Ποιοι θα πάρουν (και ποιοι όχι) το δεύτερο 800αρι και τι προβλέπεται για τις επιχειρήσεις που θα «ανοίξουν»

Χωρίς δεύτερο 800άρι θα μείνουν οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις που θα ανοίξουν τον ερχόμενο μήνα, ενώ οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές αλλά και όσοι συνεχίσουν να βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης θα πάρουν και νέα επιδότηση.

Όπως εξήγησε σε ραδιοφωνική συνέντευξή του, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, «θα γίνει η στροφή προς τη στήριξη της επιχειρηματικότητας με τη λήψη των 800 ευρώ σε όσους δικαιούχους παραμείνουν σε αναστολή. Για εταιρίες που ζητούν πίσω τους εργαζομένους τους η έμφαση

θα δίνεται πλέον σε δάνεια και σε άλλα εργαλεία χρηματοδοτικής στήριξης, με την υποχρέωση να διατηρούν τις θέσεις εργασίας».

Πρακτικά η εικόνα θα ξεκαθαρίσει μέσα από τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, όπου θα διαφανεί ποιοι επαγγελματίες, επιχειρήσεις και εργαζόμενοι θα λάβουν το επίδομα των 800 ευρώ και τον Μάιο.

Το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει τη χαλάρωση των μέτρων σε τομείς των οποίων η επαναλειτουργία αξιολογείται με μικρό βαθμό επικινδυνότητας σε ό,τι αφορά τη διασπορά του ιού στην κοινότητα (π.χ. μικρά καταστήματα, εστιατόρια και καφετέριες με τραπεζοκαθίσματα σε υπαίθριους χώρους). Η άρση των μέτρων θα κλιμακώνεται ανάλογα με τα δεδομένα, με το… ξεκλείδωμα των πολυκαταστημάτων και των μουσείων και των μεγάλων ξενοδοχείων να μετατίθεται για τον Ιούνιο. Επί της ουσίας κάθε εβδομάδα θα απελευθερώνονται και κάποιοι νέοι ΚΑΔ.

Αυτό που είναι εμφανές είναι ότι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές με κρατική εντολή και τον Μάιο ή θα ανοίξουν προς το τέλος του επόμενου μήνα, αλλά και ελεύθεροι επαγγελματίες και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που θα έχουν κατεβασμένα ρολά και τον Μάιο θα λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ και τον Μάιο.

Και δεύτερο κύμα πληρωμών

Οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας από την 1η Απριλίου καλύπτονται με το επίδομα των 800 ευρώ έως τις 15 Μαΐου. Όσοι από τους εργαζομένους αυτούς επιστρέψουν στην εργασία τους μετά τις 15 Μαΐου δεν θα δικαιούνται τη δεύτερη δόση του επιδόματος. Αν όμως η επιχείρηση παραμείνει κλειστή με κρατική εντολή και τον Μάιο ή τα μέτρα προστασίας παραταθούν πέραν της 15ης Μαΐου, θα λάβουν ξανά το έκτακτο επίδομα, ανάλογα με τις ημέρες που θα διαρκέσει ο εγκλεισμός.

Όσον αφορά τις επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στους πληττόμενους ΚΑΔ, το 800άρι θα συνεχίσει να δίνεται σε όσους εργαζομένους έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας τους. Όμως πλέον το μέτρο των αναστολών θα επιτρέπεται μέχρις ενός ποσοστού και ανάλογα με τους περιορισμούς που θα ισχύουν.

Στο μεταξύ, το τετραήμερο που αρχίζει από τη Δευτέρα 27 μέχρι την Πέμπτη 30 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί το δεύτερο κύμα πληρωμών της έκτακτης ενίσχυσης των 800 ευρώ, όπως αναμένεται σε όσους μισθωτούς οι συμβάσεις έχουν μπει σε αναστολή και υπέβαλαν τις δηλώσεις τους μέχρι και την Παρασκευή 24 Απριλίου. Το τρίτο και τελευταίο κύμα πληρωμών έχει προγραμματιστεί να γίνει από την 1η έως τις 3 Μαΐου.

