«Το ωόν του Πάσχα»: Η άγνωστη ιστορία του πίνακα του Νικηφόρου Λύτρα

Ο άγνωστος στο ευρύ κοινό πίνακας του μεγάλου Έλληνα ζωγράφου επέστρεψε στην Ελλάδα το 2005 και αποτελεί πλέον μέρος της συλλογής του Ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού

Ένας από τους πιο εκφραστικούς πίνακες του Νικηφόρου Λύτρα, αδιάψευστος μάρτυρας της καλλιτεχνικής ευφυΐας του σπουδαίου τηνιακού ζωγράφου, κύριου εκπρόσωπου της φημισμένης Σχολής του Μονάχου στην Ελλάδα, βγήκε στο σφυρί στις 12 Μαΐου

του 2005 από τον οίκο δημοπρασιών Sotheby’s στο Λονδίνο. Ο πωλητής του πίνακα, ελάχιστα γνωστού στο ευρύ κοινό, ήταν Γάλλος, δισέγγονος του πρέσβη της Γαλλίας στην Αθήνα ο οποίος απέκτησε τον πίνακα κάποια στιγμή μετά το 1888 και στη συνέχεια τον μετέφερε στην χώρα καταγωγής του.

Όμως αυτό δεν ήταν το πρώτο ταξίδι του έργου. Φιλοτεχνημένο το διάστημα 1874-75 στο Μόναχο, «Το ωόν του Πάσχα» παρέμεινε για αρκετά χρόνια στο ατελιέ του Γύζη στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας, πριν ο ζωγράφος και στενός φίλος του Λύρα το στείλει στην Ελλάδα λόγω έλλειψης χώρου και -πιθανότατα- αγοραστή.
Στην δημοπρασία «Greek Sale» του οίκου Sotheby’s του Μαΐου του 2005 το έργο προσφέρονταν με αρχική τιμή από 86.000 έως 115.000 ευρώ. Τελικά, το έργο κατοχυρώθηκε στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού στη Χώρα της Τήνου έναντι του ποσού των 404.932 ευρώ. Σήμερα εκτίθεται στο μέγαρο του Ιδρύματος στη Χώρα της Τήνου.

Keywords
Τυχαία Θέματα