Τσίπρας γαι επιχειρήσεις ζόμπι και «σκούπα» στο νομοσχέδιο για το περιβάλλον

Για μία συστηματική προσπάθεια απορρύθμισης του θεσμικού πλαισίου που διέπει το περιβάλλον κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Αλ. Τσίπρας. Τα πέντε σημεία που ανέδειξε στην ομιλία του κατά τη συζήτηση για το περιβαλλοντικό ν/σ και η αναφορά στο «δωράκι» στην «Ελληνικός Χρυσός».

«Ο όρος “σκούπα” ταιριάζει πολύ» στο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση ανέφερε το απόγευμα της Τρίτης ο Αλέξης Τσίπρας,

κατά την ομιλία του στη Βουλή, μιας και με αυτό η κυβέρνηση επιχειρεί να «καθαρίσει» τους θεσμούς διαφύλαξης του περιβάλλοντος και αξιοποίησης, προς όφελος μιας κακώς νοούμενης ανάπτυξης και συγκεκριμένων συμφερόντων, όπως είπε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε σφοδρή κριτική τόσο ως προς την κοινοβουλευτική διαδικασία που τηρήθηκε - «"πολυνομοσχέδια" όπως αυτό, που προκαλούν ριζικές ανατροπές και επηρεάζουν το μέλλον της χώρας, δεν μπορούν να ψηφίζονται από το Κοινοβούλιο σε υπολειτουργία με την παρουσία 60 μόνο βουλευτών» - όσο και στην ουσία του, κάνοντας λόγο για «μια συστηματική προσπάθεια απορρύθμισης του θεσμικού πλαισίου που διέπει το περιβάλλον».

Αναφερόμενος, αρχικά, στην περιβαλλοντική αδειοδότηση των διαφόρων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, ο κ. Τσίπρας είπε πως «για όλους τους υπέρμαχους του νεοφιλελευθερισμού και της ασυδοσίας της αγοράς, η περιβαλλοντική αδειοδότηση αντιμετωπίζεται ως "χρονοβόρα διοικητική διαδικασία" και "σημαντικός ανασταλτικός παράγοντας για την προώθηση των επενδύσεων"» καθώς και ότι με το εν λόγω νομοσχέδιο «η περιβαλλοντική αδειοδότηση τροποποιείται και περιορίζεται με περιπτωσιολογικές ρυθμίσεις ώστε τελικά να εξυπηρετούνται συγκεκριμένα συμφέροντα».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προειδοποίησε μάλιστα πως η κυβέρνηση, «επιδιώκοντας την υποτιθέμενη επίσπευση, χωρίς ουσιαστική αξιολόγηση των μελετών και επιβάλλοντας ασφυκτικές προθεσμίες», δημιουργεί «συνθήκες ανασφάλειας δικαίου για τους σοβαρούς επενδυτές. Οι καθυστερήσεις ή και ακυρώσεις επενδύσεων λόγω προσφυγών θα πολλαπλασιαστούν αντί να εξαλειφθούν».

Μιλώντας, για την κατάργηση, σύμφωνα με τον ίδιο, των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ), «ένα δοκιμασμένο εδώ και χρόνια μοντέλο διαχείρισης, αποκεντρωμένο και συμμετοχικό» ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε πως η κυβέρνηση τους αντικαθιστά «με ένα μοντέλο αυστηρά ελεγχόμενο από το κεντρικό κράτος, χωρίς πραγματική συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας των πολιτών», το οποίο «δεν εμπεριέχει διαδικασίες συμμετοχής των τοπικών κοινωνιών στη λήψη διαχειριστικών αποφάσεων, σε πλήρη αντίθεση με τις ευρωπαϊκές ενδεδειγμένες πρακτικές». «Θέτετε έτσι σε άμεσο κίνδυνο τις προστατευόμενες περιοχές», τόνισε.