Πληροφορίες για σχέδιο μερικής κάλυψης

Ορισμένες πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι το νέο επίδομα δεν θα είναι 800 ευρώ. Η κυβέρνηση εξετάζει και σχέδιο μερικής κάλυψης του μισθολογικού κόστους, που αντιστοιχεί σε 30 από τις 45 μέρες lockdown, ενώ η υπόλοιπη επιβάρυνση θα περάσει στους εργοδότες. Δηλαδή, από τα 800 ευρώ του ειδικού επιδόματος ο προϋπολογισμός να επιδοτήσει τα 533 ευρώ και τα υπόλοιπα 267 ευρώ οι εργοδότες.

Στοχευμένα θα είναι και τα επόμενα μέτρα που θα ληφθούν από το οικονομικό επιτελείο και που θα αφορούν ενδεχομένως μειώσεις του φόρου εισοδήματος ή του ΕΝΦΙΑ. Δηλαδή, οι εκπτώσεις φόρου δεν θα αφορούν για παράδειγμα τους 900.000 δημοσίους υπαλλήλους και τα 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους, καθώς δεν έχουν πληγεί από την κρίση.

Τα σενάρια που επεξεργάζονται στο οικονομικό επιτελείο είναι πολλά και εστιάζουν στην ταυτόχρονη στήριξη του προϋπολογισμού αλλά και των πληγέντων. Στην περίπτωση που η κυβέρνηση, για παράδειγμα, αποφασίσει να μειώσει τον φόρο εισοδήματος κατά 5%-10%, το κόστος δεν θα ξεπεράσει τα 150.000.000 ευρώ, δεδομένου ότι θα εξαιρεθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι και γενικότερα όσοι δεν έχουν πληγεί.

Ανάλογα με τις απώλειες και η μείωση του ΕΝΦΙΑ

Για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), η κυβέρνηση σχεδιάζει τη μείωσή του για τους ιδιοκτήτες των οποίων το μίσθωμα έχει συρρικνωθεί κατά 40%. Σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, η μείωση δεν θα είναι οριζόντια και θα αφορά αυτούς που πλήττονται κατ’ αναλογίαν των απωλειών που θα έχει ο καθένας.
Το μέτρο θα αφορά μόνο όσους εξοφλήσουν τον φόρο εφάπαξ στην καταληκτική ημερομηνία της πρώτης δόσης.

Ταυτόχρονα εξετάζεται να δοθεί στους ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν έχουν επηρεαστεί από το μέτρο της μείωσης των ενοικίων κίνητρο για εφάπαξ εξόφληση του φετινού ΕΝΦΙΑ, με τη μορφή μιας έκπτωσης της τάξης του 5%-10%. Και σε αυτήν την περίπτωση η έκπτωση θα αφορά τους πληγέντες από την κρίση, δηλαδή θα εξαιρεθούν δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι.

Σημειώνεται ότι στην περίπτωση που αποφασισθεί έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ για τους πληγέντες, το κόστος δεν θα ξεπεράσει τα 100-150.000.000 ευρώ. Οι εκπτώσεις που σχεδιάζονται θα προσφέρουν και άμεση ρευστότητα στα ταμεία του Δημοσίου και στόχος είναι να μην ενταχθούν οι φορολογικές υποχρεώσεις στις ρυθμίσεις τμηματικής καταβολής.

Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν πως οι πόροι δεν επαρκούν για να χρηματοδοτήσουν νέο πακέτο μέτρων, άρα πρέπει να αξιοποιηθούν και τα κονδύλια από τα ευρωπαϊκά ταμεία.

Σε αυτό το πλαίσιο εξετάζεται:

■ Επιδότηση των θέσεων εργασίας με τη χρήση των πόρων ύψους 1,4 δισ. ευρώ από το ευρωπαϊκό ταμείο για την απασχόληση (SURE).
■ Ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων με ενεργοποίηση πλέγματος χρηματοδοτικών εργαλείων (ΕΣΠΑ, εγγυοδοτικά ταμεία, φτηνά δάνεια, επιδοτήσεις επιτοκίων, «επιστρεπτέα προκαταβολή» κ.ά.).

Ταυτόχρονα, όταν η πανδημική κρίση στην οικονομία κοπάσει, θα τρέξουν οι μειώσεις σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό που είχε κάνει η κυβέρνηση.

Ποιοι θα πάρουν (και ποιοι όχι) το δεύτερο 800αρι και τι προβλέπεται για τις επιχειρήσεις που θα «ανοίξουν» via newsbreak.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα