Τσιόδρας: Πώς θα βοηθήσουν στην μάχη με τον κορονοϊό όσοι ανάρρωσαν

Η αναφορά Τσιόδρα στη δυνατότητα όσοι ανάρρωσαν από τον κορονοϊό να βοηθήσουν στη θεραπεία άλλων ασθενών.

Ένα 30% όσων ασθένησαν με κορονοϊό στην Ελλάδα έχει φύγει από τα νοσοκομεία ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης ο Σωτήρης Τσιόδρας, στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για την πανδημία στη χώρα μας.

«Και θα συνεχίσουν να φεύγουν άνθρωποι. Και έχουμε και ανθρώπους οι οποίοι έχουν αυτοαναρρώσει στο σπίτι», δήλωσε ο καθηγητής απαντώντας σε ερώτηση για τη «χρησιμότητα» των ιαθέντων από τον Covid-19

για την αντιμετώπιση της νόσου.

«Αυτό θα το δούμε και περισσότερο με την εφαρμογή των τεστ, των αξιόπιστων τεστ αντισωμάτων, όταν θα εφαρμοστούν σε πιο μαζική κλίμακα στον ελληνικό πληθυσμό και θα υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι θα ξέρουμε ότι έχουν αναρρώσει», πρόσθεσε.

«Αυτοί οι άνθρωποι θα μπορούν να επανέλθουν στις δουλειές τους χωρίς κανένα πρόβλημα και φυσικά θα μπορούν και να "χρησιμοποιηθούν" με τη βοήθεια και την εθελούσια προσφορά τους, στη θεραπεία κάποιων άλλων ανθρώπων, με πρωτόκολλα χορήγησης ορού από αναρρώνοντες», εξήγησε.

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε εκ νέου στην ειδική ομάδα του Πανεπιστημίου Αθηνών «η οποία δουλεύει σε αυτό, περιμένουμε την εισήγησή τους. Μόλις έχουμε την εισήγησή τους, θα σας το ανακοινώσω», είπε.

Επιπλέον, «δοκιμάζεται στο εξωτερικό, είναι ακόμα ένας τρόπος που μπορεί να βοηθήσει, πάντα με τους κανόνες της επιστήμης, ιδιαίτερα σε περιστατικά τα οποία είναι σοβαρά».

«Άρα αυτό θα είναι δυνητικά ένας τρόπος προσφοράς αυτών των ανθρώπων, πέρα του ότι θα μπορούν βέβαια να στελεχώσουν και την εμπροσθοφυλακή, κατά κάποιον τρόπο. Αν είμαι εγώ, για παράδειγμα, να πάω να δουλέψω στα Επείγοντα και να είμαι στην πρώτη γραμμή των Επειγόντων, χωρίς να φοβάμαι να κολλήσω τον ιό, τηρώντας όμως τα άλλα μέτρα που πρέπει να τηρώ σαν επαγγελματίας υγείας. Έτσι νομίζω θα πορευτούμε στο επόμενο χρονικό διάστημα», σημείωσε.

«Δεν θα είναι νομίζω κάποια "ταυτότητα" ή "διαβατήριο", όπως ακούγεται όλο και περισσότερο, δεν θα είναι κάτι που θα διχάσει τον κόσμο. Θα είναι κάτι που θα πρέπει να ενώσει ακόμα περισσότερο τον κόσμο. Αυτοί οι άνθρωποι που πέρασαν τον ιό, νίκησαν τον ιό, είναι κοντά μας, μας βοηθούν όλους μας σαν κοινωνία να ξεπεράσουμε το πρόβλημα. Αυτή είναι η δική μου τουλάχιστον τοποθέτηση. Ακούγεται όλο και περισσότερο ένας τύπος "διαβατηρίου ανοσίας", ο οποίος θα μπορεί να λειτουργήσει έτσι», διευκρίνισε ο ίδιος.

«Δεν πρέπει να το βλέπουμε έτσι νομίζω, πρέπει να το βλέπουμε από την ενωτική του διάσταση και όχι τη διχαστική του», κατέληξε ο κ. Τσιόδρας.

Σημειώνεται πως το πλάσμα των ιαθέντων, το συστατικό του αίματος όπου συγκεντρώνονται τα αντισώματα μετά από ασθένεια, έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό σε έρευνες μικρής κλίμακας κατά άλλων λοιμωδών νόσων όπως ο Έμπολα και ο Sars, «έδαφος» πάνω στο οποίο εξελίσσονται νέες μελέτες για τη θεραπευτική προσέγγιση της νόσου που προκαλεί ο κορονοϊός, τόσο στις ΗΠΑ, όσο και σε άλλες χώρες.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 52 νέα κρούσματα, με τον συνολικό αριθμό να διαμορφώνεται πλέον σε 1884, ενώ τα θύματα του ιού έφτασαν τα 83.

Όλες οι ειδήσεις για τον κορονοϊό στο iEidiseis.gr

Διαβάστε ακόμη:

13033: Τι πρέπει να γράφει το sms για την απαγόρευση κυκλοφορίας

Έντυπο δήλωσης μετακίνησης: Πού θα το βρείτε για εκτύπωση

Κορονοϊός: Αυτά είναι όλα τα νέα δεδομένα για τα συμπτώματα

Κορονοϊός: Έχω συμπτώματα, τι πρέπει να κάνω

Σούπερ μάρκετ: Το νέο ωράριο λειτουργίας ως τις 25 Απριλίου

Keywords
Τυχαία Θέματα