Greenpeace: Προσαγωγές ακτιβιστών που διαμαρτύρονται για το νέο περιβαλλοντικό νόμο

Σε προσαγωγές προχώρησαν οι άνδρες της Αστυνομίας σήμερα το πρωί έξω από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μετά την διαμαρτυρία της περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace έξω από το κεντρικό κτίριο. Ακτιβιστές της οργάνωσης επιχείρησαν να αναρτήσουν πανό κατά των εξορύξεων και του πρόσφατου περιβαλλοντικού νόμου, ωστόσο, η απόπειρα διεκόπη απότομα από την αστυνομία, που προχώρησε στην προσαγωγή τεσσάρων ατόμων, γεγονός που εγείρει ερωτήματα, καθώς τα τελευταία χρόνια δεν έχει ξανασυμβεί

κάτι τέτοιο, σε ανάλογες ενέργειες της οργάνωσης.

Η Greenpeace με την κίνηση αυτή ήθελε να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα στον Υπουργό, Κωστή Χατζηδάκη, ζητώντας του παράλληλα να δώσει απαντήσεις σε ένα πολύ σημαντικό ερώτημα, το οποίο είχε γράψει στα πανό. «κ. Χατζηδάκη, φυσικός πλούτος ή πετρέλαιο;». 

Ανακοίνωση της Greenpeace μετά τις προσαγωγές

Στη συνέχεια, η οργάνωση με ανακοίνωσή της, διαμαρτυρήθηκε για τις προσαγωγές, υποστηρίζοντας ότι επρόκειτο για μια ειρηνική, συμβολική ενέργεια. «Μόλις πριν από μερικές εβδομάδες, 42.000 πολίτες της χώρας συντάχθηκαν μαζί με την Greenpeace και το WWF Ελλάς απέναντι στο “μαύρο” ενός νομοσχεδίου με πολλές προβληματικές αλλά και επικίνδυνες για το περιβάλλον διατάξεις, στην κορυφή των οποίων βρίσκονται τα άρθρα 44 και 110, που αντιμετωπίζουν τα φυσικά οικοσυστήματα και τις τοπικές κοινωνίες ως εμπόδιο στις εξορύξεις πετρελαίου και αερίου», σημειώνει η οργάνωση.

Ο Κωστής Γριμάνης, υπεύθυνος για την εκστρατεία της κλιματικής δικαιοσύνης στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace, υποστηρίζει πως ο νέος νόμος «απειλεί ευθέως το μέλλον της χώρας και παραβιάζει το θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμά στη ζωή και σε ένα ασφαλές και υγιές φυσικό περιβάλλον.

«Ο κ. Χατζηδάκης οφείλει να σταματήσει να υπακούει τυφλά στις εντολές μίας βρώμικης βιομηχανίας, που πνέει τα λοίσθια. Οφείλει να βρει το πολιτικό θάρρος να ακυρώσει τα σχέδια εξορύξεων πετρελαίου και φυσικού αερίου στη χώρα μας και να κάνει πράξη τις δεσμεύσεις του για μία οικονομία χωρίς ορυκτά καύσιμα ως το 2050», λέει χαρακτηριστικά.

Όπως προκύπτει από την ανακοίνωση της Greenpeace, με το άρθρο 44 επιτρέπονται οι εξορύξεις -συμπεριλαμβανομένων και των εξορύξεων υδρογονανθράκων- σε περιοχές προστασίας της φύσης, ενώ με το άρθρο 110 «αφαιρείται το δικαίωμα γνώμης από τους τοπικούς φορείς αυτοδιοίκησης για έρευνες που αφορούν σε δημοτικές εκτάσεις για ένα διάστημα 3 μηνών».

«Οι σημερινές προσαγωγές ειρηνικών ακτιβιστών δεν θα σταματήσουν τον αγώνα μας. Είμαστε εδώ για να θυμίσουμε στον υπουργό ότι την κοινωνική συναίνεση δεν τη διαμορφώνει μόνος του. Δεν θα σταματήσουμε στιγμή να διεκδικούμε το δικαίωμα να ζούμε σε μία χώρα που κρατάει ζωντανό τον φυσικό της πλούτο. Δεν νοείται πράσινη ανάπτυξη με επεμβάσεις της αστυνομίας όπως η σημερινή. Είναι αδιανόητο να επεμβαίνει η αστυνομία για να σταματήσει την ειρηνική διαμαρτυρία μας σε μια απόπειρα να φιμώσει το μήνυμά μας. Σήμερα είναι πιο απαραίτητη από ποτέ η συνέχιση του αγώνα μας και η ενδυνάμωση του αιτήματος χιλιάδων συμπολιτών μας να διαφυλάξουμε τον εθνικό πλούτο της χώρας μας» καταλήγει ο κ. Γριμάνης.

Greenpeace: Προσαγωγές ακτιβιστών που διαμαρτύρονται για το νέο περιβαλλοντικό νόμο - newsbreak

Keywords
Τυχαία Θέματα