Ηφαίστειο Σαντορίνης: «Έχουμε τις τρεις από τις τέσσερις ενδείξεις για έκρηξη» προειδοποιεί Τούρκος καθηγητής

«Καμπανάκι» από τον Τούρκο καθηγητή για τη Σαντορίνη, τα 4 συμπτώματα ηφαιστειακών εκρήξεων.

Για τους σεισμούς στη Σαντορίνη μίλησε ο Τούρκος καθηγητής Γεωφυσικής, Δρ. Οβγκούν Αχμέτ Ερτσάν, μέσα από ανάρτησή του στην πλατφόρμα «Χ».

Ο καθηγητής επισημαίνει τους κινδύνους που θα μπορούσε να προκαλέσουν οι σεισμικές δονήσεις και στα τριγύρω νησιά, αναφέροντας ότι προέρχονται από το ηφαίστειο.

«Εδώ και αρκετές ημέρες σημειώνονται μικροί σεισμοί

και δονήσεις μεγέθους 4,8 Ρίχτερ στο Αιγαίο Πέλαγος στο νησί της Σαντορίνης. Το εστιακό βάθος των σεισμών και της σεισμικότητας κυμαίνεται μεταξύ 1 και 5 χιλιομέτρων, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι εδαφικές δονήσεις είναι ηφαιστειακής προέλευσης.

Πριν την έκρηξη που σχετίζεται με το μάγμα, μια αύξηση της πίεσης κατά 250 bar, προερχόμενη από το θάλαμο μάγματος, θέλει να διαπεράσει το φλοιό της γης και να εκραγεί με θερμοκρασία 2.200 βαθμών Κελσίου», γράφει ο Δρ. Οβγκούν Αχμέτ Ερτσάν.

«Εάν εκραγεί μια πυριτική λάβα, μπορεί να οδηγήσει σε ηφαιστειακές «βόμβες». Εάν η έκρηξη συνοδεύεται από σεισμό, οι σεισμοί που μπορούν να αναπαραχθούν γύρω στα M5 έως M7 μπορούν να δημιουργήσουν κύματα σάρωσης. Τα κύματα αυτά μπορεί να επηρεάσουν τα νησιά του Αιγαίου, την Πελοπόννησο, την Κρήτη και την παράκτια ζώνη της χερσονήσου Τεκέ της Τουρκίας.

Οι οικισμοί στη Σαντορίνη και στα γύρω νησιά θα πρέπει να εκκενωθούν και να περιοριστούν οι θαλάσσιες μεταφορές και η αλιεία», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σε άλλη ανάρτησή του, ο καθηγητής εξηγεί τα 4 φαινόμενα που παρατηρούνται από μία ηφαιστειακή έκρηξη, 3 εκ των οποίων έχουν σημειωθεί και στη Σαντορίνη.

«Στη Γεωφυσική, υπάρχουν 4 συμπτώματα ηφαιστειακών εκρήξεων:

1. Ρηχός σεισμός και σεισμικές καταιγίδες
2. Εκροές αερίων
3. Θόρυβοι από το έδαφος
4. Διόγκωση του εδάφους

Τρία από αυτά έχουν συμβεί στη Σαντορίνη. Όμως, ακόμη και αν υπάρχουν τα συμπτώματα, η έκρηξη μπορεί να μην πραγματοποιηθεί.

Μερικές φορές μπορεί να καθυστερήσει μια εβδομάδα, ένα χρόνο ή και να μη γίνει. Η Σαντορίνη ξέσπασε μεταξύ του 16ου αιώνα και του 1600 π.Χ. Παρόμοια γεωφυσικά συμπτώματα παρατηρούνται στο Τεντουρέκ και στο όρος Αραράτ στην Τουρκία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

{https://x.com/ovgunaercan/status/1886046063964070174}

Σεισμοί στη Σαντορίνη: «Είναι τεκτονικής προέλευσης» - Η εκτίμηση του διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου

Περισσότεροι από 380 σεισμοί έχουν καταγραφεί μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού το τελευταίο δεκαήμερο.

Περισσότεροι από 380 σεισμοί έχουν καταγραφεί μετά την 24η Ιανουαρίου, στην θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Β. Καραστάθης.

«Η περιοχή που λαμβάνει η χώρα η σεισμική δραστηριότητα, είναι μια περιοχή η οποία έχει σημαντικές τεκτονικές δομές και εξαιτίας αυτού του γεγονότος θεωρείται υψηλού δυναμικού. Τώρα, μετά την 24η Ιανουαρίου, έχει παρατηρηθεί μια μεγάλη αύξηση της σεισμικότητας στην περιοχή και έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής περισσότεροι από 380 σεισμοί. Μάλιστα, άνω του μεγέθους του 3 είναι οι 85 μέχρι στιγμής», υπογραμμίζει και επισημαίνει ότι τα τελευταία 24ώρα έχουν γίνει και 10 σεισμοί με μεγέθη άνω του 4, φτάνοντας στο μέγεθος του 4,6. «Όλα αυτά μας κάνουν να είμαστε επιφυλακτικοί με τα δεδομένα, δηλαδή δεν μπορούμε παρά να είμαστε επιφυλακτικοί. Δεν μπορούμε να καθησυχάσουμε τον κόσμο με τα μέχρι τώρα δεδομένα. Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο παρακολουθεί με προσοχή την εξέλιξη του φαινομένου.

Παρακολουθούμε όλες τις παραμέτρους της ακολουθίας», σημειώνει ο κ. Καραστάθης, τονίζοντας ότι αύριο θα εγκαταστήσουν και δύο επιπλέον σταθμούς στα κοντινά νησιά, έναν στην Αμοργό και έναν στην Ανάφη, προκειμένου να έχουν λεπτομερέστερη εικόνα της σεισμικότητας. Όπως τονίζει, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών βρίσκεται σε επιφυλακή, έχοντας αυξήσει τις βάρδιες και αναλύοντας τα δεδομένα αρκετές φορές μέσα στη μέρα.

«Οι σεισμοί είναι ξεκάθαρα τεκτονικής προέλευσης. Η σύνδεση με την ηφαιστειακή δραστηριότητα έγινε εξαιτίας μιας προηγούμενης φάσης στην οποία υπήρχε μικροσεισμικότητα εντός της Καλδέρας. Μέσα στα πλαίσια επίσης της πολιτικής προστασίας, ήταν να αναλυθεί και αυτή η κατάσταση. Να ενημερωθούν σχετικά με αυτή την κατάσταση. Από εκεί και πέρα όμως, η εξέλιξη που παρακολουθούμε τα τελευταία 24ωρα με τους σεισμούς στην περιοχή μεταξύ της Αμοργού και της Σαντορίνης, είναι καθαρά τεκτονική», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ερωτηθείς αν υπάρχει συσχέτιση με τον σεισμό του 1956 στην Αμοργό, ο κ. Καραστάθης υπογραμμίζει ότι κάθε συσχέτιση με σεισμούς του παρελθόντος είναι παρακινδυνευμένη, γιατί η ακρίβεια με την οποία έχουν προσδιοριστεί αυτά τα ιστορικά γεγονότα είναι πολύ πολύ μικρότερη από αυτή που θα έπρεπε να υπάρχει για να γίνει κάποιος τέτοιος συσχετισμός.

«Οι σταθμοί τότε ήταν λίγοι, τα μέσα ήταν πολύ λίγα. Εν πάση περιπτώσει, ακόμα και το βάθος του σεισμού του 1956 βρίσκεται σε debate, αν ήταν επιφανειακός ή αρκετά βαθύς. Αυτή τη στιγμή, η όλη εκτίμησή μας γίνεται βάσει των ζωνών που έχουν ήδη διερευνηθεί σε συγκεκριμένη περιοχή, και οι οποίες είναι αρκετά σημαντικές όπως σας είπα», σημειώνει.

Σχετικά με τα προληπτικά μέτρα που ελήφθησαν, ο κ. Καραστάθης τονίζει ότι «το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας έδρασε άμεσα. Μάλιστα, από τις πρώτες ώρες της σεισμικής δραστηριότητας υπάρχει καθημερινή και διαρκής ενημέρωση του υπουργού και των επιτελών του υπουργείου σχετικά με την εξέλιξη της σεισμικότητας. Υπάρχουν καθημερινά ανακοινωθέντα σχετικά και με τα μέτρα που θα πρέπει να λαμβάνονται. Αλλά και ενημερωτικά στον κόσμο, για το πώς βαδίζει η σεισμική δραστηριότητα αυτή», καταλήγει.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τούρκος, Τρεις, Σαντορίνη,tourkos, treis, santorini