Λουκέτο στις επιχειρήσεις που «πειράζουν» τις ταμιακές μηχανές και… ξυλοφορτώνουν τους ελεγκτές!

Με αφορμή την επίθεση με τσεκούρι, που έγινε στη ΔΟΥ Κοζάνης, βαρύς θα πέσει ο «πέλεκυς» του νόμου στις περιπτώσεις άσκησης σωματικής βίας εις βάρος ελεγκτών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Συγκεκριμένα ισχύουν τα εξής:

1) σε περίπτωση που παρεμποδίζεται η διενέργεια ελέγχου από υπαλλήλους της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) με χρησιμοποίηση βίας ή απειλής κατά των οργάνων αυτών, αναστέλλεται η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης στην

οποία αφορά ο έλεγχος, με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, μέχρι 1 μήνα.

2) Στις περιπτώσεις που παρεμποδίζεται η διενέργεια ελέγχου με απειλή χρήσης βίας με όπλα ή άλλα αντικείμενα, ή ασκείται βία που έχει ως αποτέλεσμα τη σωματική βλάβη ή τον κίνδυνο ζωής ή που θα μπορούσε να προκαλέσει σωματική βλάβη ή κίνδυνο ζωής του υπαλλήλου της ΑΑΔΕ, κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας του ή για λόγους σχετικούς με την εκτέλεσή της, με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, επιβάλλεται πρόστιμο από 10.000 έως 50.000 ευρώ αναστέλλεται η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης του υπαιτίου από δύο έως έξι μήνες, και σε περίπτωση υποτροπής, από έξι μήνες έως τρία χρόνια.

Παρόλα αυτά, προκειμένου το υπουργείο Οικονομικών και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, να βάλει φρένο στην φοροδιαφυγή των επιχειρήσεων, σύμφωνα με τις νέες διατάξεις που περιέχει τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, όσες επιχειρήσεις εκδίδουν αποδείξεις με πειραγμένες ή αδήλωτες ταμειακές μηχανές, για κάποιους μήνες θα κλείνουν καθώς επίσης, θα κλειδώσει και το ΑΦΜ τους με αποτέλεσμα να μη μπορέσουν να πραγματοποιήσουν καμία συναλλαγή.

Ωστόσο, σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή στο φορολογικό νομοσχέδιο το ποινολόγιο της Εφορίας, ακόμη πιο αυστηρές θα είναι οι κυρώσεις για όσες επιχειρήσεις δεν τηρούν ή δεν ενημερώνουν τα λογιστικά βιβλία.

Στις νέες διατάξεις μεταξύ άλλων προβλέπονται τα εξής:

1. «Πειραγμένες» ταμειακές: Όταν διαπιστώνεται η παραβίαση ή παραποίηση ή επέμβαση κατά οποιονδήποτε τρόπο στη λειτουργία των φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών αναστέλλεται η λειτουργία των επαγγελματικών εγκαταστάσεων:

– Από 2 έως 12 μήνες όταν o υπαίτιος της παράβασης είναι ο κάτοχος-χρήστης του φορολογικού ηλεκτρονικού μηχανισμού, στην οποία αφορά ο έλεγχος.

– Από 3 έως 20 μήνες όταν o υπαίτιος της παράβασης είναι η επιχείρηση, που έχει λάβει έγκριση λογισμικού (software) και υλισμικού (hardware) από τα αρμόδια όργανα ή οποιοδήποτε πρόσωπο έχει μεταπωλήσει λογισμικό ή παρέχει τεχνική υποστήριξη για την παραβίαση ή παραποίηση ή επέμβαση με οποιονδήποτε τρόπο στη λειτουργία φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών. Αναστέλλεται η λειτουργία όλων των επαγγελματικών του εγκαταστάσεων και παράλληλα επιβάλλεται πρόστιμο 100.000 ευρώ.

2. Απενεργοποίηση ΑΦΜ. Αναστέλλεται η χρήση Αριθμού Φορολογικού Μητρώου ή απενεργοποιείται, εάν υφίστανται αντικειμενικά στοιχεία τα οποία υποδηλώνουν ότι ο φορολογούμενος έχει παύσει να ασκεί οικονομική δραστηριότητα ή ότι διαπράττει φοροδιαφυγή ή ότι παραβιάζει κατά οποιονδήποτε τρόπο τη λειτουργία των φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών ή ότι έχει δηλώσει ψευδή ή ανακριβή στοιχεία για την απόκτησή του ή έχει εγγραφεί στο φορολογικό μητρώο περισσότερες φορές.

3. Μη τήρηση λογιστικών βιβλίων: Για παραβάσεις μη τήρησης λογιστικών αρχείων και μη διαφύλαξης φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών (ΦΗΜ) και φορολογικών μνημών και αρχείων που δημιουργούν οι ταμειακές μηχανές:

– Επιβάλλεται πρόστιμο 15% επί των εσόδων από επιχειρηματική δραστηριότητα για κάθε ελεγχόμενο έτος όπως αυτά προκύπτουν από τον μέσο όρο των δηλωθέντων εσόδων με τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος των 3 τελευταίων φορολογικών ετών.

– Το πρόστιμο δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 10.000 ευρώ ανά ελεγχόμενο έτος για απλογραφικά βιβλία και 30.000 ευρώ ανά ελεγχόμενο έτος για διπλογραφικά βιβλία.

– Σε περίπτωση μη υποβολής έστω και μίας από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος των 3 τελευταίων φορολογικών ετών παρά την ύπαρξη σχετικής υποχρέωσης το πρόστιμο υπολογίζεται με βάση τον μέσο όρο των εσόδων των υποβληθεισών δηλώσεων και δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 30.000 ευρώ ανά ελεγχόμενο έτος για απλογραφικά βιβλία και των 50.000 ευρώ για τους τηρούντες διπλογραφικά βιβλία ευρώ ανά ελεγχόμενο έτος.

4. Η μη επίδειξη βιβλίων εξισώνεται με μη τήρηση βιβλίων. Αυτό σημαίνει ότι επιβάλλεται πρόστιμο 2.500 ευρώ.

5. Ως μη τήρηση των λογιστικών αρχείων (βιβλίων) λογίζεται και η μη ενημέρωση των λογιστικών αρχείων (βιβλίων) μετά από το τέλος του χρόνου κατάρτισης των χρηματοοικονομικών καταστάσεων.

6. Δεν επιβάλλεται πρόστιμο εφόσον η μη τήρηση ή ενημέρωση δεν επηρεάζει τη συμμόρφωση με τις φορολογικές υποχρεώσεις και την υποβολή φορολογικών δηλώσεων.

Λουκέτο στις επιχειρήσεις που «πειράζουν» τις ταμιακές μηχανές και… ξυλοφορτώνουν τους ελεγκτές! - newsbreak

Keywords
Τυχαία Θέματα