώτατου μισθού. Οι 6 ασφαλιστικές κατηγορίες είναι ελεύθερης επιλογής από τον καθένα και μπορεί να την αλλάξει στην αρχή κάθε έτους. Επίσης, διευρύνεται σε όλους η ειδική μέριμνα με μειωμένες εισφορές για τα πέντε πρώτα έτη στους νέους επιστήμονες, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμένους. Ο νέος νόμος δεν θα υποχρεώνει κανέναν, μετά την πενταετία, να δίνει πίσω τη διαφορά των μειωμένων εισφορών της πρώτης κατηγορίας. Οι εισφορές Ιανουαρίου θα υπολογιστούν και θα καταβληθούν με το νέο σύστημα εισφορών μέχρι τις 12 Μαρτίου, με σχετικά ειδοποιητήρια από τον e-ΕΦΚΑ.

Στα θέματα της παράλληλης ασφάλισης, οποιοσδήποτε μισθωτός, που παράλληλα έχει επιχειρηματική δραστηριότητα, με μεικτό μισθό 934 ευρώ, καταβάλλοντας τα 252 ευρώ, που αντιστοιχούν στη 2η ασφαλιστική κατηγορία των αυτοαπασχολουμένων, εκπληρώνει πλήρως τις ασφαλιστικές του υποχρεώσεις.

Καταργείται η υποχρέωση ασφάλισης για το «μπλοκάκι», στην περίπτωση που ο εργαζόμενος είναι ταυτόχρονα και μισθωτός. Η πλήρης απαλλαγή για τους παράλληλα απασχολουμένους θα ισχύει για όσους καλύπτουν από τον μισθό τους την ελάχιστη εισφορά, για σύνταξη και υγεία, των 252 ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα