Υγεία και ασφάλεια στην εργασία: Αύξηση των περιστατικών το 2022 – Η καταγραφή στη χώρα μας
Ο Πανελλαδικός Σύνδεσμος Μελών Επιχειρήσεων Εξωτερικών Υπηρεσιών Προστασίας και Πρόληψης (ΠΑ.ΣΥ.Μ.ΕΠ), συμμετείχε στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία, που διοργανώθηκε από το ΕΛΙΝΥΑΕ. Η παρουσία του Συνδέσμου ανέδειξε τον καθοριστικό ρόλο των εξειδικευμένων φορέων στην προαγωγή της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων.
Με κεντρικό μήνυμα «ΜΑΖΙ, για ένα Υγιές
Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος του ΠΑ.ΣΥ.Μ.ΕΠ, κ. Γιώργος Λαμπρινός συντόνισε την ενότητα «ΥΑΕ και Νέες Τεχνολογίες». Κατά τη διάρκεια της ενότητας, αναδείχθηκαν οι ανάγκες του μέλλοντος και οι δυνατότητες που προσφέρουν οι σύγχρονες τεχνολογίες για την εξέλιξη του κλάδου της YAE.
Ο κ. Λαμπρινός δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η υγεία και η ασφάλεια στην εργασία αποτελούν θεμελιώδη δικαιώματα κάθε εργαζόμενου. Η προαγωγή της Υγείας και Ασφάλειας στην εργασία δεν είναι απλώς μία επιδίωξη, αλλά μία βασική αρχή που καθοδηγεί κάθε μας βήμα. Ο ΠΑ.ΣΥ.Μ.ΕΠ, μέσα από τη συνεργασία με τα μέλη του και τους εμπλεκόμενους φορείς, διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στο δημόσιο διάλογο για την ΥΑΕ, προτείνοντας ουσιαστικές βελτιώσεις του θεσμικού πλαισίου και συμβάλλοντας στη διαμόρφωση της εθνικής στρατηγικής ΥΑΕ, ως η «φωνή» για μία ισχυρή κουλτούρα ΥΑΕ με ανθρωποκεντρική προσέγγιση και επιχειρηματική προοπτική».
Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας του ΠΑ.ΣΥΜ.ΕΠ, κ. Γιώργος Χριστοφορίδης, παρουσίασε το θέμα «Εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των ΕΞΥΠΠ», υπογραμμίζοντας τη σημασία του ρόλου του Συνδέσμου στον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου της Υγείας και Ασφάλειας στην εργασία στην Ελλάδα. Ο κ. Χριστοφορίδης δήλωσε: «Ο ΠΑ.ΣΥ.Μ.ΕΠ, ως o θεσμικός φορέας των ΕΞΥΠΠ, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών για την αναβάθμιση του νομοθετικού πλαισίου και την προσαρμογή του στις σύγχρονες προκλήσεις. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα σύστημα που θα εξασφαλίζει υψηλά επίπεδα προστασίας για τους εργαζόμενους και θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ελληνικής αγοράς».
Τι αξίζει να γνωρίζουμεΣύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO), η ΥΑΕ συμπεριλαμβάνει την κοινωνική, ψυχική και σωματική ευεξία/ευημερία των εργαζομένων, αντιμετωπίζοντας το «άτομο ως ενιαίο σύνολο». Ως εκ τούτου, η ΥΑΕ δεν συμβάλλει μόνο στη μείωση των εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών, αλλά διερευνώντας τις αιτίες τους (υπαρκτοί παράγοντες κινδύνου, ή αλλιώς πηγές κινδύνου, στο εργασιακό περιβάλλον) συμβάλλει και στον προσδιορισμό και στην εφαρμογή των κατάλληλων μέτρων πρόληψης και προστασίας. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, είναι απαραίτητο να αλληλοεπιδρά με άλλους επιστημονικούς τομείς, όπως η ιατρική της εργασίας, η δημόσια υγεία, η βιομηχανική μηχανική, η εργονομία, η ψυχολογία, η φυσική, η χημεία, η βιολογία κ.ά.
Στα κράτη-μέλη της ευρωπαϊκής κοινότητας υπάρχουν δύο είδη διαδικασιών αναγγελίας των εργατικών ατυχημάτων. Τα βασιζόμενα στην ασφάλιση συστήματα, διαθέτουν διαδικασίες αναγγελίας, οι οποίες βασίζονται κυρίως στη δήλωση των ατυχημάτων στον ασφαλιστικό τομέα, δημόσιο ή ιδιωτικό, ανάλογα με την περίπτωση και τα βασιζόμενα στην έννομη υποχρέωση του εργοδότη να δηλώνει τα ατυχήματα στις αρμόδιες εθνικές αρχές, οι οποίες συνήθως είναι η Εθνική Υπηρεσία Επιθεώρησης Εργασίας.
Στα βασιζόμενα στην ασφάλιση συστήματα, η χορήγηση ή η επιστροφή των σχετικών επιδομάτων και η καταβολή των παροχών της μετρητοίς (ημερήσιες αποζημιώσεις, μισθώματα κ.λπ.) λόγω εργατικών ατυχημάτων εξαρτώνται από την αναγγελία τους στον δημόσιο ή τον ιδιωτικό ασφαλιστικό φορέα. Επιπλέον, σε ορισμένες από τις χώρες αυτές, τα επιδόματα που καταβάλλονται με βάση την ασφαλιστική νομοθεσία για τα εργατικά ατυχήματα, είναι υψηλότερα από ότι για τα μη εργατικά. Συνεπώς, στα συστήματα αυτά, υπάρχει οικονομικό κίνητρο για τον εργοδότη και τον εργαζόμενο να δηλώνει το εργατικό ατύχημα. Εξαιτίας αυτών των παραγόντων, τα επίπεδα αναγγελίας για τα εργατικά ατυχήματα είναι πολύ υψηλά στα βασιζόμενα στην ασφάλιση συστήματα και θεωρούνται ότι βρίσκονται περίπου στο 100%.
Στη χώρα μας τα εργατικά ατυχήματα καταγράφονται από διάφορες υπηρεσίες:
Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) καταγράφει τις αναγγελίες εργατικών ατυχημάτων που συλλέγει από τις περιφερειακές του υπηρεσίες, όπως και από την κεντρική υπηρεσία του. Ο Εθνικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) καταγράφει όλα τα περιστατικά εργατικών ατυχημάτων, τα οποία επιδοτήθηκαν για αποχή από την εργασία τους. Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) καταγράφει τα εργατικά ατυχήματα στους ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ και τους ελεύθερους επαγγελματίες ασφαλισμένους στον τέως ΟΑΕΕ. Το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας παρουσιάζει ξεχωριστούς πίνακες για τα εργατικά ατυχήματα που συμβαίνουν στα εμπορικά πλοία της χώρας. Το Υπουργείο Έρευνας και Τεχνολογίας καταγράφει εργατικά ατυχήματα που αφορούν σε δικές του υπηρεσίες. Το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, συγκεντρώνει τα εργατικά ατυχήματα που σχετίζονται με μεταφορές και επικοινωνίες.Ο ΕΦΚΑ συγκεντρώνει ετησίως και δημοσιεύει τα εργατικά ατυχήματα. Τα στοιχεία που δημοσιοποιούνται αφορούν στα ατυχήματα που συνέβησαν σε ασφαλισμένους μισθωτούς εργαζόμενους. Συλλέγονται από το ηλεκτρονικό αρχείο καταγραφής εργατικών ατυχημάτων (ηλεκτρονική Δήλωση Εργατικού Ατυχήματος) στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του ΕΦΚΑ (ΟΠΣ ΕΦΚΑ).
Ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για το έτος 2022Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της έρευνας εργατικών ατυχημάτων του έτους 2022. Η έρευνα εργατικών ατυχημάτων είναι απογραφική και αφορά στην ετήσια συλλογή δεδομένων για τα θανατηφόρα και μη εργατικά ατυχήματα μισθωτών.
Όπως φαίνεται στους σχετικούς πίνακες, το 2022 είχαμε συνολικά 4999 περιστατικά έναντι 4475 το 2021. Δηλαδή, τα εργατικά ατυχήματα στην Ελλάδα το έτος 2022 παρουσίασαν αύξηση 11,7% σε σχέση με το 2021. Από το σύνολο των 4.999 εργατικών ατυχημάτων του έτους 2022, τα 3.453 αφορούσαν σε άνδρες και τα 1.546 σε γυναίκες. Αντίστοιχα, το 2021, από το σύνολο των 4.475 εργατικών ατυχημάτων, τα 3.136 αφορούσαν σε άνδρες και τα 1.339 σε γυναίκες, αντίστοιχα.
Τα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα ανήλθαν σε 35 το έτος 2022, από τα οποία τα 34 αφορούσαν σε άνδρες και το 1 σε γυναίκα. Αντίστοιχα, το 2021 ανήλθαν σε 31, από τα οποία τα 30 αφορούσαν σε άνδρες και το 1 σε γυναίκα.
Από τα 4.999 εργατικά ατυχήματα το έτος 2022, τα περισσότερα συνέβησαν σε άτομα της ηλικιακής ομάδας 45-49 ετών (772 ατυχήματα) και σε άτομα της ηλικιακής ομάδας 40-44 ετών (745 ατυχήματα). Η σημαντικότερη ποσοστιαία μεταβολή των εργατικών ατυχημάτων, κατά τη σύγκριση των ετών 2022 προς 2021, παρατηρήθηκε στις ηλικιακές ομάδες 15-19 ετών και 40-44 ετών, δηλαδή αύξηση κατά 64,3% και 26,3% αντίστοιχα. Από τα 35 θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα το έτος 2022, 8 ατυχήματα συνέβησαν σε άτομα της ηλικιακής ομάδας 55-59 ετών, 7 ατυχήματα σε άτομα της ηλικιακής ομάδας 45-49 ετών και 6 σε άτομα της ηλικιακής ομάδας 50-54.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ποια είναι η «Κατερίνα Ρήγα» που εμπλέκεται σε κύκλωμα εμπορίας βρεφών στα νοσοκομεία
- Ποια Μαριγκόνα; Αστραψαν τα φλας στο ΣΕΦ για Λιάγκα -Αντωνά
- Νύχτα ντροπής για το ελληνικό ποδόσφαιρο: Επίθεση στην αποστολή του ΠΑΟΚ από οπαδούς της ΑΕΚ
- Αποκάλυψη Μιχάλη Πελεκάνου: «Οι γιατροί που συνεργάζονταν με την κα. Ρήγα γνώριζαν ότι δεν είναι εμβρυολόγος»
- Β. Χαραλαμπόπουλος: «“Συγχαρητήρια, κάνετε πολύ ωραία τον π….η”, μου είπε ο Ηλίας Ψινάκης»
- Εορτολόγιο: Ποιος γιορτάζει σήμερα 19 Δεκεμβρίου
- Θρήνος στην Κρήτη για την 36χρονη Ράνια που δολοφονήθηκε με παράσυρση
- Ακίνητα: Τι πρέπει να γνωρίζουν ιδιοκτήτες, ενοικιαστές πριν υπογράψουν
- Καιρός: Έρχονται βροχές και καταιγίδες – «Κλειδώνει» το σενάριο για «λευκά Χριστούγεννα»
- Η ΟΛΜΕ καταγγέλλει τη σύλληψη εκπαιδευτικού εντός του σχολείου
