Το παιχνίδι των λέξεων: Ο Δένδιας κρατά αποστάσεις ασφαλείας από τον Μητσοτάκη

Συχνές οι διαφοροποιήσεις πλέον το τελευταίο διάστημα του υπουργού Άμυνας, κυρίως στα ελληνοτουρκικά.

Η χθεσινή, νέα διαφοροποίηση του υπουργού Αμυνας Ν. Δένδια από την επίσημη κυβερνητική γραμμή στα ελληνοτουρκικά και μάλιστα τη δεδομένη χρονική συγκυρία όπου τα εθνικά θέματα, λόγω και της διαγραφής του πρώην πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά από τη ΝΔ,

βρίσκονται στην αιχμή του ενδιαφέροντος, προκάλεσε εύλογες συζητήσεις στην κυβερνητική παράταξη.

Ο κ. Δένδιας άφησε σαφείς αιχμές για την πολιτική της κυβέρνησης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά την ομιλία του με θέμα “Μεταπολίτευση 1974-2024, 50 χρόνια Ελληνική Εξωτερική Πολιτική” για τους όρους υπό τους οποίους διεξάγεται η διαπραγμάτευση με την Τουρκία. Προχώρησε, δε, και σε συγκρίσεις με τα δικά του πεπραγμένα στο υπουργείο Εξωτερικών. “Μία διαπραγμάτευση χωρίς κανένα κανόνα, δεν είναι διαπραγμάτευση. Μπορεί να είναι ποίηση, να είναι λογοτεχνία. Δεν είναι διαπραγμάτευση”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.

Από το ίδιο βήμα, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης έκλεινε ουσιαστικά τη συζήτηση με την Τουρκία, με αντικείμενο την προσφυγή στη Χάγη, λέγοντας ότι δεν βλέπει προοπτική να γίνεται αυτή η συζήτηση.

Εναν μήνα νωρίτερα, ο κ. Δένδιας είχε διαφοροποιηθεί σχεδόν ανοιχτά στην πολιτική της κυβέρνησης στο Ουκρανικό. «Το καλύτερο που θα μπορούσε να ελπίζει η Ουκρανία είναι να παγώσουμε τη σύγκρουση ως έχει και να αφήσουμε τα θέματα που έχουν να κάνουν με κυριαρχία, εδαφική ακεραιότητα να συζητηθούν μόλις ωριμάσουν οι λύσεις. Δεν υπάρχουν πλέον εύκολες λύσεις για την Ουκρανία» είχε πει ο ΥΕΘΑ παίρνοντας καθαρές αποστάσεις από την πληθωρική και ηχηρή στήριξη της Αθήνας στην κυβέρνηση Ζελένσκι.

Οι διαφοροποιήσεις του κ. Δένδια όλα τα τελευταία χρόνια, είναι αρκετές και πάντα κρίσιμες. Την περασμένη Άνοιξη, στο Φόρουμ των Δελφών, σε μία στιγμή που η κυβέρνηση προσπαθούσε να στείλει μήνυμα αισιοδοξίας για τις πιθανότητες η ελληνοτουρκική προσέγγιση να πάει παρακάτω, δήλωνε ότι δεν ανήκει στη χορεία των αισιόδοξων και ότι κατά την εκτίμησή του «οι γλυκές δηλώσεις» θα ενθαρρύνουν την Τουρκία σε πιο προωθημένες αιτιάσεις. Η απάντηση ήρθε την επόμενη μέρα από τον ΥΠΕΞ Γ. Γεραπετρίτη με την περίφημη δήλωση “θέλω για την πατρίδα μου να είμαι επωφελής όχι δημοφιλής”.

Πολλοί εξεπλάγησαν ότι τον περασμένο Οκτώβριο, έγινε γνωστό ότι ο κ. Δένδιας φιλοξενήθηκε στο σπίτι του πρωθυπουργού στα Χανιά, για τη συνάντηση με γερουσιαστές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Οι οικοδεσπότες του επέδειξαν τέτοια γαλαντομία ώστε ο Δένδιας αισθάνθηκε υποχρεωμένος να στείλει ένα τριαντάφυλλο για «ευχαριστώ» στη σύζυγο του πρωθυπουργού Μαρέβα Μητσοτάκη.

Το ερώτημα που όπως ήταν αναμενόμενο δεν απαντήθηκε ποτέ ήταν τί ακριβώς συζήτησαν ο πρωθυπουργός και ο ΥΕΘΑ στο δείπνο που παρέθεσε ο κ. Μητσοτάκης στον νούμερο ένα δελφίνο της κεντροδεξιάς παράταξης. Ούτε αν συζητήθηκαν οι διαρροές που έφεραν τον πρωθυπουργό να εξετάζει την πιθανότητα να προτείνει στον κ. Δένδια να προταθεί από τη ΝΔ ως ο επόμενος πρόεδρος της Δημοκρατίας. Σενάρια που ο ΥΕΘΑ έσπευσε να διαψεύσει κατηγορηματικά, θεωρώντας προφανώς ότι μία τέτοια προοπτική θα τον οδηγούσε σε τιμητική αποστρατεία από την ενεργό πολιτική.

Για τους γνώστες του παρασκηνίου είναι μάλλον προεξοφλημένο ότι η σχέση του Κ. Μητσοτάκη με τον Ν. Δένδια κινείται μεν εντός των ορίων που επιτάσσουν οι ρόλοι τους, χωρίς όμως να έχει πιθανότητες να εξελιχθεί σε φιλική. Κάπως έτσι θα συνεχίσει μέχρι την ώρα που θα ανοίξει η διαδικασία για τη διαδοχή του Κ. Μητσοτάκη στη ΝΔ.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Δένδιας, Μητσοτάκη,dendias, mitsotaki