Στη συνέχεια,  ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως «η χώρα μας έως το 2015, και μετά από 40 χρόνια ανεκπλήρωτης συνταγματικής επιταγής, είχε κυρωμένους δασικούς χάρτες μόνο για το 1% της έκτασής της. Χάρη στην πρωτοβουλία και τις ενέργειες του ΣΥΡΙΖΑ, τον Μάιο του 2019 είχαμε αναρτημένους δασικούς χάρτες για το 55% και κυρωμένους για το 44% της Ελλάδας». Όμως «η νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ θέλοντας για άλλη μία φορά να χαϊδέψει αυτιά – ό,τι έκανε δηλαδή επί 40 ολόκληρα χρόνια πριν το 2015 – προτείνει αλλαγές που θέτουν σε αμφισβήτηση ακόμη και τους ήδη κυρωμένους χάρτες. Ακόμη και το ΤΕΕ και ο Συνήγορος του Πολίτη ανέδειξαν την έλλειψη ασφάλειας Δικαίου».

«Εν ολίγοις, με τις διατάξεις αυτές ανοίγει νέος κύκλος εξέτασης αντιρρήσεων για τους κυρωμένους δασικούς χάρτες», επεσήμανε.

Τέταρτο ζήτημα που θέλησε να ανδείξει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι εκείνο της Διαχείρισης Αποβλήτων, για το οποίο υπογράμμισε πως «παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για την αναθεώρηση του Εθνικού και των Περιφερειακών Σχεδίων Διαχείρισης Αποβλήτων, ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει ένα νέο, ρεαλιστικό, σύγχρονο και φιλόδοξο Σχεδιασμό, με το παρόν πολυνομοσχέδιο διαπράττεται και πάλι ένα στρατηγικό λάθος στη διαχείριση των απορριμμάτων στη χώρα μας». «Οδηγείτε το μοντέλο διαχείρισης αποβλήτων μόνο σε ιδιωτικοποιήσεις και καύση. Η εφαρμοζόμενη πολιτική σας δεν στηρίζει την ανακύκλωση και την κυκλική οικονομία, δεν υλοποιείτε τα νομοθετημένα κίνητρα και αντικίνητρα για την ανακύκλωση, αλλά επιπλέον οδηγείτε σε νέα οικονομική επιβάρυνση του πολίτη και τις επιχειρήσεις», είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση.

Αναφερόμενος, ακολούθως στη συμμετοχή Ελληνικού Δημοσίου στον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) ΑΕ, ο κ. Τσίπρας αναρωτήθηκε «γιατί δεν είπε κουβέντα για αυτό στην ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης», ενώ τόνισε πως η κυβέρνηση ουσιαστικά αίρει τον περιορισμό κατοχής 51% του ΑΔΜΗΕ από το Δημόσιο: «Δεν βάζετε άλλο ποσοστό, οπότε συμπεραίνουμε ότι κατά βούληση σκοπεύετε να ξεπουλήσετε ό,τι θέλουν ορισμένοι να αρπάξουν. Και θέλουν να αρπάξουν μια επιχείρηση που απέδειξε την προηγούμενη πενταετία ότι ένας οργανισμός υπό τον έλεγχο του Δημοσίου μπορεί να υλοποιήσει σύνθετα έργα, μπορεί να φέρει νέες ξένες επενδύσεις. Και μπορεί να είναι κερδοφόρος».

«Όσο για το άρθρο 119, με το οποίο "χαλαρώνουν" οι διαδικασίες αδειοδότησης για τις μεταλλευτικές βιομηχανικές διεργασίες», παρατήρησε εξάλλου ο πρώην πρωθυπουργός, «αυτό δεν είναι παρά ένα γενναιόδωρο "δωράκι" στην "Ελληνικός Χρυσός"...
Γιατί ο Χρυσός σας φέρνει πιο κοντά».

Ασκώντας κριτική συνολικά στην κυβέρνηση Μητσοτάκη ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε πως πως η ΝΔ υλοποιεί «με ακρίβεια μια σειρά από νεοφιλελεύθερες αντι-μεταρρυθμίσεις στους τομείς του περιβάλλοντος, της ενέργειας του χωρικού σχεδιασμού, αποδομώντας προοδευτικές τομές και κατακτήσεις της περιόδου 2015-19» μόλις ανέλαβε την εξουσία.