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις iEidiseis
- Ναταλία Γερμανού: «Έκλαψα πολύ για τον Θάνο Καλίρη, ήταν ένας τίμιος χωρισμός...» - Ποιο τραγούδι έγραψε
- Γιάννης Μπέζος για τις γυναικοκτονίες: «Έχουν ευθύνη όλοι οι θεσμοί, πολιτεία, Εκκλησία, οικογένεια»
- Γιορτή σήμερα 19/12 – Τι λέει το εορτολόγιο
- Ο Νικόλας και ο Παυλάρας, οι «Ντε Γκρες»
- Απόστολος Ρουβάς: Έχω ξεπεράσει ότι είμαι αδερφός του Σάκη
- Η Ρωσία μετακινεί εξοπλισμό σε συριακές βάσεις – Τι δείχνουν νέες δορυφορικές εικόνες
- Υγεία και ασφάλεια στην εργασία: Αύξηση των περιστατικών το 2022 – Η καταγραφή στη χώρα μας
- Γιώργος Λιάγκας και Μαρία Αντωνά - Κρυφτό τέλος: Μαζί στο ΣΕΦ στον αγώνα Ολυμπιακός - Βίρτους Μπολόνια (φωτογραφίες)
- Grand Hotel spoiler: Ένα πρόσωπο από το παρελθόν ξυπνά εφιάλτη για την Αγγέλα
- Οι Γλύξμπουργκ γίνονται «Ντε Γκρες» και ο Κυριάκος χαϊδεύει τη λαϊκή δεξιά
- Τελευταία Νέα iEidiseis
- Υγεία και ασφάλεια στην εργασία: Αύξηση των περιστατικών το 2022 – Η καταγραφή στη χώρα μας
- Οι Γλύξμπουργκ γίνονται «Ντε Γκρες» και ο Κυριάκος χαϊδεύει τη λαϊκή δεξιά
- Narcos όπως στο Netflix: Πώς καρτέλ της Λατινικής Αμερικής άπλωσε «δίχτυα» στο λιμάνι του Πειραιά
- Ο Νικόλας και ο Παυλάρας, οι «Ντε Γκρες»
- Ναταλία Γερμανού: «Έκλαψα πολύ για τον Θάνο Καλίρη, ήταν ένας τίμιος χωρισμός...» - Ποιο τραγούδι έγραψε
- Απόστολος Ρουβάς: Έχω ξεπεράσει ότι είμαι αδερφός του Σάκη
- Γιάννης Μπέζος για τις γυναικοκτονίες: «Έχουν ευθύνη όλοι οι θεσμοί, πολιτεία, Εκκλησία, οικογένεια»
- Πιερρακάκης: Άμεσα από την 4η και 5η Δημοτικού οι παρεμβάσεις για τα social media
- Grand Hotel spoiler: Ένα πρόσωπο από το παρελθόν ξυπνά εφιάλτη για την Αγγέλα
- Η Ρωσία μετακινεί εξοπλισμό σε συριακές βάσεις – Τι δείχνουν νέες δορυφορικές εικόνες
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Το Ισραήλ χτύπησε στρατιωτικές εγκαταστάσεις των Χούθι στην Υεμένη
- Ποιοι και πόσα χρωστάνε στην εφορία – H ακτινογραφία των χρεών 108,5 δισ. ευρώ
- Εκτελέστηκε άνδρας που επιτέθηκε με σουβλί σε 59 γυναίκες στο Ιράν
- Αντιδρούν οι ξενοδόχοι στο νέο Ειδικό Τέλος που αποφάσισε ο Δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης
- Αβέβαιο το μέλλον της Συρίας
- Διαβάστε στην Απογευματινή: Παγώνει η οικοδομή για δύο μήνες και βλέπουμε - Αγωνία σε εργολάβους, μηχανικούς, αγοραστές
- Προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος σε περιοχές του νομού Σερρών
- ΣΥΡΙΖΑ: Ζυμώσεις, χαμηλοί τόνοι και καθόλου παραπολιτική
- Ευχές και ψίθυροι στο Μέγαρο Μαξίμου