ΙΝΕ/ΓΣΕΕ: Η κατρακύλα της οικονομίας και της ανεργίας είχε ξεκινήσει από τα τέλη του 2019, πριν τον κορωνοϊό

Από 115.000 έως 192.000 περισσότερους ανέργους αναμένεται να προκαλέσει η κρίση του κορωνοϊού, σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ (ΙΝΕ/ΓΣΕΕ), από το οποίο προκύπτει ότι η κρίση στην οικονομία και στην απασχόληση άρχισε από τα τέλη του 2019 (!) και επιταχύνθηκε από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Στο τελευταίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων, το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ παρουσιάζει τα εξής τρία σενάρια σε σχέση με την πορεία της ανεργίας:

α) Ο αριθμός των απασχολουμένων θα μειωθεί
κατά 115.000 άτομα εάν η ύφεση κυμανθεί στο 6%,β) ο αριθμός τους θα μειωθεί κατά 153.000 εργαζομένους εάν το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) «κουρευτεί» κατά 8% καιγ) οι απασχολούμενοι θα μειωθούν κατά 192.000.000 άτομα, εάν το ΑΠΕ συρρικνωθεί κατά 10%.

Η κατάσταση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, έτσι και αλλιώς στην Ελλάδα θα είναι άσχημη. Αυτό, σύμφωνα με το Ινστιτούτο, ισχύει δεδομένου ότι η χώρα μας είναι η πρώτη μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωζώνης σε ποσοστό ευάλωτης απασχόλησης (26,7%), με σημαντική διαφορά από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης (10,8%).

Άλλωστε, σύμφωνα με το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, τα προβλήματα στην οικονομία και την απασχόληση είχαν διαφανεί προ κορωνοϊού (!) από τα τέλη του 2019. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο οικονομικό δελτίο, «η απασχόληση, που αποτελεί το πιο κρίσιμο μέγεθος στην αγορά εργασίας, μειώνεται σταδιακά, κυρίως μετά τον Νοέμβριο του 2019, ενώ η αύξηση των οικονομικά μη ενεργών έχει ως αφετηρία τον Δεκέμβριο του 2019».

«Τους πρώτους δύο μήνες του 2020, πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας, ο αριθμός των οικονομικά μη ενεργών αυξήθηκε κατά περίπου 102.000 άτομα, ενώ μόνο τον Μάρτιο σημειώθηκε αύξηση της τάξης των 173.000 ατόμων», αναφέρεται στο δελτίο του ΙΝΕ. «Επομένως», όπως αναφέρεται στο δελτίο, «η κατάσταση στην αγορά εργασίας είχε αρχίσει να επιδεινώνεται από το τελευταίο τρίμηνο του 2019, ενώ η εκδήλωση της υγειονομικής κρίσης οδήγησε σε περαιτέρω επιδείνωση, εντείνοντας την επισφάλεια και την αβεβαιότητα των εργαζομένων».

Ν. Χατζητσάκος

ΙΝΕ/ΓΣΕΕ: Η κατρακύλα της οικονομίας και της ανεργίας είχε ξεκινήσει από τα τέλη του 2019, πριν τον κορωνοϊό - newsbreak

Keywords
Τυχαία Θέματα