Τα τελευταία δεδομένα για τους σεισμούς σε Σαντορίνη και Αμοργό - Τι θα γίνει τώρα

Τα βλέμματα στραμμένα στους... σεισμογράφους. Στα 4,4 Ρίχτερ ο δυνατότερος σεισμός από το απόγευμα της Πέμπτης. Τι θα γίνει τώρα σε Αμοργό και Σαντορίνη

Δύο σεισμοί με διαφορά δύο λεπτών ήταν οι τελευταίες πιο δυνατές δονήσεις που σημειώθηκαν ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό, χθες Πέμπτης, στις 17:40 και 17:42 με ένταση 4,4 Ρίχτερ. Από εκείνη την ώρα και μετά, η συντριπτική πλειοψηφία των σεισμικών δονήσεων που κατέγραψε

ο σεισμογράφος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου είναι λίγο πάνω από τα 2 Ρίχτερ, ενώ υπάρχουν και μερικά -λίγα- 3άρια που όμως δεν έχουν ανησυχήσει.

Τα επόμενα 24ωρα είναι αρκετά κρίσιμα, κυρίως για τους κατοίκους της Σαντορίνης που έχουν φύγει από το νησί, είτε από φόβο μήπως «χτυπήσει» ένας ισχυρός σεισμός, είτε επειδή δεν μπορούσαν να βρουν ησυχία από τις αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις.

Οι Έλληνες επιστήμονες έχουν ήδη κληθεί να απαντήσουν στο ερώτημα «πότε θα τελειώσει όλο αυτό;». Πριν από λίγη ώρα, μάλιστα, ο δόκτορας Σεισμολογίας Γεράσιμος Παπαδόπουλος έκανε μια σχετική ανάρτηση στο Facebook:

«Σεισμοί Σαντορίνης-Αμοργού. Συνεχίζεται η σημαντική πτώση του πλήθους και των μεγεθών των σεισμών μετά τον τελευταίο ισχυρό σεισμό μεγέθους 5,0 στις 3:14 της 12/2. Το κρίσιμο ερώτημα που καλούμαστε οι επιστήμονες να απαντήσουμε παραμένει: πρόκειται για αποφόρτιση ή σχετική ησυχία που προετοιμάζει και άλλο ισχυρό σεισμό; Ευελπιστώ να το απαντήσουμε σύντομα.»

Έτσι κι αλλιώς, όλοι οι σεισμολόγοι έχουν ειδοποιήσει ότι η νημεμία που παρατηρείται είναι παροδική και προβλεπομένη σε φαινόμενα όπως αυτό της Σαντορίνης και συνεχίζουν να συνιστούν προσοχή.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του κ. Βασίλη Καραστάθη, Διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο οποίος είπε στην ΕΡΤ:

«Έχουμε τώρα αυτή τη στιγμή μια περίοδο ηρεμίας που ωστόσο πάλι θα διακοπεί με σεισμικότητα. Δεν σταματάνε αυτά τα φαινόμενα από τη μια στιγμή στην άλλη. Ωστόσο, θα πρέπει να οπλιστούν με υπομονή οι κάτοικοι. Έχουμε μιλήσει για διαστήματα εβδομάδων, για να πούμε ότι γίνεται αποκλιμάκωση. Θα πρέπει αυτή η πτώση να είναι διαρκής στον χρόνο».

Ο ίδιος μίλησε και σήμερα στον ΣΚΑΪ, για την εξέλιξη του φαινομένου, επισημαίνοντας ότι «εδώ έχουμε να κάνουμε με σμηνοσειρά». Δηλαδή, «η σμηνοσειρά έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, έχει καμπύλες, μπορεί να ανέβουμε ξανά σε μέγεθος. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μία κλιμακωτή πτώση στους σεισμούς των 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ».

Πότε τελειώνουν οι σεισμοί στη Σαντορίνη

Ο κ. Καραστάθης τόνισε, πως θα μιλάμε για ύφεση του φαινομένου, αν τα 4άρια κρατηθούν σε μονοψήφιους αριθμούς για τις επόμενες 4 με 5 μέρες.

«Εκεί θα μιλήσουμε για ύφεση. Στα μέσα της επόμενης εβδομάδας, θα ξέρουμε αν έχει παγιωθεί αυτή η κατάσταση».

Μιλώντας επίσης στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής σεισμολογίας, Μανώλης Σκορδίλης, είπε από την πλευρά του ότι «φαίνεται να έχουμε μια απομείωση του ρυθμού εκδήλωσης σεισμών στην περιοχή».

«Εξακολουθώ, προσωπικά, να πιστεύω ότι δεν είναι το πιθανότερο σενάριο να έχουμε έναν μεγάλο σεισμό των 6 Ρίχτερ. Αν τυχόν μαζέψουμε όλη τη σεισμική ενέργεια που εκδηλώθηκε από το σύνολο των σεισμών που έγιναν στην περιοχή αυτή και τα αντιστοιχίσουμε σε έναν πιθανό σεισμό, το μέγεθος του σεισμού αυτού είναι της τάξης του 6-6,1 Ρίχτερ».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σαντορίνη, Αμοργό -,santorini, amorgo -