Τα κέρδη που βλέπει η Κουμουνδούρου από το φιάσκο με τα Voucher

Ως μία σημαντική νίκη με παράλληλη πληγή στο μαλακό υπογάστριο της κυβέρνησης λογίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ η χθεσινή «άτακτη υποχώρηση» του κ. Μητσοτάκη με την ακύρωση του προγράμματος τηλεκατάρτισης των επιστημόνων, το οποίο εξελίχθηκε όπως τονίζουν σε κυβερνητικό φιάσκο.

Η αναδίπλωση του κ. Μητσοτάκη με παράλληλη διατήρηση ωστόσο του κ. Βρούτση στο τιμόνι του Υπουργείου Εργασίας προϊδεάζει για συνέχεια επί του ζητήματος από την πλευρά της Κουμουνδούρου. «Η κακήν-κακώς απόσυρση

του προγράμματος της τηλεκατάρτισης από την κυβέρνηση, μετά από την ογκούμενη αγανάκτηση και τις αντιδράσεις που προκάλεσε, συνιστά ομολογία αποτυχίας αλλά και ενοχής για τη κυβέρνηση Μητσοτάκη» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας πως «όσο ακόμη ο κ. Βρούτσης βρίσκεται στη θέση του, τόσο μας φανερώνει ότι τη δουλειά την έστησε με συνευθύνη του Μεγάρου Μαξίμου».

Η ικανοποίηση είναι εμφανής στο στρατόπεδο της αντιπολίτευσης, καθώς όπως λένε πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, για πρώτη φορά εν μέσω πανδημίας και παρά την μιντιακή ασυλία του Μεγάρου Μαξίμου, βλέπει τα αντιπολιτευτικά του πυρά να δημιουργούν σοβαρή ρωγμή στην εικόνα της κυβέρνησης. Ίσως την πιο σοβαρή μετά την περίπτωση του κ. Διαματάρη, ο οποίος παραιτήθηκε όταν αποκαλύφθηκε το πλαστό βιογραφικό του και το φιάσκο με την υπόθεση Ινδαρέ.

Ως κέρδη επιπλέον λογίζονται από την Κουμουνδούρου:

- Η αναδίπλωση του κ. Μητσοτάκη την ώρα που μετά από μέρες αντιδράσεων σε επίπεδο social media, ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε το timing που θα σηκώσει σημαντικά τους τόνους με τη χθεσινή συνέντευξή του, που είχε ως αιχμή του δόρατος την υπόθεση των ΚΕΚ.

- Η σαφής ρωγμή που αφήνει ο χειρισμός της κυβέρνησης στις σχέσεις της με τη λεγόμενη μεσαία τάξη, κατεξοχήν εκφραστές της οποίας είναι δικηγόροι, μηχανικοί και ελεύθεροι επαγγελματίες «που έγιναν αντικείμενο εμπαιγμού εάν όχι διασυρμού», όπως τονίζεται.

- Η εικόνα αναξιοπιστίας καθώς λίγες μόνο ώρες πριν το άδειασμα Μητσοτάκη στον κ. Βρούτση, πρωτοκλασάτοι υπουργοί υπερθεμάτιζαν υπέρ του προγράμματος τηλεκατάρτισης, με τον κ. Γεωργιάδη μάλιστα σε κρεσέντο συνεντεύξεων με πρωτοφανείς χαρακτηρισμούς κατά της αντιπολίτευσης και του αρχηγού της.

- Το «σπάσιμο της ιδιότυπης ασυλίας από μεγάλη πλειοψηφία των Μέσων, για την οποία κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς η μαζική αντίδραση των πολιτών στα social media μαζί με την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ οδήγησε σε ακύρωση του προγράμματος.

- Τέλος, ίσως και το σημαντικότερο, το γεγονός ότι ίσως για πρώτη φορά μετά τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας καταφέρνουν να δώσουν τον τόνο πάνω στον οποίον θα κινείται συνολικά η αντιπολίτευση. Ενδεικτικό είναι ότι τις δηλώσεις Τσίπρα για το ζήτημα των ΚΕΚ ακολούθησαν τόσο η Φώφη Γεννηματά, όσο και το Μέρα 25 και το ΚΚΕ, δημιουργώντας έτσι για πρώτη φορά τόσο αισθητά ένα ισχυρό αντικυβερνητικό μέτωπο, με τον ίδιο τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ άτυπα επικεφαλής.

Εξαιρετικά πιθανή θα πρέπει να θεωρείται μαζί με το αίτημα για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την οικονομία, το μαξιλάρι και την εργασία, που θα καταθέσει τις επόμενες μέρες ο ΣΥΡΙΖΑ, και η επανακατάθεση της επίκαιρης ερώτησης του Αλέξη Τσίπρα προς τον κ. Μητσοτάκη, ώστε να έρθει στη Βουλή και να απαντήσει για το «σκανδαλώδες φιάσκο».

Και αυτό, γιατί όπως σημειώνουν από την αξιωματική αντιπολίτευση, παραμένουν θολά σημεία, όπως εάν θα δοθούν τελικά τα 85 εκατ. ευρώ στα ΚΕΚ και τις επτά πλατφόρμες, πόσα χρήματα έχουν ήδη δοθεί καθώς έχουν εισπράξει πολλοί επιστήμονες τμήμα των 600 ευρώ, και κυρίως από πού θα αντληθούν τα χρήματα που τελικά θα δοθούν απευθείας στους επιστήμονες. Διότι από τον ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν πως εάν αυτό γίνει από κοινοτικούς πόρους, τότε θα επιβεβαιωθεί μέχρι κεραίας ο ισχυρισμός ότι η κυβέρνηση επέλεξε μεσάζοντες αυξάνοντας το κόστος, ενώ είχε τη δυνατότητα από την Κομισιόν να το κάνει απευθείας, και το πράττει μόνο μετά την αποκάλυψη του φιάσκου.

Keywords
Τυχαία Θέματα