Ο Ανέστης Βλάχος και ο κινηματογραφικός του μύθος

18:37 24/8/2021 - Πηγή: Youfly

Ο ηθοποιός Ανέστης Βλάχος έφυγε σήμερα και ο Ιάσονας Τριανταφυλλίδης γράφει για το κινηματογραφικό του μύθο που ήξερε με διακριτικότητα πάντα να διαχειρίζεται.

Ταυτισμένος με τους πιο σκληρούς ρόλους στο σινεμά

Είχα την τύχη για πολλά χρόνια να μένω στην ίδια γειτονιά με τον Ανέστη Βλάχο. Αυτόν τον πραγματικό κύριο – κύριο για να κάνουμε και λίγο χιούμορ όχι τόσο από τους ρόλους τους αλλά σίγουρα όσον αφορά το πέρασμα του από τη ζωή-. Ήταν πάντα ευγενής, διακριτικός, αξιοπρεπής και βέβαια ήξερε να φέρει διακριτικά στους ώμους

του τον μύθο του με άνεση και διακριτικότητα, τον κινηματογραφικό του μύθο την ίδια ώρα που ήταν και ένας πραγματικός αγωνιστής για τα δικαιώματα των συναδέλφων του αλλά και των ανθρώπων γενικά ενταγμένος σε μια πολιτική παράταξη την οποία υπηρέτησε με πάθος αλλά χωρίς να εκμεταλλευτεί κάτι από αυτό. Ήταν πολύ ευγενικός άνθρωπος, του μιλούσες και σου απαντούσε με μια σπάνια ευγένεια και το πρόσωπο του το ταυτισμένο με τους πιο σκληρούς ρόλους στο σινεμά από κοντά είχε μια γλύκα απίστευτη…

Ο Ανέστης Βλάχος έφυγε σήμερα 24 Αυγούστου 2021 στον Ευαγγελισμό μετά από κάποια οδυνηρή ασθένεια αλλά όπως όλοι όσοι ανέβηκαν στο τραίνο της αθανασίας του καλού ελληνικού σινεμά θα είναι για πάντα κοντά μας…

Λίγοι κατάλαβαν στις 92 ταινίες που έπαιξε συνολικά από το 1954 έως το 2011 πως είχε πρόβλημα στο ένα του μάτι, όταν ανάμεσα στα άλλα δούλευε σε οικοδομή για να ζήσει την οικογένεια του και τραυματίστηκε. Και λίγοι ξέρουν επίσης πως ο η Λαμπέτη και ο Χορν τον βοήθησαν τότε οικονομικά και όχι μόνο με τους γιατρούς, τις εγχειρήσεις και όλα αυτά…

Οι εμφανίσεις του στο σινεμά

Την πρώτη του εμφάνιση στο σινεμά την έκανε στην «Μαγική Πόλη» του Κούνδουρου το 1954 αλλά ήταν στο «Κορίτσι με τα μαύρα» του Κακογιάννη που έπαιξε το ρόλο που στην ουσία τον καθιέρωσε ως ο αδελφός της Έλλης Λαμπέτη. Ήταν συγκλονιστικός ειδικά στη σκηνή που σπάει στο ξύλο την μητέρα του Ελένη Ζαφειρίου μπροστά σε όλο το νησί και η Λαμπέτη προσπαθεί να τους χωρίσει. Όπως συγκλονιστική ήταν η παρουσία του μετά λίγα χρόνια το 1966 στο ρόλο του ψυχοπαθούς στο «Φόβο» του Μανουσάκη, για το οποίο βραβεύτηκε μάλιστα στο Φεστιβάλ Τυνησίας…

Ο Ανέστης Βλάχος στη διάρκεια της καριέρας του, έπαιξε σε μερικές από τις καλύτερες αλλά και σε μερικές από τις χειρότερες ταινίες. Ανάμεσα στις καλύτερες «Οι παράνομοι» το 1958 και οι «Μικρές Αφροδίτες» το 1963 του Νίκου Κούνδουρου, «Η κατάρα της μάνας» και το «Μην ερωτεύεσαι το Σάββατο» του Βασίλη Γεωργιάδη το 1961, Η «Λόλα» του Δημόπουλου το 1964, ο «Διωγμός» το 1964 και το «Όχι κύριε Τζόνσον» το 1965 του Γρηγόρη Γρηγορίου, το 1968 το «Κιέριον» του Δήμου Θέου, το 1966 «Με τη λάμψη στα μάτια» του Γλυκοφρύδη και βέβαια «Το κορίτσι με τα μαύρα» και ο «Φόβος» που προαναφέραμε…

Επειδή ο Ανέστης Βλάχος ήταν εξαιρετικός ηθοποιός μπορούσε αυτό το ρόλο του κακού, του σκληρού τύπου να το μεταφέρει και ως παρωδία σε κωμωδίες δίπλα στον Βέγγο και τον Βουτσά, αλλά δυστυχώς δεν του δόθηκαν πολλές ευκαιρίες για αυτό. Αντιθέτως ήταν από τους σταθερούς συμπρωταγωνιστές στις ταινίες του Νίκου Ξανθόπουλου με τον οποίο ήταν κουμπάροι. Η τελευταία του ταινία ήταν το 2011 η Δεμένη κόκκινη κλωστή.

Έζησε μια ζωή μακριά από τη δημοσιότητα

Και θέατρο έκανε πολύ και καλό και τηλεόραση αλλά ήταν η έντονη παρουσία στο σινεμά που βασικά εδραίωσε το μύθο του.

Κατά τα άλλα έκανε δύο γάμους, έκανε δύο παιδιά, δούλευε σχεδόν μέχρι το φινάλε, αγωνίστηκε για το ΠΑΣΟΚ όσο το ΠΑΣΟΚ ήταν το ΠΑΣΟΚ… στη χρυσή του εποχή και έζησε μια ζωή στην ουσία μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Είναι κρίμα που κανείς δεν τον τίμησε για όσα πρόσφερε στο ελληνικό σινεμά και στην ελληνική ψυχαγωγία γιατί μπορεί ποτέ να μην έγινε πρωταγωνιστής αλλά κατάφερε με τους δεύτερους κυρίως ρόλους του να βάλει μια ανεξίτηλη υπογραφή στο χώρο του.

Καλό ταξίδι…

Δείτε επίσης:

Ανέστης Βλάχος: Πέθανε ο αγαπημένος ηθοποιόςΚώστας Τριανταφυλλόπουλος: Πέθανε ο αγαπημένος ηθοποιός

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο Youfly, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Ή στείλτε μας μήνυμα στο Twitter. Για φωτογραφικό υλικό και ιστορίες, μεταβείτε στο Instagram μας.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) Youfly.com.

The post Ο Ανέστης Βλάχος και ο κινηματογραφικός του μύθος appeared first on Youfly.

Keywords
Τυχαία Θέματα