«Απορρυθμίζετε συστηματικά το θεσμικό πλαίσιο και αποδυναμώνετε περαιτέρω τις λειτουργίες του κράτους και της αυτοδιοίκησης στους τομείς της περιβαλλοντικής προστασίας και του δημόσιου σχεδιασμού. Προωθείτε την ιδιωτικοποίηση δημόσιων αγαθών, στην ενέργεια, τα νερά, τη γη, ενώ κρίσιμες για το περιβάλλον και το χώρο, δημόσιες αδειοδοτικές ή ελεγκτικές λειτουργίες ανατίθενται σε εκτός διοίκησης ιδιωτικούς φορείς. Επιβάλλετε μονομερώς στα απορρίμματα, στη διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος, σε σχέδια αστικών αναπλάσεων τις κάθε τύπου συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, όμως με απόντα το ρόλο του δημοσίου και των ανεξάρτητων κοινωνικών φορέων. Αυτό που επιδιώκετε είναι ουσιαστικά να ξαναστήσετε το μοντέλο ανάπτυξης που μας έφερε στην κρίση, με επίκεντρο την κερδοσκοπική υπερεκμετάλλευση της γης και των φυσικών πόρων, την οικοδομή και το πολυεθνικό real estate», πρόσθεσε.

Κλείνοντας, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως «το υπόδειγμα βιώσιμης παραγωγικής ανασυγκρότησης που καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ προς την κοινωνία βρίσκεται στον αντίποδα του κυρίαρχου, γνώριμου μοντέλου υπερεκμετάλλευσης και αυθαιρεσίας» και ότι «θέτει στο επίκεντρό του την περιβαλλοντική προστασία, τη συμμετοχή των πολιτών, τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας». «Για μας, για τις αριστερές και προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις, η “μετάβαση” σε ένα πιο πράσινο μέλλον δεν μπορεί να αφεθεί στην αγορά και στους ανεξέλεγκτους νόμους της», τόνισε. «Αντίθετα με την δική σας αλλεργία σε κάθε τι δημόσιο και κρατικό, εμείς θεωρούμε ότι ο δημόσιος χωρικός και περιβαλλοντικός σχεδιασμός, με συμμετοχή των πολιτών, αποτελεί κομβικό τομέα πολιτικής για την αντιμετώπιση των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Ιδιαίτερα σήμερα, που η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης έχει αποκτήσει πλέον χαρακτήρα επείγοντα και υπαρξιακό».

«Οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς, της οικολογίας, της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας, μπορούν και οφείλουν να συγκροτήσουν το αναγκαίο μέτωπο με το περιβάλλον στο κέντρο», κατέληξε.

Δεν παρέλειψε πάντως να αναφερθεί και στα της οικονομίας και της ύφεσης σημειώνοντας: «Είναι δυνατόν να γίνεται αυτό το χάος με τις προβλέψεις για την ύφεση; την προηγούμενη εβδομάδα μας είπε ότι η ύφεση θα είναι 4,7%. Μετά έκανε 7,9% την πρόβλεψη. Ο πρωθυπουργός έλεγε ότι θα είναι 10% η ύφεση στο CNN. Ούτε όταν είπε 7,9% ο κ. Σταϊκούρας σκεφτήκατε να αλλάξετε τα μέτρα. Γιατί; Δεν υπάρχουν τα λεφτά; Τα 37 δισ. που άφησε ως παρακαταθήκη η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι λεφτόδεντρα. Το ερώτημα είναι γιατί δεν το αξιοποιείτε εμπροσθοβαρώς» και πρόσθεσε: «Ζόμπι και μπαταχτσήδες λέτε πια αυτούς που υμνούσατε, τους μικρομεσαίους. ποιες είναι οι επιχειρήσεις ζόμπι; Αυτές που παλεύουν να ξανανοίξουν; Αυτές που χρωστούν ΦΠΑ και δεν ξέρουν τι θα τους ξημερώσει; Αυτές που δεν μπορούν και δεν μπορούσαν στο παρελθόν να περάσουν ούτε έξω από τις τράπεζες; Αυτές που αποκλείστηκαν από την επιστρεπτέα προκαταβολή και τις εγγυήσεις;».

Σημειώνεται πως η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε από τη Βουλή πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου, αντιδρώντας στις διαδικασίες νομοθέτησης της τρέχουσας περιόδου.

Keywords
Τυχαία Θέματα