Τον Ιούνιο η Ιβηροαμερικανική λογοτεχνία έρχεται στο σπίτι μας από το Public

Το 12ο Ιβηροαμερικανικό Φεστιβάλ «Λογοτεχνία Εν Αθήναις» μας δίνει διαδικτυακό ραντεβού με τους σημαντικότερους εκπροσώπους της σύγχρονης ισπανόφωνης λογοτεχνίας μέσα από τη σελίδα του Public στο Facebook.

Στο φετινό 12ο Ιβηροαμερικανικό Φεστιβάλ «Λογοτεχνία Εν Αθήναις» οι Εκδόσεις Καστανιώτη συμμετέχουν με τρεις σημαντικούς

συγγραφείς:
Δευτέρα 17 Ιουνίου, ώρα 20:00
Ο Ισπανός συγγραφέας Κίρμεν Ουρίμπε, από τους επιφανέστερουςεκπροσώπους της βασκικής λογοτεχνίας, συνομιλεί με τη δημοσιογράφο Κυριακή Μπεϊόγλου για το μυθιστόρημά του «Την ώρα που ξυπνάμε μαζί» (μτφρ. Βασιλική Κνήτου).

Η υπόθεση του βιβλίου:
Ο εμφύλιος πόλεμος βρίσκει την Καρμέλε Ουρέστι στη γενέτειρά της, την Οντάροα. Ενώ οι κάτοικοι της περιοχής αναζητούν καλύτερη τύχη στην εξορία, εκείνη αποφασίζει να μείνει περιθάλποντας τους τραυματίες και προσπαθώντας να ελευθερώσει τον πατέρα της που έχει φυλακιστεί. Στο τέλος της σύρραξης αναγκάζεται να εγκαταλείψει την πατρίδα της για τη Γαλλία, όπου γίνεται μέλος της πολιτιστικής πρεσβείας των Βάσκων. Εκεί γνωρίζει τον μέλλοντα σύζυγό της, τον μουσικό Τσομίν Λεταμέντι. Μαζί ταξιδεύουν στη μισή Ευρώπη αλλά, λίγο πριν το Παρίσι πέσει στα χέρια των Γερμανών, φεύγουν για τη Βενεζουέλα. Η Ιστορία, όμως, μπαίνει και πάλι στη ζωή τους. Κατά τη διάρκεια του Β' παγκοσμίου πολέμου, όταν ο Τσομίν έχει αποφασίσει να ενταχθεί στις βασκικές μυστικές υπηρεσίες, η οικογένεια θα επιστρέψει εκ νέου στην Ευρώπη, όπου εκείνος δρα πλέον ως κατάσκοπος ενάντια στους ναζί, μέχρι τη στιγμή που συλλαμβάνεται στη Βαρκελώνη από τους πράκτορες της δικτατορίας. Η Καρμέλε δεν μπορεί να κάνει αλλιώς και φεύγει, μόνη αυτή τη φορά, με την τυφλή ελπίδα του ανθρώπου που αφήνει πίσω του ό,τι περισσότερο αγαπά.

Με τη υποστήριξη της Πρεσβείας της Ισπανίας στην Αθήνα, του Ινστιτούτου Θερβάντες και της σχολής Abanico.

Τρίτη 23 Ιουνίου, ώρα 20:00
Ο Αργεντινός συγγραφέας Κίκε Φεράρι συνομιλεί με τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Κώστα Καλφόπουλο με αφορμή το βιβλίο του «Από μακριά μοιάζουν με μύγες» (μτφρ. Άννα Βερροιοπούλου).


