Οι τρεις επιλογές της Ελλάδας για διεκδίκηση αποζημίωσης από τη Novartis

Μετά τον συμβιβασμό που έκανε στις ΗΠΑ η Novartis με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς άνοιξε και ο δρόμος για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων από την φαρμακοβιομηχανία. Παρότι τα νομικά εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είναι ακόμα υπό εξέταση, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται να έδωσε το «πράσινο φως» για να ξεκινήσει η διαδικασία.

Προ ημερών η Novartis έκανε συμφωνία

τουλάχιστον 112εκ. δολαρίων με την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προς διευθέτηση κατηγοριών παραβίασης στο λογιστικό κομμάτι (βιβλία, αρχεία, έλεγχοι).

Αν και δεν είναι τόσο απλό όσο μπορεί κανείς να φαντάζεται, οι επιλογές της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά πιθανές διεκδικήσεις τη δεδομένη στιγμή, είναι τρεις:

Α) απευθείας προσφυγή του Δημοσίου στα δικαστήρια, με ότι αυτό συνεπάγεται για τον χρόνο που θα χρειαστεί για μια τελεσίδικη απόφαση

Β) αίτημα διαδικασίας μεσολάβησης

Γ) εξωδικαστικός συμβιβασμός, όπως έγινε με τις ΗΠΑ

Το γεγονός ότι η Novartis έχει παραδεχθεί τις αθέμιτες πρακτικές της και στην Ελλάδα (πληρωμή ταξιδιών και επιδημιολογικών μελετών σε γιατρούς με αντάλλαγμα την ευρεία συνταγογράφηση των προϊόντων της στη χώρα μας), δίνει βάση στους νομικούς του ελληνικού κράτους να κάνουν την κίνησή τους.

Όπως αναφέρεται σχετικά στο κείμενο του εξωδικαστικού συμβιβασμού με τις ΗΠΑ:

«Η δικαιοχρησία Ophtha της Νovartis Greece καταχράστηκε χορηγίες διεθνών συνεδρίων προκειμένου να εξαναγκάσει επαγγελματίες του τομέα υγείας να συνταγογραφούν το Lucentis, ένα φάρμακο που διαθέτει η Novartis Greece. Η Novartis Greece στόχευσε κατά κύριο λόγο τους Έλληνες επαγγελματίες υγείας, τους οποίους διόρισε ως ‘Κύριους Διαμορφωτές Γνώμης’ (KOL) και κατέβαλε τις δαπάνες τους προκειμένου να συμμετέχουν σε συνέδρια με κόστος άνω των 5 χιλ. δολ. ανά ιατρό».

Οι τρεις επιλογές της Ελλάδας για διεκδίκηση αποζημίωσης από τη Novartis - newsbreak

Keywords
Τυχαία Θέματα