Η υπόθεση του βιβλίου:
Ο κύριος Μάτσι, ιδιοκτήτης μιας μικρής αυτοκρατορίας στην Αργεντινή, αποτελεί την ιδανική ενσάρκωση της επιτυχίας και της αλαζονείας. Έκανε περιουσία στα χρόνια της στρατιωτικής δικτατορίας και απέκτησε τη δύναμή του κατά την περίοδο των δύο πρώτων δημοκρατικών κυβερνήσεων, έχοντας παντρευτεί την κόρη ενός ισχυρού γαιοκτήμονα. Αυτό ωστόσο καθόλου δεν τον εμποδίζει να τραβιέται με όμορφες γυναίκες που υποκύπτουν στα καπρίτσια του. Έχει μια Μπε-Εμ-Βε, μια συλλογή από τριακόσιες γραβάτες και δέκα εκατομμύρια δολάρια στην τράπεζα. Η κοκαΐνη και το «μπλε χαπάκι» τού επιτρέπουν όχι μόνο να ξεφεύγει από τη γκρίνια της γυναίκας του αλλά και από τις αδυναμίες των παρορμητικών παιδιών του. Κυρίως όμως τον βοηθούν να ξεχνά τους πολυάριθμους εχθρούς του, που για εκείνον δεν είναι παρά έντομα τα οποία «από μακριά μοιάζουν με μύγες». Ώσπου μια μέρα, στο πορτμπαγκάζ του πολυτελούς αυτοκινήτου του ανακαλύπτει ένα πτώμα, δεμένο μ’ εκείνες τις χειροπέδες με το ροζ γουνάκι που χρησιμοποιεί στις ερωμένες του. Και τότε αρχίζει μια άλλη ιστορία.

Με την υποστήριξης της Πρεσβείας της Αργεντινής στην Ελλάδα, του Ινστιτούτου Θερβάντες και της σχολής Abanico.

Τέταρτη 24 Ιουνίου, ώρα 20:00
Η μεγάλη κυρία των μεξικανικών γραμμάτων Ελένα Πονιατόφσκα (Βραβείο Θερβάντες 2013) συνομιλεί με τη δημοσιογράφο και κριτικό λογοτεχνίας Μικέλα Χαρτουλάρη με αφορμή το βιβλίο της «Το τρένο θα περάσει πρώτο» (μτφρ. Μαργαρίτα Μπονάτσου).

Η υπόθεση του βιβλίου:
Γεννήθηκε σ’ ένα χωριό στο νότιο Μεξικό και δεν θα έφευγε ποτέ από εκεί, αν μια μέρα δεν περνούσε από μπροστά του το τρένο κι αν στον θόρυβο εκείνης της ατμομηχανής δεν άκουγε την ιστορία της ζωής του. Έτσι εξηγούσε ο ίδιος την ασίγαστη δίψα του για γνώση, που πάντα τον ωθούσε να ξεπερνά τα όριά του. Ο Τρινιδάδ Πινέδα Τσίνιας πήγε παντού με το τρένο, σε μέρη που δεν είχε καν ονειρευτεί, και έζησε αμέτρητες εμπειρίες. Πάνω απ’ όλα, όμως, ξεχώρισε για εκείνη τη στιγμή που μίλησε στους συναδέλφους του σιδηροδρομικούς με τέτοιο πάθος, ώστε να τους μετατρέψει σε πρωτοπόρους των κοινωνικών αγώνων. Η απεργία τους αναστάτωσε τη χώρα και το καθεστώς. Το τρένο είναι η ίδια η ζωή. Αλλά, αν ο σιδηρόδρομος είναι θέμα των αντρών, κανένας τους δεν είναι τίποτα χωρίς τις γυναίκες. Μητέρες, σύζυγοι, ερωμένες και συναδέλφισσες αφήνουν το αποτύπωμά τους σε αυτές τις σελίδες, χάρη στην ανεξάντλητη δύναμη που πάλλεται μέσα τους.

Με την υποστήριξης της Πρεσβείας του Μεξικού στην Ελλάδα, του Ινστιτούτου Θερβάντες και της σχολής Abanico.
Θα υπάρχει διαδοχική διερμηνεία σε όλες τις εκδηλώσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα